Trwa ładowanie...
Przejdź na WP

Domowa nutella

Czekolada ma zbawienny wpływ na organizm ludzki. Zawiera wiele cennych substancji odżywczych, które korzystnie oddziałują na zdrowie. Jedna tabliczka tego przysmaku pokrywa ok. 20% dziennego zapotrzebowania na wapń i magnez. Co więcej, jest bogata w witaminy B2, B3, B6, A oraz E. W czekoladzie znajduje się tłuszcz roślinny, pomagający zredukować poziom złego cholesterolu.

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Składniki:

  • 200 g łuskanych orzechów laskowych,
  • 200 g ciemnej czekolady,
  • 100 g cukru,
  • 340 ml mleka skondensowanego,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie:

Nutella własnej roboty
Nutella własnej roboty

Czekolada zawiera mnóstwo substancji, które niezwykle pozytywnie wpływają na nasz organizm. Głównie są...

zobacz galerię

Orzechy upraż w piekarniku na blaszce wyłożonej pergaminem w temperaturze 200 stopni maksymalnie przez 5 minut. W tym czasie skórka na orzechach popęka, ale orzechy nie powinny się zbyt zrumienić. Uprażone orzechy wysyp na czystą ściereczkę, zwiń i, pocierając, otrzyj z nich skórkę. Oczyszczone orzechy, połamaną czekoladę oraz cukier wsyp do blendera i miel na najwyższych obrotach przez około 1 minutę. Do tej mieszanki dodaj resztę składników i przełóż masę czekoladową do garnka. Rozgrzej do temperatury około 70 stopni i podgrzewaj przez 5-7 minut. Po tym czasie przełóż krem do słoiczków i odstaw do stężenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 370 kcal
Białka 7,32 g
Węglowodany 33,1 g
Tłuszcze 24,86 g
Błonnik 2,35 g

Komentarz:

Domowa nutella
Domowa nutella (Zdjęcie autorstwa Le Mai/CC BY-NC-ND 2.0)

Czekolada znana jest ze swojego zbawiennego wpływu na samopoczucie – powoduje wzmożone wydzielanie serotoniny i endorfiny. Dzięki tej wspaniałej właściwości, pomaga w przeciwdziałaniu depresji i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób układu nerwowego, takich jak schizofrenia. Spożywanie czekolady jest skutecznym remedium na stres i potęguje w nas uczucie zadowolenia. Jednak trzeba pamiętać, że jedzenie czekolady ma swoje dobre i złe strony. Możemy uniknąć złego wpływu gorzkiej czekolady, jeśli będziemy spożywać ją w rozsądnych ilościach.

Następny artykuł: Dżem jabłkowy

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.