Trwa ładowanie...

Pasztet z ogórka i awokado

Avatar placeholder
17.03.2017 12:08
Pasztet z ogórka i awokado
Pasztet z ogórka i awokado

Podany przepis na smaczną przystawkę pochodzi z kuchni francuskiej, a jej wyjątkowy smak polega na połączeniu dwóch składników – awokado i ogórka.

Składniki:

  • 3 owoce awokado,
  • 1 ogórek,
  • 2 pomidory,
  • 400 g koziego sera,
  • 120 ml śmietany,
  • 1 cytryna,
  • żelatyna,
  • sól, pieprz.

Komentarz:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Ogórka umyj, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. To samo zrób z pomidorami. Włóż żelatynę do zimnej wody. Podgrzej śmietanę i połącz ją z żelatyną. Obierz awokado i pokrój w kostkę. Połącz je z sokiem z cytryny, posól i dodaj pieprz. Następnie dodaj połowę śmietany. Pokrusz kozi ser i dodaj do niego resztę śmietany oraz pokrojonego ogórka i pomidory. W naczyniu połącz wszystkie przygotowywane składniki, lekko wymieszaj i wstaw do lodówki na 12 godzin, aby dobrze się schłodziły. Podawaj z sosem chili.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie179,34 kcal
Białka9,35 g
Węglowodany1,88 g
Tłuszcze14,49 g
Błonnik2,3 g

Komentarz:

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Owoc ten świetnie wpływa na nasz wzrok, gdyż jest bogaty w luteinę. Awokado posiada cenne składniki mające wpływ na zapobieganie nowotworom szczęki, a wśród najważniejszych wymienić należy witaminy C i E, a także kwas foliowy. Szczególnie zdrowy jest miąższ tego owocu, o tłustawej, oleistej konsystencji. Warto od czasu do czasu wpleść awokado w nasze menu.

Następny artykuł: Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze