Raita – skuteczny sposób na orzeźwienie prosto z Indii

Znudził ci się już chłodnik z botwinki? Wypróbuj nasz przepis na indyjską raitę. Przygotowuje się ją na bazie gęstego jogurtu naturalnego z dodatkiem świeżego ogórka i ziół. Wyglądem i smakiem przypomina nieco greckie tzatziki.

1. Raita - zastąpi zupę albo sos

Raita to rodzaj chłodnika, który doskonale gasi pragnienie i pozwoli ci orzeźwić się w ciepłe popołudnia i wieczory. To danie może również z powodzeniem zastąpić dip do surowej marchewki, chlebków naan czy selera naciowego.

Świetnie komponuje się także z innymi daniami kuchni indyjskiej, np. klasycznym curry. Należy ją zrobić wcześnie rano i wstawić do lodówki, aby smaki i zapachy dobrze się ze sobą połączyły.

Zobacz film: "Kuchnia dla zajętych. Błyskawiczne zdrowe dania w 15 min"

2. Właściwości zupy

Ogórek, którego dodajemy do indyjskiego chłodnika to bogate źródło witamin i mikroelementów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

To zielone warzywo zawiera przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny, czyli substancje, które chronią nas przed rozwojem raka. Poza tym działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Pomaga także oczyścić organizm z toksyn.

Kolendra i mięta dostarczą nam m.in. cennych witamin, żelaza i wpania. Raita działa uszczelniająco na naczynia krwionośne, wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Hindusi dodają do swojego chłodnika papryczkę chilli, która przyspiesza przemianę materii i spala tłuszcz.

Jest więc to smaczna, zdrowa i niskokaloryczna zupa, a jej przygotowywanie zajmie ci tylko chwilę.

3. Raita ogórkowa

Składniki:

  • ogórek wężowy,
  • 400 g gęstego jogurtu (np. greckiego),
  • pół pęczka świeżej kolendry,
  • pół pęczka mięty,
  • sól, pieprz,
  • ostra papryka chilli,
  • po 1 płaskiej łyżce: kminu rzymskiego, gorczycy, kolendry i czarnuszki.

Ogórka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Zioła opłucz, osusz i posiekaj. Połącz wszystko z jogurtem. Na suchej patelni upraż przyprawy, uważając aby ich nie przypalić.

Po zdjęciu z ognia możesz je od razu dodać do raity lub utrzeć wcześniej w moździerzu. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem schłodź w lodówce i posyp ostrą mieloną papryką. Smacznego!

Następny artykuł: Sok z arbuza

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!