Dżem jabłkowy
Jabłka to jedne z nielicznych owoców, które królują na naszych stołach przez cały rok. Ten pyszny produkt podajemy w różnych postaciach – jako świeże owoce, jako szarlotkę lub napój jabłkowy. Popularne są także dżemy jabłkowe.
Składniki:
- 3 kg jabłek,
- 1,5 kg cukru,
- goździki,
- cynamon,
- skórka z cytryny.
Przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i włóż do dużego garnka. Podlej odrobiną wody i gotuj na małym płomieniu do tego momentu, kiedy jabłka się rozgotują. Następnie dodaj cukier, dobrze wymieszaj i podsmażaj, często mieszając. Dodaj goździki, cynamon i skórkę z cytryny. Kiedy dżem zrobi się gesty, przełóż do umytych i wysuszonych słoiczków, zakręć je natychmiast i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie wynieś w chłodne miejsce.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 166,29 kcal |
Białka | 0,26 g |
Węglowodany | 41,22 g |
Tłuszcze | 0,26 g |
Błonnik | 1,32 g |
Komentarz:
Pyszny dżem jabłkowy jest wartościowy nie tylko dzięki walorom smakowym. Jabłka nie dość, że są dostępne przez cały rok, to jeszcze zawierają wiele ważnych składników odżywczych. Owoce te są bogatym źródłem kwasów owocowych, witamin A, C, B1, B2 i E. Jabłka mają zbawienny wpływ na metabolizm, nie zawierają wielu kalorii, za to posiadają błonnik, przez co stały się ważnym elementem diet odchudzających. Dzięki błonnikowi pęczniejącemu w żołądku, można w łatwy sposób zaspokoić wilczy apetyt. Wzmacniają system immunologiczny. Zawierają potas i krzem. A to tylko wierzchołek góry, jaką może dostarczyć naszemu organizmowi owoc jabłoni.