Trwa ładowanie...

Tarta z szynką i serem

Avatar placeholder
17.03.2017 12:15
Tarta z szynką i serem
Tarta z szynką i serem (Zdjęcie autorstwa Kristen Loza / CC BY 2.0 )

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem).

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1,5 filiżanki mleka,
  • 4 serki topione,
  • 2 filiżanki mąki,
  • 2 łyżki tartego sera parmezan,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • sól do smaku,
  • margaryna do nasmarowania blachy,
  • mąka do posypania nasmarowanej blachy,Komentarz
  • oregano do posypania ciasta,
  • 150 g szynki w plastrach,
  • 250 g sera mozzarella w plastrach,
  • 2 pomidory pokrojone w plasterki,
  • 1 łyżka oregano.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 1"

Połącz w blenderze składniki na ciasto – jajka, mąkę, mleko, serki topione, parmezan, proszek do pieczenia i sól – a następnie zmiksuj. Przełóż połowę ciasta do naczynia żaroodpornego, które wcześniej nasmaruj margaryną i posyp mąką. Dodaj plastry szynki, połowę mozzarelli, pomidory, oregano i drugą połowę mozzarelli. Przełóż na nadzienie resztę ciasta. Posyp oregano i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Podawaj na gorąco.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie243,95 kcal
Białka14,59 g
Węglowodany19,18 g
Tłuszcze11,56 g
Błonnik0,78 g

Komentarz:

Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Odmianą tarty jest quiche. Różnica między tymi francuskimi ciastami dotyczy nadzienia, które w quiche jest wyłącznie słone, oraz zalewy z masy jajecznej charakterystycznej dla tego dania. Najbardziej popularne francuskie tarty to tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna.

Następny artykuł: Śledziki pod pierzynką
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze