Frytki z awokado - zdrowsza alternatywa

Frytki z awokado to świetny pomysł na zdrową przekąskę dla malucha i nie tylko. Ich przygotowanie zajmuje chwile i jest banalnie proste, a smakują naprawdę wyjątkowo.

Zdrowy fast food?

 

Polecane wideo:

Niestety większość dzieci przepada za jedzeniem typu fast food. Rodzice starają się unikać podawania tego typu posiłków dzieciom, ze względu na ich zdrowie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby frytki wykonać samodzielnie w domu i nie mieć wyrzutów sumienia, że dziecko zjadło coś tłustego i przetworzonego. Przemycimy w ten sposób warzywa, które dostarczają najmłodszym witamin, przeciwutleniaczy, związków minerlanych oraz błonnika.

Na pewno słyszeliście o frytkach z batatów, cukinii czy marchewki. Mało kto wie, że można je przygotować również z... awokado. 

Właściwości awokado

Przede wszystkim jest ono bogactwem witamin, a w szczególności witamin C, A, E i tych z grupy B. Zawiera duże ilości kwasu foliowego, dlatego też polecane jest szczególnie kobietom w ciąży. Obecna w nim luteina chroni oczy, zaś potas, którego w awokado jest więcej niż w bananach, odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego i właściwą pracę serca. Polifenole i flawonoidy są pomocne przy zwalczaniu stanów zapalnych.

Niestety jest ono też wysokokaloryczne, jednakże zawarte w nim nienasycone tłuszcze omega-3 są niezbędne do poprawnego rozwoju organizmu.

Przepis na zdrowe frytki z awokado

Składniki

  • ½ szklanki oleju kokosowego do smażenia,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 i ½ szklanki bułki tartej,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 2 jajka,
  • 2 dojrzałe awokado.

Do jednej miski wsypujemy bułkę tartą, a do drugiej mąkę wraz z solą.  W oddzielnym naczyniu umieszczamy rozbite jajka. Awokado obieramy i kroimy w plastry. Następnie rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, po czym obtaczamy kawałki awokado, najpierw w mące, kolejno w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy z dwóch stron na małym ogniu. Frytki będą gotowe wtedy, gdy się zarumienią. Dodatkowo, można dodać posiekaną pietruszkę lub szczypiorek. Smacznego!

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Letnie i pyszne przekąski dla dzieci

Letnie i pyszne przekąski dla dzieci

Kanapki - nuda, owoce - nuda, warzywa - nie chcę. Jak tu zadowolić małego niejadka? Zadanie nie jest proste, szczególnie latem, gdy dzieci nie chcą jeść żadnych posiłków - może jedynie lody. Nie samymi jednak mrożonymi słodyczami może żyć nasza pociecha....

Przystawki

Tamales - kukurydziana przekąska, która wzmocni twoje zdrowie

Tamales - kukurydziana przekąska, która wzmocni twoje zdrowie

Jest to jedno z najstarszych dań w Meksyku, a pochodzenie nazwy „tamales" zmienia się w zależności od tego, z kim się w tym państwie rozmawia. Po raz pierwszy danie pojawiło się 5-8 tys. lat temu. Jedli je już Aztekowie, którzy nadziewali je mięsem indyka,...

Przystawki

Przystawka z bekonem

Przystawka z bekonem

Danie canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Składniki: 270 g mąki, 2 g soli, 2 g cukru, 9 g proszku do pieczenia, 100...

Przystawki

Tarta z szynką i serem

Tarta z szynką i serem

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Składniki: 3 jajka, 1,5 filiżanki mleka, 4...