Dżem truskawkowy

Truskawka jest owocem sezonowym, pojawiającym się między czerwcem, a sierpniem w dwóch odmianach. Dzięki korzystnemu wpływowi na stan organizmu, stała się jednym z naszych ulubionych owoców letnich. Przede wszystkim, truskawka zawiera większą niż owoce cytrusowe ilość witaminy C oraz jest bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2) i witaminy PP.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 1 kg truskawek,
  • 1 kg cukru pudru lub zwykłego,
  • sok z połówki cytryny,
  • mała gałka masła.

Przygotowanie:

Truskawkowy dżem

Truskawka zawiera dużo witaminy C, więcej niż owoce cytrusowe, oraz szereg witamin z grupy B, w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Jest także bogatym źródłem...

Oczyść i rozpołów truskawki. Usuń wszelkie bruzdy i trzonki owoców. Włóż truskawki do dużej miski. Dodaj połowę cukru. Zmieszaj ostrożnie składniki. Wysterylizuj słoiki. Włóż posłodzone truskawki do garnka razem z sokiem, który się wytworzył. Dodaj pozostałe pół kilo cukru i sok z cytryny. Wstaw na wolny ogień i ostrożnie mieszaj, uważając, aby nie przywarło. Gotuj do momentu, aż mieszanina zgęstnieje. Jeśli masa jest gotowa, zdejmij garnek z ognia. Dodaj masło i mieszaj, aby się rozpuściło. Zbierz pianę, która się utworzyła. Następnie włóż gorący truskawkowy dżem do słoików i zakręć.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 221,92 kcal
Białka 0,35 g
Węglowodany 52,86 g
Tłuszcze 1 g
Błonnik 0,88 g

Komentarz:

Truskawka zawiera bogaty zestaw mikro- i makroelementów. Są to przede wszystkim fosfor, potas, żelazo, mangan i wapń. Ponadto, wysoka zawartość wody w tym owocu pozwala na skuteczne usunięcie z organizmu toksyn i pomaga w obniżeniu masy ciała.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Przetwory
Przetwory

Dżem z żurawiny

Dżem z żurawiny

Owoce żurawiny są także bogatym źródłem witamin C, A, B1, B2, PP, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji wspomagających organizm w walce z grypą i infekcjami.

Przetwory

Śliwkowy dżem

Śliwkowy dżem

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelek to ciekawe połączenie - dużo cukru i kwaskowaty smak owoców. Jednak razem dają świetny i naprawdę smaczny efekt. Warto wypróbować.

Przetwory

Dżem z zielonych pomidorów

Dżem z zielonych pomidorów

antyoksydacyjne. Wspomniany likopen zapobiega nie tylko rozwojowi nowotworów, ale także wielu chorób układu krążenia. Pomidory to idealne składniki na zupy, sosy, sałatki, a także, jak się okazuje, przetwory!

Przetwory

Dżem śliwkowy

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem żurawinowy

Dżem żurawinowy

Głównymi składnikami tego przepisu na dżem są gruszki i żurawina. Te pierwsze są nam znane już od najdawniejszych czasów. Gruszki przede wszystkim mają wspaniały wpływ na nasz układ trawienny. Pobudzają przemianę materii i zmuszają jelita do pracy. Składniki: 2...

Przetwory

Zamknij lato w słoiku

Zamknij lato w słoiku

Jakie przetwory przygotowywać? Lato dostarcza wielu darów natury. Słodkie owoce, obfitujące w witaminy warzywa. Dlaczego nie zamknąć ich w słoiku (...) ? To świetny sposób na zachowanie smaku wakacji i rozkoszowanie się nim w zimowe wieczory. Przygotowywanie...

Przetwory

Dżem z zielonymi pomidorami

Dżem z zielonymi pomidorami

Pomidory posiadają duże ilości witamin A i C, a także potasu. Mają przy tym bardzo niską wartość energetyczną. Dlatego pomidory polecane są osobom, które podejmują diety odchudzające.

Przetwory

Dżem z jabłek

Dżem z jabłek

Jabłka to jedne z nielicznych owoców, które królują na naszych stołach przez cały rok. Ten pyszny produkt podajemy w różnych postaciach - jako świeże owoce, jako szarlotkę lub napój jabłkowy. Popularne są także dżemy jabłkowe.

Przetwory

Nutella własnej roboty

Nutella własnej roboty

Czekolada zawiera mnóstwo substancji, które niezwykle pozytywnie wpływają na nasz organizm. Głównie są to magnez i wapń. Jedna tabliczka czekolady zawiera około 20 proc. dziennego zapotrzebowania na te właśnie mikroelementy. Czekolada zawiera także garść...