Dżem z kiwi

Kiwi określane jest jako bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu. Kiwi jest świetnym remedium na kaszel i astmę. Im więcej spożywa się kiwi, tym mniej problemów z układem oddechowym.

Składniki:

  • 1 kg owoców kiwi,
  • 2 cytryny,
  • 1 kg cukru żelującego.

Zobacz film: "Kuchnia dla zajętych. Błyskawiczne zdrowe dania w 15 min"

Przygotowanie:

Kiwi obierz, pokrój na małe kawałki i rozgnieć widelcem. Cytryny wyszoruj, sparz i na kilka minut włóż do zimnej wody z kostkami lodu. Wyjmij, osusz i pokrój w cienkie plasterki (usuń pestki). Kiwi wrzuć do garnka, zagotuj na małym ogniu, dodaj cukier żelujący i cytryny, po czym gotuj kilka minut. Nałóż dżem z kiwi do słoików.

Wartość odżywcza 1 porcji ( 100 g):
Kalorie 222,03 kcal
Białka 0,46 g
Węglowodany 54,9 g
Tłuszcze 0,25 g
Błonnik 1,09 g

Komentarz:

Kiwi można spożywać wraz ze skórką, która jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Dzięki tym składnikom odżywczym owoce kiwi stanowią skuteczną pomoc w leczeniu przeziębień i grypy, łagodzą stres i poprawiają samopoczucie. Dodatkowo, ten wartościowy owoc zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz miażdżycy. Jego właściwości oczyszczające pomagają w usunięciu toksyn z organizmu i ogrywają istotną rolę w przeciwdziałaniu zaparciom.

Następny artykuł: Dżem z zielonych pomidorów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!