Makaron z mięsem raka
Mięso z raka jest pyszne i bardzo zdrowe, jednak jest również dość drogie. Warto jednak od czasu do czasu pozwolić sobie na taki rarytas.
Składniki:
- 240 g makaronu,
- 4 pory, pokroić w plasterki,
- 1 czerwona papryka, pokrojona,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- mięso raka,
- puszka fasoli,
- 3/4 szklanki posiekanego szczypiorku,
- 3/4 szklanki posiekanej bazylii,
- 2 łyżki suszonych kaparów,
- świeżo mielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pora, paprykę oraz kminek i smaż na średnim ogniu do momentu, aż staną się miękkie i przejdą smakiem. Po około 10 minutach dodaj mięso raka i fasolę, zakryj patelnię i duś. Po niedługim czasie zdejmij wszystko z ognia, dodaj bazylię, szczypiorek i kapary. Dopraw obficie pieprzem i solą. Na końcu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. Danie z makaronu podawaj na gorąco.
Komentarz:
Przygotowane danie jest nie tylko ciekawe w smaku, ale także bardzo zdrowe. Przede wszystkim dzięki obecności raka jest bogate w wanad. Mięso raka jest jednym z najlepszych źródeł tego pierwiastka. Jego działanie powstrzymuje na przykład odkładanie się cholesterolu oraz pomaga w leczeniu cukrzycy. Obniża wysoki poziom ciśnienia krwi, a także wspomaga rozwój kości i zębów. Gorąco polecamy tę pastę.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 127 kcal |
Białka | 12,64 g |
Węglowodany | 16,74 g |
Tłuszcze | 1,44 g |
Błonnik | 6,17 g |