Pasztet z ogórka i awokado
Podany przepis na smaczną przystawkę pochodzi z kuchni francuskiej, a jej wyjątkowy smak polega na połączeniu dwóch składników – awokado i ogórka.
Składniki:
- 3 owoce awokado,
- 1 ogórek,
- 2 pomidory,
- 400 g koziego sera,
- 120 ml śmietany,
- 1 cytryna,
- żelatyna,
- sól, pieprz.
Komentarz:
Ogórka umyj, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. To samo zrób z pomidorami. Włóż żelatynę do zimnej wody. Podgrzej śmietanę i połącz ją z żelatyną. Obierz awokado i pokrój w kostkę. Połącz je z sokiem z cytryny, posól i dodaj pieprz. Następnie dodaj połowę śmietany. Pokrusz kozi ser i dodaj do niego resztę śmietany oraz pokrojonego ogórka i pomidory. W naczyniu połącz wszystkie przygotowywane składniki, lekko wymieszaj i wstaw do lodówki na 12 godzin, aby dobrze się schłodziły. Podawaj z sosem chili.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 179,34 kcal |
Białka | 9,35 g |
Węglowodany | 1,88 g |
Tłuszcze | 14,49 g |
Błonnik | 2,3 g |
Komentarz:
Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Owoc ten świetnie wpływa na nasz wzrok, gdyż jest bogaty w luteinę. Awokado posiada cenne składniki mające wpływ na zapobieganie nowotworom szczęki, a wśród najważniejszych wymienić należy witaminy C i E, a także kwas foliowy. Szczególnie zdrowy jest miąższ tego owocu, o tłustawej, oleistej konsystencji. Warto od czasu do czasu wpleść awokado w nasze menu.