Kwas foliowy

Dziennie kobiety przed ciążą i w czasie ciąży powinny przyjmować 0,4 mg (400 μg) kwasu foliowego. W takiej dawce witamina wraz z pożywieniem nie będzie przedawkowana. Jednocześnie panie, które są obciążone genetycznie wadami cewy nerwowej, muszą zażywać więcej kwasu foliowego, bo aż 4 mg na dzień.

Kwas foliowyKwas foliowy
Źródło zdjęć: © Zdjęcie tarty / Shutterstock

Kwas foliowy (w naturze występuje w postaci folianów) należy do witamin z grupy B i ma niebagatelne znaczenie dla organizmu człowieka. Od poprawy funkcjonowania komórek zaczynając, przez wspomaganie układu pokarmowego, pobudzanie procesów krwiotwórczych i ochronę przed nowotworami, na poprawie nastroju (bierze udział w powstawaniu min. serotoniny) kończąc. Jego niedobór niesie ze sobą wielenegatywnych skutków, takich jak: anemia megaloblastyczna, zaburzenia psychofizyczne, nudności, brak apetytu, zahamowanie wzrostu u dzieci itp.

Znaczenie kwasu foliowego dla organizmu

Kwas foliowy szczególnie istotny jest dla kobiet, które rozpoczęły życie płciowe, czyli mogą zajść w ciążę.

W ich przypadku niedobór może mieć bardzo poważne konsekwencje dla potomstwa. Dzieje się tak, gdyż odgrywa on ogromnie ważną rolę w prawidłowym rozwoju układu nerwowego. Niedobór tej witaminy znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu, doprowadzając m.in. do rozszczepu kręgosłupa, przepukliny mózgu i rdzenia kręgowego, bezmózgowia. By nawet o 70 % zminimalizować ryzyko wystąpienia u dziecka tak poważnych wad, kobiety w wieku rozrodczym powinny dostarczać organizmowi niezbędną dawkę kwasu foliowego (na ogół 0,4 mg dziennie). Jednym ze sposobów jest odpowiednia dieta, bogata w takie produkty jak: szpinak, szparagi, bób, brukselkę, zielone liściaste warzywa, fasolę, soczewicę, soję, wątrobę, paprykę, żółtka jaj, otręby pszenne, pomarańcze, banany, drożdże piwne, sery itp.

Niestety kwas foliowy jest bardzo „wrażliwą” witaminą. Nawet ulega zniszczeniu w trakcie przygotowywania potraw nawet w 70-90%. Zabójcze dla niego jest gotowanie, smażenie, moczenie, długie przechowywanie produktów. Dlatego warzywa bogate w foliany powinno się spożywać na surowo lub przygotowywać np. na parze, aby maksymalnie zminimalizować utratę tych cennych składników w czasie obróbki. Niestety na przeszkodzie naszym staraniom o zapewnienie sobie zalecanej dziennej dawki tej witaminy staje nasz organizm. Foliany, w które bogate są wymienione produkty, nie są przyswajane w swej pierwotnej formie. Muszą najpierw ulec rozkładowi do postaci kwasu foliowego, by móc zostać odpowiednio „wykorzystane”. Niestety w wyniku tego procesu znaczna ich część ulega zniszczeniu.

Kwas foliowy a ciąża

Na domiar złego najprawdopodobniej mniej więcej 50% kobiet cierpi na tzw. defekt enzymatyczny, który uniemożliwia właściwe przyswajanie kwasu foliowego. W takiej sytuacji nawet najlepsza dieta na niewiele się przyda. Teoretycznie można przeprowadzić testy sprawdzające czy kobieta cierpi na ten defekt, jednak są one bardzo kosztowne i skomplikowane. Dlatego najlepszą profilaktyką jest suplementacja diety preparatami zawierającymi kwas foliowy i to przez cały okres, gdy kobieta pozostaje płodna. Przyjmowanie go powinno trwać minimum miesiąc (najlepiej 3 miesiące) przed planowanym poczęciem. Gdy przyjmowanie rozpocznie się dopiero w momencie potwierdzenia ciąży przez lekarza, najistotniejsze procesy w rozwoju układu nerwowego u płodu już się dokonały (mózg i rdzeń kręgowy są ukształtowane).

Od kilku lat obok kwasu foliowego na rynku dostępna jest tzw. metafolina. Jest to aktywna postać folianów, gotowa do wykorzystania przez organizm, a więc niewymagająca przetworzenia. W ten sposób dostarczony kwas foliowy jest z łatwością przyswajany, bez względu na to, czy kobieta cierpi na defekt enzymatyczny, czy nie. Dlatego kupując preparaty mające zapewniać właściwą dawkę kwasu foliowego, warto szukać właśnie tych z metafoliną. Dzięki nim kobieta będzie pewna, że w jej organizmie nie ma niedoboru kwasu foliowego. Najlepiej będzie, gdy takie preparaty znajdą się w diecie każdej kobiety, niezależnie od jej planów „rodzicielskich”, w całym okresie jej płodności i aktywności seksualnej. Tak „na wszelki wypadek” oraz dla dobra całego organizmu.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące