Zdrowy czekoladowy budyń

Twoje dzieci mają słabość do czekolady i nie wyobrażają sobie dnia bez deseru? Przygotuj zdrowy i bardzo pożywny budyń z nietypowych składników. Awokado, karob i daktyle tworzą kompozycję, która zachwyci smakiem i kremową konsystencją. Nie wierzysz? Wypróbuj ten przepis – wystarczy kilka minut, aby wyczarować słodki przysmak, który można jeść bez wyrzutów sumienia. Porcja ma niecałe 250 kcal.  

Wegański budyń

Wystarczą trzy składniki, aby zrobić ten prosty deser. Awokado to owoc, który powinien znaleźć się w diecie dziecka. Dlaczego? Dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu oraz pracy układu krążenia. Poza tym zawiera błonnik, dzięki któremu maluch na dłużej czuje się najedzony i nie ma problemów trawiennych.

Polecane wideo:

Daktyle nazywane są „chlebem życia”. To zasługa zawartości witamin, związków mineralnych oraz wielu przeciwutleniaczy. Dostarczają energii i świetnie zaspokajają ochotę na „coś słodkiego”. Uzupełniają poziom żelaza i dostarczają witamin z grupy B. Są alternatywą dla batoników i ciastek, za którymi przepadają dzieci. W tym przepisie służą jako naturalny słodzik.

Karob to popularny zamiennik kakao. Dlaczego warto podawać go dzieciom? Jest źródłem wapnia i fosforu – pierwiastków, które wpływają na dobrą kondycję kości i zębów. Poza tym, w przeciwieństwie do kakao, nie zawiera kofeiny – nie ma więc działania pobudzającego. Jeśli nie możesz go kupić, użyj naturalnego kakao dobrej jakości.

Przepis na wegański budyń czekoladowy

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 łyżka karobu,
  • 2-3 daktyle (najlepiej namoczyć je w wodzie przez noc).

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Budyń można podawać z dodatkiem orzechów czy owoców sezonowych.

Smacznego!

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Desery
Desery

Owsianka z otrębami i jabłkami

na talerze lub do miseczek. Na wierzch wyłóż ciepłe jabłka. Posyp cynamonem lub korzenną mieszanką przypraw. Jeśli preferujesz słodsze desery, możesz dodać

Desery

Batoniki müsli z otrębami i żurawiną

Ilość porcji: 4 1 szklanka müsli, 1/2 szklanki otrębów pszennych, 50 g suszonej żurawiny, 50 g masła, 2 łyżki miodu. Płatki owsiane podpraż na suchej patelni. Wymieszaj z otrębami i suszoną żurawiną. Masło roztop i połącz z suchymi składnikami....

Desery

Muffiny pełnoziarniste z otrębami

Muffiny pełnoziarniste z otrębami

Ilość porcji: 10 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, 3/4 szklanki jasnej mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 szczypta soli, 1/2 szklanki otrębów pszennych, 1/4 szklanki cukru Muscovado, 3/4 szklanki cukru kryształu, 1...

Desery

Cytrynowe babeczki

Cytrynowe babeczki

nawet orzechami), jak i wytrawnymi (np. z warzywami albo nawet z mięsem). Jest to deser bardzo popularny w kuchni amerykańskiej, kanadyjskiej, irlandzkiej oraz brytyjskiej.

Desery

Lody deserowe

Lody deserowe

Deser z dyni to bardzo smaczny i zdrowy posiłek. Dynia to bogactwo witamin: A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.

Desery

Jabłkowy deser

Jabłkowy deser

Jabłka zawierają ponad 20 cennych składników, posiadają wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin: A, B1, B2, C i E. Bardzo dobrze regulują przemianę materii. Są stosowane w różnych dietach odchudzających.

Desery

Deserki BOBO FRUT

Deserki BOBO FRUT

BOBO FRUT jabłko, gruszka, brzoskwinia Smaczny deserek BOBO FRUT to przekąska dla dzieci od piątego miesiąca życia. BOBO FRUT jabłko, gruszka (...) Dla młodszych dzieci także znajdzie się smaczny deser. BOBO FRUT jabłko,...

Desery

Zdrowe i nietuczące słodycze dla ciebie i twojego dziecka

Zdrowe i nietuczące słodycze dla ciebie i twojego dziecka

wlewaj do kieliszków do wódki tak, aby zostawić pół centymetra wolnej przestrzeni od brzegu naczynia. Włóż patyczki i wstaw lody do zamrażarki. Kiedy deser (...) i wykorzystać je do zrobienia puddingu czy budyniu, który będzie miał...

Desery

Deser wiśniowy

Deser wiśniowy

Czereśnie i wiśnie należą do najbardziej wartościowych owoców. Choć wiśnie w 80 procentach składają się z wody, to pozostałe 20 procent wypełniają witaminy i składniki mineralne. W wiśniach znajdziemy witaminy z grupy B, a przede wszystkim witaminę B5.