Kurczak w sezamie
Kurczak w sezamie to oryginalna, jak na polskie stoły, potrawa. Tego typu specjały kojarzą się nam raczej z egzotyczną Azją. Jednak możemy czerpać od czasu do czasu z przepisów azjatyckich, aby urozmaicić naszą słowiańską kuchnię. Poniżej przepis na pysznego kurczaka.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki ziaren sezamu,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Pierś pokrój na mniejsze kawałeczki – na około 8 podobnej wielkości kotlecików. Jajko z mlekiem roztrzep widelcem w głębokim talerzyku. Mąkę wymieszaj z sezamem i z przyprawami, solą i pieprzem. Kotleciki maczaj najpierw w jajku z mlekiem, a później dokładnie obtaczaj w panierce z mąki i sezamu. Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim płomieniu. Kotleciki kurczęce możesz podawać z frytkami i surówką.
Wartość odżywcza 1 porcji (70 g): | |
---|---|
Kalorie | 226,49 kcal |
Białka | 10,01 g |
Węglowodany | 12,38 g |
Tłuszcze | 15,23 g |
Błonnik | 1,6 g |
Komentarz:
Ciekawym, nadającym charakter i smak, składnikiem powyższego przepisu na kotlety z kurczaka jest sezam. Jest on szczególnie popularny w kuchni Wschodu, gdzie stosowany jest do wytwarzania oleju, a także jako dodatek do pieczywa, ciast i innych słodkości. Prażone nasiona używane są w daniach z ryżu i warzyw oraz często stanowią element sosów. Ponadto w ziarnach sezamu można znaleźć białko, którego zawartość zbliżona jest do tej w jajkach kurzych. Sezam jest bogaty w witaminy (m.in. witaminy z grupy B, witaminę E i A) oraz minerały – takie jak cynk, żelazo, magnez, fosfor, wapń i potas.