Gulasz wołowy
Gulasz wołowy to jedna z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni potraw. Dobrze doprawione, miękkie mięso w zawiesistym sosie jest idealnym pomysłem na niedzielny lub odświętny obiad.
Składniki:
- 500 g wołowiny na gulasz,
- 2 duże cebule,
- 3 łyżki mąki,
- 500 ml bulionu wołowego,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 6 ząbków czosnku,
- sos winegret,
- olej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Mięso pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące i na bardzo gorącym oleju podsmaż z każdej strony. Cebulkę pokrój w dużą kostkę, czosnek w plastry, i smaż osobno. Podsmażone składniki wrzuć do garnka z mięsem, zalej wołowym bulionem i duś na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie prawie miękkie. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy, sos winegret, dopraw pieprzem i solą, po czym jeszcze parę minut duś. Podawaj z ryżem lub makaronem.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 312,76 kcal |
Białka | 22,87 g |
Węglowodany | 9,78 g |
Tłuszcze | 19,4 g |
Błonnik | 0,97 g |
Komentarz:
Wołowina zawiera wiele składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego uważana jest za jedno z najbardziej wartościowych mięs. Nie jest wysokokaloryczna – to, ile kalorii dostarczy zależy od zawartości tłuszczu w mięsie. Ponadto, jest cennym źródłem wysokowartościowego białka, wielu minerałów (m.in. żelaza i fosforu) oraz witaminy B12. Mięso wołowe wyróżnia się doskonałym smakiem i można je przyrządzać na wiele sposobów – dusić, gotować i smażyć. Dodatkowo, stanowi świetny pomysł na urozmaicenie letniego grillowania.