Tarta z szynką i serem
Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem).
Składniki:
- 3 jajka,
- 1,5 filiżanki mleka,
- 4 serki topione,
- 2 filiżanki mąki,
- 2 łyżki tartego sera parmezan,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- sól do smaku,
- margaryna do nasmarowania blachy,
- mąka do posypania nasmarowanej blachy,Komentarz
- oregano do posypania ciasta,
- 150 g szynki w plastrach,
- 250 g sera mozzarella w plastrach,
- 2 pomidory pokrojone w plasterki,
- 1 łyżka oregano.
Przygotowanie:
Połącz w blenderze składniki na ciasto – jajka, mąkę, mleko, serki topione, parmezan, proszek do pieczenia i sól – a następnie zmiksuj. Przełóż połowę ciasta do naczynia żaroodpornego, które wcześniej nasmaruj margaryną i posyp mąką. Dodaj plastry szynki, połowę mozzarelli, pomidory, oregano i drugą połowę mozzarelli. Przełóż na nadzienie resztę ciasta. Posyp oregano i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Podawaj na gorąco.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 243,95 kcal |
Białka | 14,59 g |
Węglowodany | 19,18 g |
Tłuszcze | 11,56 g |
Błonnik | 0,78 g |
Komentarz:
Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Odmianą tarty jest quiche. Różnica między tymi francuskimi ciastami dotyczy nadzienia, które w quiche jest wyłącznie słone, oraz zalewy z masy jajecznej charakterystycznej dla tego dania. Najbardziej popularne francuskie tarty to tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna.