Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Zrób to sam: marmolada pomarańczowa

Avatar placeholder
21.07.2017 11:29
Zrób to sam: marmolada pomarańczowa
Zrób to sam: marmolada pomarańczowa (Zdjęcie autorstwa jules / CC BY 2.0)

Pomarańcza ma zbawienny wpływ na układ trawienny, a jej właściwości kwasotwórcze wspomagają trawienie i zapobiegają wzdęciom. Ponadto, napar z pomarańczy również niesie wiele korzyści – zmniejsza ból głowy, redukuje gorączkę oraz łagodzi palpitacje serca.

1. Jak przygotować marmoladę z pomarańczy?

Składniki:

  • 2 kg pomarańczy;
  • 2 cytryny;
  • 2 szklanki cukru trzcinowego;
  • kardamon;
  • korzeń imbiru.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 1"

Pomarańcze dokładnie umyj, sparz we wrzątku i osusz. Następnie obierz owoce wraz z białą skórką, pokrój grubo i oczyść z pestek. Cytryny, podobnie jak pomarańcze, obierz ze skórki, pokrój i pozbądź się pestek.

Wszystkie owoce umieść w garnku, a następnie dodaj cukier i szklankę wody. Całość zagotuj, a potem dodaj kawałek korzenia imbiru (wcześniej obranego) i parę ziaren kardamonu bez łubin.

Na początku marmolada jest rzadka, ale w miarę gotowania gęstnieje. Na wierzchu może się zebrać biała pianka, która sama zniknie, więc nie trzeba jej usuwać.

Po około godzinie (do półtorej), gdy masa zrobi się gęstsza, dodaj do marmolady skórki pomarańczy i zmniejsz ogień. Pamiętaj o regularnym mieszaniu. Wraz z czasem masa powinna nabierać koloru bursztynowego.

Im dłużej będziesz gotować przysmak, tym gęstszą konsystencję uzyskasz. Na koniec dodaj whisky i wyjmij korzeń imbiru. Jeżeli marmolada z pomarańczy jest zbyt słodka dodaj sok z cytryny.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):

  • kalorie - 101,39 kcal;
  • białka - 0,74 g;
  • węglowodany - 25,27 g;
  • tłuszcze - 0,17 g;
  • błonnik - 1,58 g.

Produkty z pomarańczy, takie jak soki i dżemy, usprawniają metabolizm i przyspieszają proces wydalania zbędnych produktów przemiany materii. Dodatkowo, zawarta w pomarańczy witamina C wzmacnia układ odpornościowy, redukując ryzyko wystąpienia infekcji. To również witamina, która poprawia wygląd skóry oraz dodaje energii.

Marmolada pomarańczowa będzie znakomitym dodatkiem do porannych tostów. Smacznego!

Następny artykuł: Napoje i drinki
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze