Obiad dwulatka

Niejeden rodzic zastanawia się, jakie posiłki dla dwulatka będą zarówno pożywne, jak i smaczne. Nie wiedzą, jakie produkty można włączyć do diety malucha i jakie składniki odżywcze są niezbędne dla dzieci. Specjaliści od żywienia podkreślają, że dwulatek powinien jeść jak najwięcej warzyw, zwłaszcza gotowanych. Zawierają one witaminy i składniki mineralne, które najlepiej spożywać w jedzeniu, a nie suplementach diety. Jaki obiad dla dwulatka dostarczy mu niezbędnych składników odżywczych?

Jaki obiad dla dwulatka? zobacz galerię
Jaki obiad dla dwulatka?

Zobacz film: "Poznaj fakty o rozwoju dwulatka"

1. Co na obiad dla dwulatka?

Danie dla dziecka nie musi być skomplikowane. Mogą to być na przykład gotowane jarzyny i mielone lub pokrojone na małe kawałki mięso indyka oraz ryż. Niezwykle istotne jest, aby obiad dla dwulatka był kolorowy i wyglądał apetycznie. Wówczas maluch chętniej go zje. To samo dotyczy śniadania dla dwulatka i wszystkich innych posiłków.

Obiad dla dwulatka nie powinien być nudny. Warto wprowadzać do diety dziecka różne dania. Oprócz wspomnianego już obiadu z indyczego mięsa, jarzyn i ryżu można podać maluchowi inne dania:

  • makaron z farszem warzywnym i mięsnym,
  • naleśniki z serem,
  • gotowaną pierś kurczaka w sosie jogurtowym z ryżem oraz surówkę z sałaty i szczypiorku ze śmietaną.

Potrawy powinny być gotowane i pieczone. W diecie dwulatka należy unikać dań smażonych, które są ciężkostrawne i mogą zaszkodzić dziecku.

2. Posiłki dla dwulatka

Jak przygotować pyszne racuszki kukurydziane? Nic prostszego. Przygotuj następujące składniki:

  • duży ziemniak,
  • 3 łyżki mrożonej kukurydzy,
  • świeży koper,
  • białko,
  • 2 łyżki mąki,
  • odrobina soli do smaku,
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Umyj, obierz i zetrzyj na tarce ziemniaka, następnie dodaj do niego zmieloną kukurydzę, koperek, białko i mąkę. Przypraw odrobiną soli, wymieszaj i smaż na rozgrzanej oliwie. Zanim podasz racuszki dziecku, odsącz je na pergaminie lub bibule.

Na obiad dla dwulatka możesz podać również kopytka. Są tanie i proste w przygotowaniu. Do ich wykonania niezbędne będzie:

  • pół kilograma ziemniaków,
  • 150 g mąki,
  • jedno jajo,
  • odrobina soli.

Po ugotowaniu umytych i obranych ziemniaków pozostaw je do wystygnięcia i zmiel. Dodaj do nich jajko, mąkę i sól. Wyrób jednolite ciasto, podziel na części, z których uformuj wałki. Pokrój je ukośnie i ugotuj w osolonym wrzątku. Danie podaj dziecku z kotletem i surówką lub z roztopionym masłem.

Dania dla dwulatka nie muszą stanowić dla rodziców wielkiego wyzwania. Wystarczy metodą prób i błędów sprawdzić, co smakuje maluchowi i podawać mu to w różnej postaci. Dzieci lubią kolorowe dania i potrawy mączne, dlatego rodzice dwulatka powinni przygotować się na to, że naleśniki i makarony będą najprawdopodobniej stanowiły filar menu dwulatka. Należy jednak pamiętać, że żywienie malucha to także warzywa i owoce.

Mąki bezglutenowe dla alergików i osób na diecie
Pełnowartościowe śniadanie to podstawa!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.