Muffiny pełnoziarniste z otrębami

Musli

Ilość porcji: 10

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 3/4 szklanki jasnej mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 szczypta soli,
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych,
  • 1/4 szklanki cukru Muscovado,
  • 3/4 szklanki cukru kryształu,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego,
  • 50 g rodzynek (wcześniej namoczonych w wodzie lub rumie).

Wartości odżywcze

Przesiej obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i sodą do dużej miski. Dodaj szczyptę soli, otręby pszenne oraz cukier. W drugiej, mniejszej misce połącz kefir z jajkiem, olejem i olejkiem pomarańczowym. Wmieszaj mokre składniki do suchych, dodając rodzynki. Mieszaj tylko do połączenia składników, nie dłużej.

Zobacz film: "Nie każde "E" to twój wróg"

Ciasto natychmiast wykładaj do foremek na muffiny do ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Przepis

Wyliczenia na podstawie stron internetowych Folik oraz NutritionData.

Następny artykuł: Naleśniki z jagodami

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!