Dżem truskawkowy
Truskawka jest owocem sezonowym, pojawiającym się między czerwcem, a sierpniem w dwóch odmianach. Dzięki korzystnemu wpływowi na stan organizmu, stała się jednym z naszych ulubionych owoców letnich. Przede wszystkim, truskawka zawiera większą niż owoce cytrusowe ilość witaminy C oraz jest bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2) i witaminy PP.
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 1 kg cukru pudru lub zwykłego,
- sok z połówki cytryny,
- mała gałka masła.
Przygotowanie:
Oczyść i rozpołów truskawki. Usuń wszelkie bruzdy i trzonki owoców. Włóż truskawki do dużej miski. Dodaj połowę cukru. Zmieszaj ostrożnie składniki. Wysterylizuj słoiki. Włóż posłodzone truskawki do garnka razem z sokiem, który się wytworzył. Dodaj pozostałe pół kilo cukru i sok z cytryny. Wstaw na wolny ogień i ostrożnie mieszaj, uważając, aby nie przywarło. Gotuj do momentu, aż mieszanina zgęstnieje. Jeśli masa jest gotowa, zdejmij garnek z ognia. Dodaj masło i mieszaj, aby się rozpuściło. Zbierz pianę, która się utworzyła. Następnie włóż gorący truskawkowy dżem do słoików i zakręć.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 221,92 kcal |
Białka | 0,35 g |
Węglowodany | 52,86 g |
Tłuszcze | 1 g |
Błonnik | 0,88 g |
Komentarz:
Truskawka zawiera bogaty zestaw mikro- i makroelementów. Są to przede wszystkim fosfor, potas, żelazo, mangan i wapń. Ponadto, wysoka zawartość wody w tym owocu pozwala na skuteczne usunięcie z organizmu toksyn i pomaga w obniżeniu masy ciała.