Francuski starter

Podany przepis na francuskie quennelles pochodzi z regionu Lyonu. Klasyczne danie może zawierać także elementy mięsne lub rybne. Znane są także quennelles podawane z owocami morza lub łososiem.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 200 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 300 ml wody,
  • 150 ml śmietany,
  • starty żółty ser.

Zobacz film: "Nie każde "E" to twój wróg"

Quennelles

Quennelles

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski.

Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przygotowanie:

Najpierw w dużym garnku zagotuj wodę z masłem i solą. Następnie zdejmij mieszankę z ognia i dodawaj mąkę, energicznie mieszając do momentu, aż składniki się połączą. Teraz powoli dodawaj jajka, także mieszając. Ugniataj, najlepiej dłońmi, ciasto na desce. Gdy będzie już jednolite i gładkie, podziel je na małe, owalne kulki. Ugotuj osoloną wodę i wrzucaj je po kolei. Gdy wypłyną na wierzch, potrzymaj je jeszcze 5 minut i wyjmij. Rozgrzej piekarnik do 360 stopni. Ułóż ciasto w naczyniu żaroodpornym. W małej misce wymieszaj śmietanę i ser, a następnie polej mieszanką naczynie. Piecz przez 30 minut, odkrywając pokrywę na ostatnie 10 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 147,23 kcal
Białka 6,43 g
Węglowodany 18,06 g
Tłuszcze 5,51 g
Błonnik 0,53 g

Komentarz:

Każdy przepis na quennelles jest dobry, jeśli nam smakuje. Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Następny artykuł: Frytki z awokado

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!