Domowa nutella
Czekolada ma zbawienny wpływ na organizm ludzki. Zawiera wiele cennych substancji odżywczych, które korzystnie oddziałują na zdrowie. Jedna tabliczka tego przysmaku pokrywa ok. 20% dziennego zapotrzebowania na wapń i magnez. Co więcej, jest bogata w witaminy B2, B3, B6, A oraz E. W czekoladzie znajduje się tłuszcz roślinny, pomagający zredukować poziom złego cholesterolu.
Składniki:
- 200 g łuskanych orzechów laskowych,
- 200 g ciemnej czekolady,
- 100 g cukru,
- 340 ml mleka skondensowanego,
- 50 g masła,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie:
Orzechy upraż w piekarniku na blaszce wyłożonej pergaminem w temperaturze 200 stopni maksymalnie przez 5 minut. W tym czasie skórka na orzechach popęka, ale orzechy nie powinny się zbyt zrumienić. Uprażone orzechy wysyp na czystą ściereczkę, zwiń i, pocierając, otrzyj z nich skórkę. Oczyszczone orzechy, połamaną czekoladę oraz cukier wsyp do blendera i miel na najwyższych obrotach przez około 1 minutę. Do tej mieszanki dodaj resztę składników i przełóż masę czekoladową do garnka. Rozgrzej do temperatury około 70 stopni i podgrzewaj przez 5-7 minut. Po tym czasie przełóż krem do słoiczków i odstaw do stężenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 370 kcal |
Białka | 7,32 g |
Węglowodany | 33,1 g |
Tłuszcze | 24,86 g |
Błonnik | 2,35 g |
Komentarz:
Czekolada znana jest ze swojego zbawiennego wpływu na samopoczucie – powoduje wzmożone wydzielanie serotoniny i endorfiny. Dzięki tej wspaniałej właściwości, pomaga w przeciwdziałaniu depresji i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób układu nerwowego, takich jak schizofrenia. Spożywanie czekolady jest skutecznym remedium na stres i potęguje w nas uczucie zadowolenia. Jednak trzeba pamiętać, że jedzenie czekolady ma swoje dobre i złe strony. Możemy uniknąć złego wpływu gorzkiej czekolady, jeśli będziemy spożywać ją w rozsądnych ilościach.