Trwa ładowanie...

Frytki z awokado - zdrowsza alternatywa

Avatar placeholder
01.01.2019 20:34
Frytki z awokado - zdrowsza alternatywa
Frytki z awokado - zdrowsza alternatywa (123RF)

Frytki z awokado to świetny pomysł na zdrową przekąskę dla malucha i nie tylko. Ich przygotowanie zajmuje chwile i jest banalnie proste, a smakują naprawdę wyjątkowo.

1. Zdrowy fast food?

 

Niestety większość dzieci przepada za jedzeniem typu fast food. Rodzice starają się unikać podawania tego typu posiłków dzieciom, ze względu na ich zdrowie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby frytki wykonać samodzielnie w domu i nie mieć wyrzutów sumienia, że dziecko zjadło coś tłustego i przetworzonego. Przemycimy w ten sposób warzywa, które dostarczają najmłodszym witamin, przeciwutleniaczy, związków minerlanych oraz błonnika.

Na pewno słyszeliście o frytkach z batatów, cukinii czy marchewki. Mało kto wie, że można je przygotować również z... awokado. 

2. Właściwości awokado

Zobacz film: "Czym jest żywność ekologiczna?"
Awokado ma wiele właściwości odżywczych
Awokado ma wiele właściwości odżywczych

Przede wszystkim jest ono bogactwem witamin, a w szczególności witamin C, A, E i tych z grupy B. Zawiera duże ilości kwasu foliowego, dlatego też polecane jest szczególnie kobietom w ciąży. Obecna w nim luteina chroni oczy, zaś potas, którego w awokado jest więcej niż w bananach, odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego i właściwą pracę serca. Polifenole i flawonoidy są pomocne przy zwalczaniu stanów zapalnych.

Niestety jest ono też wysokokaloryczne, jednakże zawarte w nim nienasycone tłuszcze omega-3 są niezbędne do poprawnego rozwoju organizmu.

3. Przepis na zdrowe frytki z awokado

Składniki

  • ½ szklanki oleju kokosowego do smażenia,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 i ½ szklanki bułki tartej,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 2 jajka,
  • 2 dojrzałe awokado.
Frytki z awokado
Frytki z awokado (123RF)

Do jednej miski wsypujemy bułkę tartą, a do drugiej mąkę wraz z solą.  W oddzielnym naczyniu umieszczamy rozbite jajka. Awokado obieramy i kroimy w plastry. Następnie rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, po czym obtaczamy kawałki awokado, najpierw w mące, kolejno w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy z dwóch stron na małym ogniu. Frytki będą gotowe wtedy, gdy się zarumienią. Dodatkowo, można dodać posiekaną pietruszkę lub szczypiorek. Smacznego!

Następny artykuł: Irlandzki colcannon - smaczny i zdrowy dodatek do obiadu
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze