Najlepsza kolacja dla dziecka. Jak ją skomponować?
Co przygotowywać dzieciom na kolację, żeby mogły spokojnie przespać noc, ich organizm wypoczął, a rano obudziły się z apetytem na śniadanie? Istnieje kilka zasad komponowania kolacji. Dotyczą one zresztą wieczornych posiłków nie tylko dla dzieci.
1. Nie przesadzaj z mięsem
Mięsa, ryby i inne produkty wysokobiałkowe lepiej odłożyć na śniadanie – to wtedy są najbardziej potrzebne, aby rozruszać organizm dziecka przed nowym dniem. Zjedzone wieczorem stanowią obciążenie, ponieważ białka są ciężkostrawne.
Dziecku na kolację nie podawaj szynek, wędlin czy też smażonych i pieczonych mięs, w tym również drobiu. Wybierz produkty, które będą lżejsze dla małego żołądka.
2. Wybieraj lekkostrawny nabiał
Nabiał to dobry wybór na koniec dnia, choć też zawiera sporo zwierzęcego białka. Warto sięgać po jogurty naturalne (najlepiej z musli lub suszonymi owocami, dzięki czemu organizm dziecka uzupełni zapasy minerałów), twarożki, serki wiejskie i mleko, które wyciszą przed snem.
Wskazane produkty dają poczucie sytości, ale nie powodują niepotrzebnego obciążenia i nie zaburzają spokojnego snu.
Sprawdź także:
3. Warzywa i owoce w dowolnych ilościach
Wszelkiego rodzaju sałatki są doskonałym wyborem jako ostatni posiłek w ciągu dnia. Warto jednak ciężkie sosy, np. majonezowy, zastąpić jogurtem lub czystą oliwą. W ten sposób żołądek i jelita młodego organizmu będą miały łatwiejsze zadanie do wykonania przez noc.
Dobrym wyborem na przekąskę przed snem są także owoce. Jeśli jednak zdecydujemy się przygotować z nich sałatkę dla dziecka, unikajmy cukru, a nawet zdrowego miodu. Niepotrzebnie pobudzą dziecko i utrudnią mu zasypianie, a na tym nam przecież wieczorem nie zależy.