Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (876 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Kurczak w sezamie – przepis i wartości odżywcze

Avatar placeholder
16.04.2024 16:06
Kurczak w sezamie
Kurczak w sezamie (Zdjęcie autorstwa Shellys / CC BY-NC-SA 2.0)

Kurczak w sezamie to świetny pomysł na danie obiadowe, kolację czy przekąskę. Ponieważ istnieje wiele ciekawych wersji dania i pasuje do niego wiele składników, będzie smakowało ono wszystkim domownikom, nawet dzieciom. Warto go przyrządzać, gdyż jest nie tylko smaczny i pożywny, ale i zdrowy. Jakie są najpopularniejsze wariacje przepisu na kurczaka w sezamie?

spis treści

1. Co to jest kurczak w sezamie?

Kurczak w sezamie to smaczne i oryginalne danie wywodzące się z kulinarnej sztuki azjatyckiej. Jest obecne zwłaszcza w kuchni chińskiej, japońskiej, tajskiej i wietnamskiej. Potrawa cieszy się popularnością na całym świecie, a i istnieje wiele wariacji na temat przepisu na nią.

Jak można się domyślać, aby przygotować kurczaka w sezamie, potrzebne jest mięso kurczaka i sezam, w którym jest ono obtaczane, a także różne dodatki smakowe (np. popularna marynata jest przygotowywana z sosu sojowego, oleju sezamowego, czosnku i innych przypraw, ale i przypraw: imbiru czy chili). Kawałki mięsa piecze, grilluje lub smaży się na patelni na złoty kolor.

Kurczak w sezamie po chińsku, kurczak w sezamie po tajsku i wietnamsku

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

Kurczak w sezamie to danie, które jest popularne tak w kuchni chińskiej, jak i tajskiej czy wietnamskiej. Choć bazą receptur jest kurczak i sezam, potrawy różnią się, zarówno jeśli chodzi o dodawane składniki, jak i sposób przygotowania.

Kurczak w sezamie po chińsku jest smażony w głębokim oleju, a do jego przyrządzenia używany jest sos sojowy, ocet ryżowy, czosnek. Zwykle ma bardziej intensywny smak, jest chrupiący.

Z kolei kurczak w sezamie po tajsku kusi mnogością przypraw, takich jak imbir, chili, trawa cytrynowa czy kokos.

Kurczaka w sezamie po wietnamsku wyróżnia delikatniejsza marynata, która może zawierać sos rybny, sok z limonki, czosnek, imbir i chili. Sam sezam może być dodawany do sosu (mięso nie jest w nim obtaczane).

2. Kurczaka w sezamie na chrupko – przepis

Aby przyrządzić kurczaka w sezamie na chrupko w wersji akceptowalnej przez całą rodzinę, w tym małe dzieci, potrzebne są takie składniki jak:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • jajko,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki mąki (np. mąka orkiszowa graham),
  • 1/2 szklanki ziaren sezamu,
  • sól, pieprz, preferowane przyprawy,
  • olej do smażenia.

Jak przygotować kurczaka w sezamie? Nie jest to trudne:

  • Pierś kurczaka pokrój na mniejsze kawałeczki (na około 8 podobnej wielkości kotlecików).
  • Jajko z mlekiem roztrzep widelcem w głębokim talerzyku.
  • Mąkę wymieszaj z sezamem i z przyprawami, solą i pieprzem.
  • Kotleciki maczaj najpierw w jajku z mlekiem, później w panierce z mąki i sezamu.
  • Jakie są najlepsze metody przygotowania kurczaka w sezamie, aby był chrupiący? Kluczem do sukcesu jest smażenie go na oleju, na średnim płomieniu.

3. Z czym podawać kurczaka w sezamie?

Jakie dodatki najlepiej komponują się z kurczakiem w sezamie? Kotleciki możesz podawać z ryżem jaśminowym, makaronem ryżowym, ale i kaszą, frytkami lub ziemniakami (np. pieczonymi), obowiązkowo z warzywami (sałata, ogórek, marchew, papryka czy cukinia) lub surówką.

Do dania pasują również różne sosy, tak na bazie miodu, sosu sojowego, octu ryżowego i oleju sezamowego, jak i sos czosnkowy lub sos pomidorowy (preferują go dzieci, które często nie są otwarte na nowe, egzotyczne smaki).

Aby go przygotować domowy sos czosnkowy, potrzebne są takie składniki jak:

  • 1 ząbek świeżego czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu (np. grecki),
  • łyżeczka majonezu (np. light)
  • szczypta soli, pieprz.

Składniki wystarczy ze sobą wymieszać i gotowe.

Przygotowując kurczaka w sezamie, warto eksperymentować z różnymi wariantami przepisu, modyfikować je zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi, a i dostosować danie do własnych potrzeb żywieniowych.

4. Wartość odżywcza kurczaka w sezamie

Czy kurczak w sezamie jest daniem zdrowym i jakie ma wartości odżywcze? Porcja kurczaka w sezamie (70 g) dostarcza około 226 kcal i około:

Kurczak jest bogatym źródłem białka, co jest istotne dla budowy i naprawy tkanek w organizmie. Białko można znaleźć także w ziarnach sezamu (jego zawartość zbliżona jest do tej w jajkach kurzych). Obecne są w nim także witaminy (m.in. witaminy z grupy B, witaminę E i A) oraz minerały (np. cynk, żelazo, magnez, fosfor, wapń i potas).

Kurczak w sezamie może być zdrowym daniem, zwłaszcza jeśli jest przygotowywany w sposób, który minimalizuje ilość niezdrowych tłuszczów i cukrów (co może znacząco obniżyć kaloryczność dania), jest pieczony (zdrowszą wersją jest filet z kurczaka w sezamie z piekarnika) – a nie smażony w głębokim tłuszczu – i podawany z wartościowymi produktami, takimi jak warzywa czy produkty pełnoziarniste (np. kasza, brązowy ryż).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Następny artykuł: Gulasz wołowy
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze