Muffiny pełnoziarniste z otrębami
Ilość porcji: 10
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 3/4 szklanki jasnej mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1 szczypta soli,
- 1/2 szklanki otrębów pszennych,
- 1/4 szklanki cukru Muscovado,
- 3/4 szklanki cukru kryształu,
- 1 szklanka kefiru,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka olejku pomarańczowego,
- 50 g rodzynek (wcześniej namoczonych w wodzie lub rumie).
Przesiej obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i sodą do dużej miski. Dodaj szczyptę soli, otręby pszenne oraz cukier. W drugiej, mniejszej misce połącz kefir z jajkiem, olejem i olejkiem pomarańczowym. Wmieszaj mokre składniki do suchych, dodając rodzynki. Mieszaj tylko do połączenia składników, nie dłużej.
Ciasto natychmiast wykładaj do foremek na muffiny do ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyliczenia na podstawie stron internetowych Folik oraz NutritionData.