Zdrowy czekoladowy budyń
Twoje dzieci mają słabość do czekolady i nie wyobrażają sobie dnia bez deseru? Przygotuj zdrowy i bardzo pożywny budyń z nietypowych składników. Awokado, karob i daktyle tworzą kompozycję, która zachwyci smakiem i kremową konsystencją. Nie wierzysz? Wypróbuj ten przepis – wystarczy kilka minut, aby wyczarować słodki przysmak, który można jeść bez wyrzutów sumienia. Porcja ma niecałe 250 kcal.
1. Wegański budyń
Wystarczą trzy składniki, aby zrobić ten prosty deser. Awokado to owoc, który powinien znaleźć się w diecie dziecka. Dlaczego? Dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu oraz pracy układu krążenia. Poza tym zawiera błonnik, dzięki któremu maluch na dłużej czuje się najedzony i nie ma problemów trawiennych.
Daktyle nazywane są „chlebem życia”. To zasługa zawartości witamin, związków mineralnych oraz wielu przeciwutleniaczy. Dostarczają energii i świetnie zaspokajają ochotę na „coś słodkiego”. Uzupełniają poziom żelaza i dostarczają witamin z grupy B. Są alternatywą dla batoników i ciastek, za którymi przepadają dzieci. W tym przepisie służą jako naturalny słodzik.
Karob to popularny zamiennik kakao. Dlaczego warto podawać go dzieciom? Jest źródłem wapnia i fosforu – pierwiastków, które wpływają na dobrą kondycję kości i zębów. Poza tym, w przeciwieństwie do kakao, nie zawiera kofeiny – nie ma więc działania pobudzającego. Jeśli nie możesz go kupić, użyj naturalnego kakao dobrej jakości.
2. Przepis na wegański budyń czekoladowy
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 łyżka karobu,
- 2-3 daktyle (najlepiej namoczyć je w wodzie przez noc).
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Budyń można podawać z dodatkiem orzechów czy owoców sezonowych.
Smacznego!