Domowa nutella

Czekolada ma zbawienny wpływ na organizm ludzki. Zawiera wiele cennych substancji odżywczych, które korzystnie oddziałują na zdrowie. Jedna tabliczka tego przysmaku pokrywa ok. 20% dziennego zapotrzebowania na wapń i magnez. Co więcej, jest bogata w witaminy B2, B3, B6, A oraz E. W czekoladzie znajduje się tłuszcz roślinny, pomagający zredukować poziom złego cholesterolu.

Składniki:

  • 200 g łuskanych orzechów laskowych,
  • 200 g ciemnej czekolady,
  • 100 g cukru,
  • 340 ml mleka skondensowanego,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Zobacz film: "Nie każde "E" to twój wróg"

Przygotowanie:

Nutella własnej roboty
Nutella własnej roboty

Czekolada zawiera mnóstwo substancji, które niezwykle pozytywnie wpływają na nasz organizm. Głównie są...

zobacz galerię

Orzechy upraż w piekarniku na blaszce wyłożonej pergaminem w temperaturze 200 stopni maksymalnie przez 5 minut. W tym czasie skórka na orzechach popęka, ale orzechy nie powinny się zbyt zrumienić. Uprażone orzechy wysyp na czystą ściereczkę, zwiń i, pocierając, otrzyj z nich skórkę. Oczyszczone orzechy, połamaną czekoladę oraz cukier wsyp do blendera i miel na najwyższych obrotach przez około 1 minutę. Do tej mieszanki dodaj resztę składników i przełóż masę czekoladową do garnka. Rozgrzej do temperatury około 70 stopni i podgrzewaj przez 5-7 minut. Po tym czasie przełóż krem do słoiczków i odstaw do stężenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 370 kcal
Białka 7,32 g
Węglowodany 33,1 g
Tłuszcze 24,86 g
Błonnik 2,35 g

Komentarz:

Czekolada znana jest ze swojego zbawiennego wpływu na samopoczucie – powoduje wzmożone wydzielanie serotoniny i endorfiny. Dzięki tej wspaniałej właściwości, pomaga w przeciwdziałaniu depresji i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób układu nerwowego, takich jak schizofrenia. Spożywanie czekolady jest skutecznym remedium na stres i potęguje w nas uczucie zadowolenia. Jednak trzeba pamiętać, że jedzenie czekolady ma swoje dobre i złe strony. Możemy uniknąć złego wpływu gorzkiej czekolady, jeśli będziemy spożywać ją w rozsądnych ilościach.

Następny artykuł: Dżem jabłkowy

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!