Tamales – kukurydziana przekąska, która wzmocni twoje zdrowie
Jest to jedno z najstarszych dań w Meksyku, a pochodzenie nazwy "tamales” zmienia się w zależności od tego, z kim się w tym państwie rozmawia.
Po raz pierwszy danie pojawiło się 5-8 tys. lat temu. Jedli je już Aztekowie, którzy nadziewali je mięsem indyka, flaminga czy żaby. Majowie woleli mięso iguany. Oprócz tego, tamales faszerowano jajkami, miodem, warzywami i owocami.
Sprawdź, z czym możemy przygotować to niezwyklezdrowe danie w swojej kuchni?
1. Kukurydziane „gołąbki”
Tamales to starta kukurydza (masa) owinięta w liście kukurydzy. Danie jest dość pracochłonne, ale niezwykle smaczne i zdrowe. To przede wszystkim zasługa kukurydzy, która zawiera sporo błonnika, białka, witamin z grupy B, witaminy A, C, D, E, K, PP oraz wiele składników mineralnych: sód, potas, wapno, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, jod, selen i fosfor.
Co więcej, kukurydza jest zbożem, które nie zawiera glutenu, a ponadto to silny antyoksydant: zwiększa odporność organizmu, hamuje powstawanie wolnych rodników, chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem oraz przeciwdziała nowotworom, głównie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty oraz raka jelita grubego.
Obecnie Meksykanie gotują zawinięte ciasto na parze i wypełniają je kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną, serem i fasolą. Ale farsz możesz przygotować ze swoich ulubionych składników. My proponujemy wersję z chudym mięsem z kurczaka.
Potrzebować będziesz: 2 ugotowane piersi kurczaka, 20 - 30 suchych liści kukurydzy.
Masa kukurydziana: 2 szklanki mąki kukurydzianej, 2,5 - 2 szklanki ciepłego bulionu, * 20 dag smalcu lub masła.
Sos: 2 puszki pomidorów bez skórki, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 czerwone papryki, 1 mała ostra papryczka, 3 łyżki oleju, łyżka oregano, 1 łyżeczka kuminu, świeżo zmielony czarny pieprz, sól.
Przygotowanie: Liście kukurydzy zalej ciepłą wodą w misce i przykryj talerzem. Odstaw na 3 godziny. Pokrój pierś w kostkę. Teraz czas na przygotowanie sosu. Obierz cebulę oraz czosnek i pokrój je w kostkę, a następnie podsmaż na oleju z dodatkiem kuminu. Papryki (zwykłą i ostrą) oczyść z nasion i pokrój w paski, a po chwili również wrzuć na patelnię. Mieszając, dodaj pomidory z puszki i gotuj na małym ogniu aż sos stanie się gęsty. Pod koniec przypraw go oregano, solą i pieprzem.
Do miski wsyp mąkę kukurydzianą i wlej do niej ciepły bulion. Zamieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Wyjmij z wody liście kukurydzy i osusz je na ręczniku. Na każdym liściu rozsmaruj dwie łyżki masy kukurydzianej, dodaj także łyżkę sosu i kawałki kurczaka.
Najpierw zawijaj boki liścia, później dolną i górną część. Aby potrawa lepiej się „trzymała”, można obwiązać ją sznurkiem lub nićmi. Na koniec ułóż tamales pionowo i ciasno na górną część naczynia do gotowania na parze. Gotujemy ok. 50 minut.
Smacznego!