Trwa ładowanie...

Dżem truskawkowy

Avatar placeholder
23.01.2024 20:21
Dżem truskawkowy
Dżem truskawkowy (123rf)

Truskawka jest owocem sezonowym, pojawiającym się między czerwcem, a sierpniem w dwóch odmianach. Dzięki korzystnemu wpływowi na stan organizmu, stała się jednym z naszych ulubionych owoców letnich. Przede wszystkim, truskawka zawiera większą niż owoce cytrusowe ilość witaminy C oraz jest bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2) i witaminy PP.

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • 1 kg cukru pudru lub zwykłego,
  • sok z połówki cytryny,
  • mała gałka masła.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Oczyść i rozpołów truskawki. Usuń wszelkie bruzdy i trzonki owoców. Włóż truskawki do dużej miski. Dodaj połowę cukru. Zmieszaj ostrożnie składniki. Wysterylizuj słoiki. Włóż posłodzone truskawki do garnka razem z sokiem, który się wytworzył. Dodaj pozostałe pół kilo cukru i sok z cytryny. Wstaw na wolny ogień i ostrożnie mieszaj, uważając, aby nie przywarło. Gotuj do momentu, aż mieszanina zgęstnieje. Jeśli masa jest gotowa, zdejmij garnek z ognia. Dodaj masło i mieszaj, aby się rozpuściło. Zbierz pianę, która się utworzyła. Następnie włóż gorący truskawkowy dżem do słoików i zakręć.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie221,92 kcal
Białka0,35 g
Węglowodany52,86 g
Tłuszcze1 g
Błonnik0,88 g

Komentarz:

Truskawka zawiera bogaty zestaw mikro- i makroelementów. Są to przede wszystkim fosfor, potas, żelazo, mangan i wapń. Ponadto, wysoka zawartość wody w tym owocu pozwala na skuteczne usunięcie z organizmu toksyn i pomaga w obniżeniu masy ciała.

Następny artykuł: Dżem z kiwi
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze