Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Avatar placeholder
21.07.2017 11:31
Chleb słonecznikowy na zakwasie
Chleb słonecznikowy na zakwasie (Zdjęcie chleba autorstwa Naoto Sato / CC BY-NC-SA 2.0)

Chleb słonecznikowy na zakwasie jest smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Sekretem tego przepisu na chleb jest bulwa słonecznika. Jej jadalną częścią są właśnie bulwy, wewnątrz żółte lub białawe i niezwykle kruche.

Składniki:

  • 330 g bulwy słonecznika,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki mąki sojowej,
  • 1/2 szklanki nasion psyllium,
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego,
  • 1/2 łyżki drożdży,
  • 1 szklanka zakwasu,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1/3 szklanki pestek dyni.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"
Chleb słonecznikowy
Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy jest smacznym i zdrowym sposobem na przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i sałatek.

zobacz galerię

We wrzącej, nieco osolonej wodzie gotuj pokrojoną bulwę słonecznika do momentu, aż stanie się miękka, czyli jakieś 20-30 minut. Po tym czasie odcedź wodę, a w zamian wlej mleko, dodaj masło, sól, cukier i mieszaj. Zgnieć bulwę i połącz z resztą składników. W dużej misce wymieszaj mąkę, nasiona psyllium, siemię lniane i drożdże. Dodawaj powoli zakwas i ciepłą wodę, cały czas mieszając. Ugniataj ciasto, aż nabierze gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodawaj w trakcie mieszania pestki dyni. Przykryj ciasto i odstaw na co najmniej godzinę, aby drożdże mogły urosnąć. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Teraz połącz ciasto z purée słonecznikowym i jeszcze raz uformuj ciasto w kształcie chleba. Włóż je do formy i piecz przez 25 minut. Po tym czasie odkryj chleb i piecz jeszcze 15 minut. Można jeść na ciepło lub schłodzony.

Komentarz:

Bulwy wyróżniają się słodkim smakiem przypominającym orzech brazylijski lub karczoch. Spożywane są jako warzywo zwykle po przegotowaniu, gotowaniu na parze lub upieczeniu. W wielu krajach używane bywają do zup i w formie dodatku do mięs. Polecane są także w marynacie oraz zapiekane z serem cheddar.

Następny artykuł: Francuski starter
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze