Francuski starter
Podany przepis na francuskie quennelles pochodzi z regionu Lyonu. Klasyczne danie może zawierać także elementy mięsne lub rybne. Znane są także quennelles podawane z owocami morza lub łososiem.
Składniki:
- 3 jajka,
- 200 g mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 300 ml wody,
- 150 ml śmietany,
- starty żółty ser.
Quennelles
Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski.
Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.
Przygotowanie:
Najpierw w dużym garnku zagotuj wodę z masłem i solą. Następnie zdejmij mieszankę z ognia i dodawaj mąkę, energicznie mieszając do momentu, aż składniki się połączą. Teraz powoli dodawaj jajka, także mieszając. Ugniataj, najlepiej dłońmi, ciasto na desce. Gdy będzie już jednolite i gładkie, podziel je na małe, owalne kulki. Ugotuj osoloną wodę i wrzucaj je po kolei. Gdy wypłyną na wierzch, potrzymaj je jeszcze 5 minut i wyjmij. Rozgrzej piekarnik do 360 stopni. Ułóż ciasto w naczyniu żaroodpornym. W małej misce wymieszaj śmietanę i ser, a następnie polej mieszanką naczynie. Piecz przez 30 minut, odkrywając pokrywę na ostatnie 10 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 147,23 kcal |
Białka | 6,43 g |
Węglowodany | 18,06 g |
Tłuszcze | 5,51 g |
Błonnik | 0,53 g |
Komentarz:
Każdy przepis na quennelles jest dobry, jeśli nam smakuje. Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.