Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie jest smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Sekretem tego przepisu na chleb jest bulwa słonecznika. Jej jadalną częścią są właśnie bulwy, wewnątrz żółte lub białawe i niezwykle kruche.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 330 g bulwy słonecznika,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki mąki sojowej,
  • 1/2 szklanki nasion psyllium,
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego,
  • 1/2 łyżki drożdży,
  • 1 szklanka zakwasu,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1/3 szklanki pestek dyni.

Przygotowanie:

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy jest smacznym i zdrowym sposobem na przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i sałatek.

We wrzącej, nieco osolonej wodzie gotuj pokrojoną bulwę słonecznika do momentu, aż stanie się miękka, czyli jakieś 20-30 minut. Po tym czasie odcedź wodę, a w zamian wlej mleko, dodaj masło, sól, cukier i mieszaj. Zgnieć bulwę i połącz z resztą składników. W dużej misce wymieszaj mąkę, nasiona psyllium, siemię lniane i drożdże. Dodawaj powoli zakwas i ciepłą wodę, cały czas mieszając. Ugniataj ciasto, aż nabierze gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodawaj w trakcie mieszania pestki dyni. Przykryj ciasto i odstaw na co najmniej godzinę, aby drożdże mogły urosnąć. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Teraz połącz ciasto z purée słonecznikowym i jeszcze raz uformuj ciasto w kształcie chleba. Włóż je do formy i piecz przez 25 minut. Po tym czasie odkryj chleb i piecz jeszcze 15 minut. Można jeść na ciepło lub schłodzony.

Komentarz:

Bulwy wyróżniają się słodkim smakiem przypominającym orzech brazylijski lub karczoch. Spożywane są jako warzywo zwykle po przegotowaniu, gotowaniu na parze lub upieczeniu. W wielu krajach używane bywają do zup i w formie dodatku do mięs. Polecane są także w marynacie oraz zapiekane z serem cheddar.

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Frytki z awokado - zdrowsza alternatywa

Frytki z awokado - zdrowsza alternatywa

Frytki z awokado to świetny pomysł na zdrową przekąskę dla malucha i nie tylko. Ich przygotowanie zajmuje chwile i jest banalnie proste, a smakują naprawdę wyjątkowo. Zdrowy fast food?   Niestety większość dzieci przepada za jedzeniem typu fast food....

Przystawki

Letnie i pyszne przekąski dla dzieci

Letnie i pyszne przekąski dla dzieci

Kanapki - nuda, owoce - nuda, warzywa - nie chcę. Jak tu zadowolić małego niejadka? Zadanie nie jest proste, szczególnie latem, gdy dzieci nie chcą jeść żadnych posiłków - może jedynie lody. Nie samymi jednak mrożonymi słodyczami może żyć nasza pociecha....

Przystawki

Tamales - kukurydziana przekąska, która wzmocni twoje zdrowie

Tamales - kukurydziana przekąska, która wzmocni twoje zdrowie

Jest to jedno z najstarszych dań w Meksyku, a pochodzenie nazwy „tamales" zmienia się w zależności od tego, z kim się w tym państwie rozmawia. Po raz pierwszy danie pojawiło się 5-8 tys. lat temu. Jedli je już Aztekowie, którzy nadziewali je mięsem indyka,...

Przystawki

Przystawka z bekonem

Przystawka z bekonem

Danie canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Składniki: 270 g mąki, 2 g soli, 2 g cukru, 9 g proszku do pieczenia, 100...

Przystawki

Tarta z szynką i serem

Tarta z szynką i serem

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Składniki: 3 jajka, 1,5 filiżanki mleka, 4...

Przystawki

Przystawka z koziego sera

Przystawka z koziego sera

cięższych. Ponadto, jest powszechnie używany jako składnik francuskich deserów i wielu przystawek.

Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.