Pasztet z ogórka i awokado

Podany przepis na smaczną przystawkę pochodzi z kuchni francuskiej, a jej wyjątkowy smak polega na połączeniu dwóch składników – awokado i ogórka.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 3 owoce awokado,
  • 1 ogórek,
  • 2 pomidory,
  • 400 g koziego sera,
  • 120 ml śmietany,
  • 1 cytryna,
  • żelatyna,
  • sól, pieprz.

Komentarz:

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy....

Ogórka umyj, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. To samo zrób z pomidorami. Włóż żelatynę do zimnej wody. Podgrzej śmietanę i połącz ją z żelatyną. Obierz awokado i pokrój w kostkę. Połącz je z sokiem z cytryny, posól i dodaj pieprz. Następnie dodaj połowę śmietany. Pokrusz kozi ser i dodaj do niego resztę śmietany oraz pokrojonego ogórka i pomidory. W naczyniu połącz wszystkie przygotowywane składniki, lekko wymieszaj i wstaw do lodówki na 12 godzin, aby dobrze się schłodziły. Podawaj z sosem chili.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 179,34 kcal
Białka 9,35 g
Węglowodany 1,88 g
Tłuszcze 14,49 g
Błonnik 2,3 g

Komentarz:

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Owoc ten świetnie wpływa na nasz wzrok, gdyż jest bogaty w luteinę. Awokado posiada cenne składniki mające wpływ na zapobieganie nowotworom szczęki, a wśród najważniejszych wymienić należy witaminy C i E, a także kwas foliowy. Szczególnie zdrowy jest miąższ tego owocu, o tłustawej, oleistej konsystencji. Warto od czasu do czasu wpleść awokado w nasze menu.

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Pomysły na zdrowe dania z arbuzem

Pomysły na zdrowe dania z arbuzem

z serem. Arbuz przekładany np. kawałkami fety to idealna przystawka na przyjęcie. Aby wzbogacić jej smak, użyj octu balsamicznego. Jeśli robisz danie

Przystawki

Sałatka domowa

Sałatka domowa

Sałatka powinna zawierać nasze ulubione składniki, które jednocześnie będą odżywcze i zdrowe.

Przystawki

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy jest smacznym i zdrowym sposobem na przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i sałatek.

Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Irlandzki colcannon - smaczny i zdrowy dodatek do obiadu

Irlandzki colcannon - smaczny i zdrowy dodatek do obiadu

Colcannon jest rodzajem puree z ziemniaków z dodatkiem kapusty i jarmużu. Wywodząca się z Irlandii potrawa, dawniej spożywana była jedynie w Dzień Świętego Patryka oraz Halloween. W święta te, do dania wkładano pierścionek. Jeśli kobiecie udało się odszukać...