WAŻNE
TERAZ

Ogromna ulga. Zieliński uratował reprezentację przed blamażem z Maltą

Witamina E - w czym możemy ją znaleźć?

Witamina E to jeden z przeciwutleniaczy, który zabezpiecza organizm przed działaniem wolnych rodników. Wspomaga jego odporność, opóźnia procesy starzenia i chroni przed wieloma chorobami.

Produkty bogate w witaminę EProdukty bogate w witaminę E
Źródło zdjęć: © 123rf
Agnieszka Gotówka

Właściwości witaminy E

Jest to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Stanowi źródło życia, bo jest niezbędna, by doszło do zapłodnienia. Pomaga chronić komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Usprawnia również czynność limfocytów T, które odpowiedzialne są za odpowiedź immunologiczną w przypadku ataku chorobotwórczych drobnoustrojów.

O niedoborze witaminy E mówi się niezwykle rzadko, bo i stan ten jest diagnozowany sporadycznie. Dotyczy najczęściej pacjentów, u których rozpoznane zostały zaburzenia wchłaniania tłuszczu.

Fakty o zdrowiu - Witamina E zmniejsza guzy nowotworowe

Niedobór witaminy E może również wystąpić u chorych na mukowiscydozę i celiakię.

Witamina E - występowanie

Dobrze zbilansowana dieta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. Znaleźć możemy ją przede wszystkim w roślinach. Jest jednak wiele produktów pochodzenia zwierzęcego, w których jest magazynowana.

Gdzie występuje witamina E? Spore jej dawki obecne są w olejach roślinnych, takich jak: słonecznikowy, z orzechów włoskich, rzepakowy, arachidowy. Obecna jest ona również w oliwie z oliwek, która jest ponadto źródłem potasu, fosforu, żelaza oraz witamin A i C.

Dobrym źródłem witaminy E są również orzechy laskowe i włoskie. Nie powinno ich zabraknąć w diecie dziecka, gdyż dostarczają wielu cennych dla jego zdrowia i rozwoju składników – wspomnieć należy choćby o cynku, fosforze, magnezie i wapniu.

Wymienione minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, wpływają prawidłowo na stan skóry, poprawiają pamięć i koncentrację.

Jako przekąskę warto też serwować najmłodszym pestki słonecznika i dyni, bo i one kryją w sobie spore pokłady witaminy E. Nasiona słonecznika to również źródło witaminy A, zaś obecna w pestkach dyni lecytyna usprawni pracę mózgu. Dodatkowo pomoże zwalczyć w sposób naturalny pasożyty układu pokarmowego.

Cenne dla zdrowia jest również regularne sięganie po migdały. Wyróżniają się one wysoką zawartością witaminy E, PP, a także cynku, magnezu, potasu i wapnia. Są źródłem żelaza i białka.

Witamina E z ogrodu

W czym jeszcze jest witamina E? Znaleźć ją można także w warzywach. Jest ona obecna w papryce, która jest również prawdziwym strażnikiem odporności: w 100 g tego warzywa kryje się aż 144 mg witaminy C. Dostarcza organizmowi ponadto sporych ilości beta-karotenu, żelaza, kwasu foliowego i potasu.

Doskonałym źródłem witaminy E jest także natka pietruszki, która nie bez przyczyny znalazła się w pierwszej dziesiątce najzdrowszych warzyw świata. Jej jedzenie to ponadto uzupełnienie dawek witaminy C i witaminy K.

Witaminę E znaleźć można także w szpinaku, czosnku, marchwi, kapuście, sałacie, brukselce. Jest ona również obecna w wybranych produktach pochodzenia zwierzęcego, choćby w mleku, jajkach czy maśle.

Warto wspomnieć, że witamina E bywa stosowana jako dodatek do żywności.

Najczęściej dobrze zbilansowana dieta jest w stanie dostarczyć potrzebną organizmowi ilość witaminy E. Co ważne, znajduje się ona w niezwykle zdrowych i wartościowych produktach, które powinny gościć na naszych talerzach każdego dnia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje