Makaron z figami
Makaron z figami nie jest popularnym w Polsce daniem. Figi stosuje się raczej jako dodatek do słodkich wypieków, aniżeli do dań głównych. Jednak warto wypróbować ten przepis na makaron z figami.
Składniki:
- 1/2 szklanki fig, namoczyć i przeciąć na pół,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1 cebula,
- 2 szklanki zielonego groszku,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki migdałów,
- ocet balsamiczny,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę cykorii,
- 1 szklanka posiekanej bazylii,
- 1 łyżka rozmarynu,
- 250 g makaronu świderki,
- pół paczki koziego sera.
Przygotowanie:
Na średnim ogniu postaw patelnię z oliwą i rozgrzej. Dodaj posiekaną cebulę i zielony groszek i smaż przez dwie minuty. Następnie dodaj czosnek, migdały i duś wszystko, aż składniki staną się miękkie. Powinno to zająć nie dłużej niż 10 minut. Po tym czasie polej patelnię octem balsamicznym, zmniejsz ogień i wymieszaj. Dodaj ciecierzycę, figi i cykorię i gotuj, od czasu do czasu podlewając octem. Po krótkim czasie zdejmij patelnię z ognia, dodaj przyprawy, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z ugotowanym makaronem. Przed samym podaniem połóż na wierzch trochę koziego sera.
Komentarz:
Ważnym, choć nie najważniejszym w tej potrawie składnikiem sałatki są figi. Ich właściwości pomogą każdemu, kto pragnie zachować zdrowy i prawidłowo funkcjonujący organizm. Figi mają duże znaczenie lecznicze. Z owoców figi produkuje się sok, który działa wzmacniająco na serce i naczynia wieńcowe. Gotowane w mleku uśmierzają ból gardła i kaszel. Z owoców można również przyrządzać nalewkę, która łagodzi duszności przy astmie. A w sałatce świetnie smakują.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 250,61 kcal |
Białka | 10,93 g |
Węglowodany | 27,42 g |
Tłuszcze | 11,03 g |
Błonnik | 11,14 g |