Napój grejpfrutowy
Napój grejpfrutowy to ożywczy płyn, który ma w swoim składzie agar. Agar to substancja żelująca uznawana jako bezpieczny dodatek do żywności. Często zastępuje się nią żelatynę, głównie ze względu na jej właściwości bezsmakowe i bezpieczniejszy skład chemiczny.
Składniki:
- 1 kg świeżych grejpfrutów,
- 2 g substancji żelującej agar,
- 1 łyżka cukru.
Przygotowanie:
Obierz grejpfruty ze skóry, pokrój na kawałki i wrzuć do blendera. Przerób je na świeży sok z drobinkami owoców. Następnie oddziel 1/4 całego powstałego soku owocowego i nalej do garnka. Podgrzej i dodaj cukier i agar. Teraz doprowadź wszystko do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Przygotuj duże naczynie i wlej tam pozostały sok. Powoli, cały czas mieszając, wlewaj podgrzaną mieszankę z garnka. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na noc. Podawaj mocno schłodzone.
Komentarz:
Agar często wykorzystuje się w produkcji ptasiego mleczka, dżemów czy galaretek. Jednak ten owocowy koktajl opiera się oczywiście na grejpfrucie. Ten tropikalny owoc pochodzi z Barbados i jest źródłem wszelkiego bogactwa – w 90% składa się z wody, poza tym posiada witaminy C, E, P i wszystkie z grupy B. Jest jednym z najzdrowszych owoców tropikalnych.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 66,96 kcal |
Białka | 0,9 g |
Węglowodany | 16,9 g |
Tłuszcze | 0,29 g |
Błonnik | 2,82 g |