Frytki z awokado - zdrowsza alternatywa

Frytki z awokado to świetny pomysł na zdrową przekąskę dla malucha i nie tylko. Ich przygotowanie zajmuje chwile i jest banalnie proste, a smakują naprawdę wyjątkowo.

1. Zdrowy fast food?

 

Niestety większość dzieci przepada za jedzeniem typu fast food. Rodzice starają się unikać podawania tego typu posiłków dzieciom, ze względu na ich zdrowie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby frytki wykonać samodzielnie w domu i nie mieć wyrzutów sumienia, że dziecko zjadło coś tłustego i przetworzonego. Przemycimy w ten sposób warzywa, które dostarczają najmłodszym witamin, przeciwutleniaczy, związków minerlanych oraz błonnika.

Zobacz film: "Czym jest żywność ekologiczna?"

Na pewno słyszeliście o frytkach z batatów, cukinii czy marchewki. Mało kto wie, że można je przygotować również z... awokado. 

2. Właściwości awokado

Przede wszystkim jest ono bogactwem witamin, a w szczególności witamin C, A, E i tych z grupy B. Zawiera duże ilości kwasu foliowego, dlatego też polecane jest szczególnie kobietom w ciąży. Obecna w nim luteina chroni oczy, zaś potas, którego w awokado jest więcej niż w bananach, odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego i właściwą pracę serca. Polifenole i flawonoidy są pomocne przy zwalczaniu stanów zapalnych.

Niestety jest ono też wysokokaloryczne, jednakże zawarte w nim nienasycone tłuszcze omega-3 są niezbędne do poprawnego rozwoju organizmu.

3. Przepis na zdrowe frytki z awokado

Składniki

  • ½ szklanki oleju kokosowego do smażenia,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 i ½ szklanki bułki tartej,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 2 jajka,
  • 2 dojrzałe awokado.
123RF
123RF

Do jednej miski wsypujemy bułkę tartą, a do drugiej mąkę wraz z solą.  W oddzielnym naczyniu umieszczamy rozbite jajka. Awokado obieramy i kroimy w plastry. Następnie rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, po czym obtaczamy kawałki awokado, najpierw w mące, kolejno w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy z dwóch stron na małym ogniu. Frytki będą gotowe wtedy, gdy się zarumienią. Dodatkowo, można dodać posiekaną pietruszkę lub szczypiorek. Smacznego!

Następny artykuł: Irlandzki colcannon - smaczny i zdrowy dodatek do obiadu

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!