Dżem jagodowy

Jagody to bardzo charakterystyczne owoce leśne, które zarazem są nieco kwaskowate, ale też słodkie. Idealnie nadają się do zjedzenia z cukrem, w formie ciasta z jagodami, a także jako główny składnik wszelkich przetworów. Poniżej przepis na dżem z jagód.

Dżem jagodowyDżem jagodowy
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Premshree Pillai/<a href="https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/" target="_blank">CC BY-NC-SA 2.0</a>

W tym artykule:

Składniki:

  • 70 dag jagód,
  • 30 dag czerwonych porzeczek,
  • cukier żelujący w proporcji 3:1,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Przygotowanie:

Jagody przebierz, umyj. Porzeczki umyj, usuń szypułki. Owoce przełóż do garnka, dodaj cukier żelujący i cukier waniliowy. Wymieszaj i gotuj minutę. Zbierz pianę. Dżem nałóż do wyparzonych słoików, szczelnie zamknij. Słoiki postaw do góry dnem. Po wystygnięciu odwróć i schowaj w chłodne, zaciemnione miejsce.

Jagody są bardzo wartościowymi owocami, zawierają wiele witamin (A, C, B1, B2, B6 i PP), mikroelementów (cynk, fosfor, selen, wapń, siarkę, miedź i żelazo) oraz kwasy owocowe.

To doskonałe źródło błonnika oraz zbawiennych dla zdrowia przeciwutleniaczy, które zapobiegają chorobom nowotworowym.

Owoce jagód mają wspaniały wpływa na układ trawienny i układ krwionośny – wspomagają produkcję krwinek czerwonych, wzmacniają naczynia krwionośne i usprawniają krążenie. Ponadto, pomagają zredukować poziom złego cholesterolu oraz rozjaśniają wzrok.

Przy tych wszystkich zaletach zdrowotnych owoce te są na dodatek smaczne. Doskonale nadają się do nadziewania pierogów czy bułeczek drożdżowych. Surowe, pięknie wyglądają w sałatkach owocowych, na naleśnikach oraz są doskonałe w formie przetworów.

Porzeczki również wykazują wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Dzięki zawartości witaminy C wzmacniają odporność organizmu. Potas z kolei pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego.

Czerwone owoce to również źródło witaminy PP, która jest wykorzystywana w celu obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL we krwi. To sprawia, że można je włączyć do diety zmniejszającej ryzyko rozwoju miażdżycy. Są bogate w pektyny, które pomagają pozbyć się problemów żołądkowo - jelitowych. Jedz je jak najczęściej jeśli cierpisz na zaparcia.

Zarówno jagody, jak i porzeczki są bogate w antyoksydanty chroniące komórki organizmu przed wolnymi rodnikami. To owoce, które opóźniają procesy starzenia się skóry i zapewniają jej zdrowy wygląd.

Wybrane dla Ciebie
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu