Trwa ładowanie...

Gulasz wołowy

Avatar placeholder
21.06.2019 14:26
Gulasz wołowy
Gulasz wołowy (123rf)

Gulasz wołowy to jedna z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni potraw. Dobrze doprawione, miękkie mięso w zawiesistym sosie jest idealnym pomysłem na niedzielny lub odświętny obiad.

Składniki:

  • 500 g wołowiny na gulasz,
  • 2 duże cebule,
  • 3 łyżki mąki,
  • 500 ml bulionu wołowego,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 6 ząbków czosnku,
  • sos winegret,
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"
Wołowy gulasz
Wołowy gulasz

Gulasz wołowy to jedna z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni potraw. Dobrze doprawione,

zobacz galerię

Mięso pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące i na bardzo gorącym oleju podsmaż z każdej strony. Cebulkę pokrój w dużą kostkę, czosnek w plastry, i smaż osobno. Podsmażone składniki wrzuć do garnka z mięsem, zalej wołowym bulionem i duś na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie prawie miękkie. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy, sos winegret, dopraw pieprzem i solą, po czym jeszcze parę minut duś. Podawaj z ryżem lub makaronem.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie312,76 kcal
Białka22,87 g
Węglowodany9,78 g
Tłuszcze19,4 g
Błonnik0,97 g

Komentarz:

Wołowina zawiera wiele składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego uważana jest za jedno z najbardziej wartościowych mięs. Nie jest wysokokaloryczna – to, ile kalorii dostarczy zależy od zawartości tłuszczu w mięsie. Ponadto, jest cennym źródłem wysokowartościowego białka, wielu minerałów (m.in. żelaza i fosforu) oraz witaminy B12. Mięso wołowe wyróżnia się doskonałym smakiem i można je przyrządzać na wiele sposobów – dusić, gotować i smażyć. Dodatkowo, stanowi świetny pomysł na urozmaicenie letniego grillowania.

Następny artykuł: Stek wołowy w przyprawach
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze