Trwa ładowanie...

Strogonow wołowy

Avatar placeholder
17.03.2017 14:20
Strogonow wołowy
Strogonow wołowy (Zdjęcie autorstwa Eisenmenger / CC0 1.0)

Historia nazwy „gulasz strogonow” sięga XIX wieku, kiedy to danie świętowało swój debiut na dworze rosyjskim. Pochodzi od nazwiska dyplomaty rosyjskiego Pawła Stroganowa. Po raz pierwszy gulasz wyszedł spod ręki francuskiego wirtuoza kuchni Carême, przyrządzającego potrawy dla samego cesarza Aleksandra I. Poniżej przepis na to klasyczne danie z wołowiny.

Składniki:

  • 1/2 kg polędwicy wołowej,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki masła,
  • 20 dkg pieczarek,
  • 1 szklanka bulionu wołowego,
  • pół szklanki śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa do smażenia.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"

Mięso pokrój w paseczki o grubości około 1,5 cm i długości 5 cm. Paseczki oprósz mąką, podsmaż na oliwie i odłóż do miski. Na tym samym tłuszczu smaż pokrojoną w cienkie talarki cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki, dodaj do nich mięso, rozpuszczony w wodzie bulion i duś, aż mięso będzie miękkie. Na samym końcu dopraw solą, pieprzem, dodaj śmietanę i lekko zagotuj. Strogonow najlepiej podawaj z kawałkami kajzerki.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie304,63 kcal
Białka20,77 g
Węglowodany2,45 g
Tłuszcze22,97 g
Błonnik1,11 g

Komentarz:

Strogonow to danie popularne właściwie na całym świecie. Klasyczna potrawa à la strogonow składa się z pokrojonej w plastry polędwicy i dodatku cebuli i pieczarek. Niektóre przepisy dodają także ogórki kiszone, przecier pomidorowy, mąkę i różne przyprawy. Strogonow największym uznaniem cieszy się w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, gdzie najczęściej podawany jest z ryżem. W niektórych krajach zamiast polędwicy wołowej podaje się kawałki mięsa drobiowego i pieczone ziemniaki jako dodatek. Tak naprawdę ta cała różnorodność serwowania i przygotowywania tej mięsnej potrawy świadczy o jego niezwykłej popularności.

Następny artykuł: Pierożki wieprzowe
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze