Domowa nutella

Czekolada ma zbawienny wpływ na organizm ludzki. Zawiera wiele cennych substancji odżywczych, które korzystnie oddziałują na zdrowie. Jedna tabliczka tego przysmaku pokrywa ok. 20% dziennego zapotrzebowania na wapń i magnez. Co więcej, jest bogata w witaminy B2, B3, B6, A oraz E. W czekoladzie znajduje się tłuszcz roślinny, pomagający zredukować poziom złego cholesterolu.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 200 g łuskanych orzechów laskowych,
  • 200 g ciemnej czekolady,
  • 100 g cukru,
  • 340 ml mleka skondensowanego,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie:

Nutella własnej roboty

Czekolada zawiera mnóstwo substancji, które niezwykle pozytywnie wpływają na nasz organizm. Głównie są to magnez i wapń. Jedna tabliczka czekolady zawiera...

Orzechy upraż w piekarniku na blaszce wyłożonej pergaminem w temperaturze 200 stopni maksymalnie przez 5 minut. W tym czasie skórka na orzechach popęka, ale orzechy nie powinny się zbyt zrumienić. Uprażone orzechy wysyp na czystą ściereczkę, zwiń i, pocierając, otrzyj z nich skórkę. Oczyszczone orzechy, połamaną czekoladę oraz cukier wsyp do blendera i miel na najwyższych obrotach przez około 1 minutę. Do tej mieszanki dodaj resztę składników i przełóż masę czekoladową do garnka. Rozgrzej do temperatury około 70 stopni i podgrzewaj przez 5-7 minut. Po tym czasie przełóż krem do słoiczków i odstaw do stężenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 370 kcal
Białka 7,32 g
Węglowodany 33,1 g
Tłuszcze 24,86 g
Błonnik 2,35 g

Komentarz:

Czekolada znana jest ze swojego zbawiennego wpływu na samopoczucie – powoduje wzmożone wydzielanie serotoniny i endorfiny. Dzięki tej wspaniałej właściwości, pomaga w przeciwdziałaniu depresji i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób układu nerwowego, takich jak schizofrenia. Spożywanie czekolady jest skutecznym remedium na stres i potęguje w nas uczucie zadowolenia. Jednak trzeba pamiętać, że jedzenie czekolady ma swoje dobre i złe strony. Możemy uniknąć złego wpływu gorzkiej czekolady, jeśli będziemy spożywać ją w rozsądnych ilościach.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Przetwory
Przetwory

Dżem z żurawiny

Dżem z żurawiny

Owoce żurawiny są także bogatym źródłem witamin C, A, B1, B2, PP, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji wspomagających organizm w walce z grypą i infekcjami.

Przetwory

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelek to ciekawe połączenie - dużo cukru i kwaskowaty smak owoców. Jednak razem dają świetny i naprawdę smaczny efekt. Warto wypróbować.

Przetwory

Śliwkowy dżem

Śliwkowy dżem

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem z jagód

Dżem z jagód

Jagody to bardzo charakterystyczne owoce leśne, które zarazem są nieco kwaskowate, ale też słodkie. Idealnie nadają się do zjedzenia z cukrem, w formie ciasta z jagodami, a także jako główny składnik wszelkich przetworów.

Przetwory

Pomarańczowa marmolada

Pomarańczowa marmolada

Pomarańcza jest owocem o właściwościach silnie kwasotwórczych. Stymuluje trawienie oraz łagodzi wzdęcia. Napar sporządzony z owocu pomarańczy uważa się za środek łagodzący bóle głowy, uspokajający palpitacje serca oraz obniżający gorączkę.

Przetwory

Dżem o smaku kiwi

Dżem o smaku kiwi

Kiwi określane jest jako bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu.

Przetwory

Zamknij lato w słoiku

Zamknij lato w słoiku

Jakie przetwory przygotowywać? Lato dostarcza wielu darów natury. Słodkie owoce, obfitujące w witaminy warzywa. Dlaczego nie zamknąć ich w słoiku (...) ? To świetny sposób na zachowanie smaku wakacji i rozkoszowanie się nim w zimowe wieczory. Przygotowywanie...

Przetwory

Dżem z zielonymi pomidorami

Dżem z zielonymi pomidorami

Pomidory posiadają duże ilości witamin A i C, a także potasu. Mają przy tym bardzo niską wartość energetyczną. Dlatego pomidory polecane są osobom, które podejmują diety odchudzające.

Przetwory

Nutella własnej roboty

Nutella własnej roboty

Czekolada zawiera mnóstwo substancji, które niezwykle pozytywnie wpływają na nasz organizm. Głównie są to magnez i wapń. Jedna tabliczka czekolady zawiera około 20 proc. dziennego zapotrzebowania na te właśnie mikroelementy. Czekolada zawiera także garść...

Przetwory

Truskawkowy dżem

Truskawkowy dżem

Truskawka zawiera dużo witaminy C, więcej niż owoce cytrusowe, oraz szereg witamin z grupy B, w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Jest także bogatym źródłem mikro- i makroelementów - wapnia, fosforu, żelaza, potasu i manganu.