Chleb słonecznikowy na zakwasie
Chleb słonecznikowy na zakwasie jest smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Sekretem tego przepisu na chleb jest bulwa słonecznika. Jej jadalną częścią są właśnie bulwy, wewnątrz żółte lub białawe i niezwykle kruche.
Składniki:
- 330 g bulwy słonecznika,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki mąki sojowej,
- 1/2 szklanki nasion psyllium,
- 1/4 szklanki siemienia lnianego,
- 1/2 łyżki drożdży,
- 1 szklanka zakwasu,
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 1/3 szklanki pestek dyni.
Przygotowanie:
We wrzącej, nieco osolonej wodzie gotuj pokrojoną bulwę słonecznika do momentu, aż stanie się miękka, czyli jakieś 20-30 minut. Po tym czasie odcedź wodę, a w zamian wlej mleko, dodaj masło, sól, cukier i mieszaj. Zgnieć bulwę i połącz z resztą składników. W dużej misce wymieszaj mąkę, nasiona psyllium, siemię lniane i drożdże. Dodawaj powoli zakwas i ciepłą wodę, cały czas mieszając. Ugniataj ciasto, aż nabierze gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodawaj w trakcie mieszania pestki dyni. Przykryj ciasto i odstaw na co najmniej godzinę, aby drożdże mogły urosnąć. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Teraz połącz ciasto z purée słonecznikowym i jeszcze raz uformuj ciasto w kształcie chleba. Włóż je do formy i piecz przez 25 minut. Po tym czasie odkryj chleb i piecz jeszcze 15 minut. Można jeść na ciepło lub schłodzony.
Komentarz:
Bulwy wyróżniają się słodkim smakiem przypominającym orzech brazylijski lub karczoch. Spożywane są jako warzywo zwykle po przegotowaniu, gotowaniu na parze lub upieczeniu. W wielu krajach używane bywają do zup i w formie dodatku do mięs. Polecane są także w marynacie oraz zapiekane z serem cheddar.