Francuski starter

Podany przepis na francuskie quennelles pochodzi z regionu Lyonu. Klasyczne danie może zawierać także elementy mięsne lub rybne. Znane są także quennelles podawane z owocami morza lub łososiem.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 3 jajka,
  • 200 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 300 ml wody,
  • 150 ml śmietany,
  • starty żółty ser.
Quennelles
Quennelles

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski.

Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przygotowanie:

Najpierw w dużym garnku zagotuj wodę z masłem i solą. Następnie zdejmij mieszankę z ognia i dodawaj mąkę, energicznie mieszając do momentu, aż składniki się połączą. Teraz powoli dodawaj jajka, także mieszając. Ugniataj, najlepiej dłońmi, ciasto na desce. Gdy będzie już jednolite i gładkie, podziel je na małe, owalne kulki. Ugotuj osoloną wodę i wrzucaj je po kolei. Gdy wypłyną na wierzch, potrzymaj je jeszcze 5 minut i wyjmij. Rozgrzej piekarnik do 360 stopni. Ułóż ciasto w naczyniu żaroodpornym. W małej misce wymieszaj śmietanę i ser, a następnie polej mieszanką naczynie. Piecz przez 30 minut, odkrywając pokrywę na ostatnie 10 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 147,23 kcal
Białka 6,43 g
Węglowodany 18,06 g
Tłuszcze 5,51 g
Błonnik 0,53 g

Komentarz:

Każdy przepis na quennelles jest dobry, jeśli nam smakuje. Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Wyobraź sobie piękne, słoneczne przedpołudnie. Kocyk, koszyk, pyszne, niebanalne jedzenie i twoi bliscy. Warto czasem zrobić coś innego, zafundować sobie oraz swojej rodzinie relaks i wypoczynek na świeżym powietrzu, z dala od technologii czy mediów....

Przystawki

Pasztet z ogórka i awokado

Podany przepis na smaczną przystawkę pochodzi z kuchni francuskiej, a jej wyjątkowy smak polega na połączeniu dwóch składników - awokado i ogórka

Przystawki

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie jest smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Sekretem tego przepisu na chleb jest bulwa słonecznika. Jej jadalną częścią są właśnie bulwy, wewnątrz żółte lub białawe i niezwykle kruche. Składniki: 330 g bulwy słonecznika, 1/2...

Przystawki

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy jest smacznym i zdrowym sposobem na przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i sałatek.