Magnez w ciąży

Magnez jest pierwiastkiem, który pełni wiele niezbędnych do życia funkcji. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga tworzenie układu kostnego. Niedobór magnezu w czasie ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia rzucawki oraz przedwczesnego porodu.

1. Funkcje magnezu w organizmie

Najważniejszą funkcją magnezu w organizmie jest jego wpływ na syntezę oraz aktywność wielu enzymów, w tym niezbędnych do wytwarzania energii w komórkach. Magnez jest konieczny do produkcji białek budujących organizm, ponadto bierze udział w reperacji i stabilizacji materiału genetycznego – DNA. W układzie nerwowym jony magnezu zmniejszają pobudliwość komórek nerwowych, wykazując działanie uspokajające. Magnez jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśnia sercowego, ponieważ przeciwdziała jego niedotlenieniu i niedokrwieniu. Ponadto zapobiega występowaniu arytmii oraz choroby nadciśnieniowej i zatorów w naczyniach krwionośnych. Wpływając na aktywność białych krwinek, wzmacnia układ odpornościowy oraz zmniejsza reakcje zapalne. Magnez jest również niezbędny do prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju płodu. Niedobór magnezuw ciąży powoduje występowanie kurczy mięśniowych oraz macicy, co może powodować poronienia. Dieta bogata w magnez sprzyja wydłużeniu okresu ciąży, a tym samym wpływa na wzrost i wagę ciała noworodka. Niedobór magnezu zwiększa ryzyko wystąpienia rzucawki, która bezpośrednio zagraża ciąży. Ponadto magnez uczestniczy w rozwoju kości płodu. Przyspiesza proces kostnienia, zwiększając odporność kości na złamania.

Zobacz film: "Witaminy w ciąży"

2. Magnez w diecie

Główne źródło magnezu stanowią produkty z pełnego ziarna, kasze oraz orzechy. Korzystne jest również spożywanie wody mineralnej zawierającej powyżej 50 mg/l jonów tego pierwiastka.

Zawartość magnezu w mg/100 g w produktach spożywczych.

25-100 >100
Mięso Mięczaki, skorupiaki Czekolada
Ryby Tłuste ryby Kakao
Jajka Mąka pełnoziarnista Otręby i pełne ziarno
Owoce Sery żółte Fasola sucha, groch łuskany
Ziemniaki Owoce suszone Kasza gryczana
Masło Fasolka szparagowa Orzechy
Mleko Wieprzowina gotowana Szpinak

Wchłanianie magnezu zachodzi w jelicie cienkim. Kwaśne środowisko, dieta bogata w białka zwierzęce, czyli mięso, ryby, jajka oraz tłuszcze nienasycone zwiększają przyswajanie tego pierwiastka. Ponadto bioprzyswajalność jonów magnezowych zwiększa się w obecności witaminy B6, witaminy D, sodu, laktozy (mleko). Z kolei wchłanianie magnezu zmniejszają białka roślinne, nasycone kwasy tłuszczowe, które tworzą z nim nierozpuszczalne związki. Ograniczone wchłanianie magnezu następuje również w obecności kwasu szczawiowego (rabarbar, szpinak, szczaw, herbata), błonnika zawierającego kwas fitynowy (zboża), zbyt dużego stężenia wapnia oraz alkoholu.

Nierozpuszczalne związki z magnezem tworzą także fosforany zawarte w kolorowych napojach typu coca-cola. Dlatego wypijanie dużych ilości tego rodzaju napojów zawierających kwas fosforowy powoduje ograniczenie wchłaniania zarówno magnezu, jak i wapnia, powodując odwapnienie kości.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!