Składniki odżywcze

Składniki odżywcze ważne dla prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju płodu, to między innymi kwas foliowy, żelazo, jod, cynk oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Tylko urozmaicanie jadłospisu w ciąży i wykorzystywanie w przygotowywaniu posiłków różnych produktów spożywczych zmniejsza ryzyko wystąpienia niedoboru któregoś ze składników odżywczych. Sposób żywienia kobiet przed planowaną ciążą oraz w czasie jej trwania ma duży wpływ na zdrowie kobiety oraz rozwój płodu. Wszystkie składniki odżywcze powinny być dostarczone organizmowi w odpowiedniej ilości wraz z pożywieniem.

Polecane wideo:

Planując ciążę, jeszcze przed zapłodnieniem, należy zacząć przyjmować kwas foliowy , należący do witamin z grupy B. Niskie spożycie kwasu foliowego przed zajściem w ciążę oraz w czasie jej trwania zwiększa ryzyko urodzenia dziecka z wrodzoną wadą układu nerwowego i może skutkować licznymi komplikacjami ciążowymi. U kobiety ciężarnej wzrasta o średnio 300 kcal zapotrzebowanie na energię oraz zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne . Szczególnie niebezpieczne w ciąży są niedobory żelaza , wapnia, jodu, cynku oraz witamin: E, C i beta-karotenu. Oprócz racjonalnego odżywiania się, lekarz może zalecić dodatkowo stosowanie preparatów witaminowych.

W czasie ciąży groźne mogą być nie tylko niedobory składników odżywczych, ale również ich nadmiar. Chodzi tutaj zwłaszcza o witaminy A oraz D. Pochodne witaminy A stanowią zagrożenie dla płodu, ponieważ wywołują poważne wady mózgowia, wady serca oraz wady anatomiczne twarzy. Suplementacja witaminowa w ciąży powinna być zatem prowadzona rozsądnie i w granicach normy. Dawkowanie różnego rodzaju preparatów odżywczych zawsze powinno być ustalone przez lekarza prowadzącego ciążę.

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Składniki odżywcze
Składniki odżywcze

Kwas foliowy - czy wiesz, ile go potrzebujesz?

zapotrzebowanie (Estimated Average Requirements), czyli takie, które wg badań zaspokaja zapotrzebowanie na dany składnik 50% populacji w danej grupie (...) wiekowej. RDA - zalecane dzienne spożycie (Recommended Dietary Allowances),...

Składniki odżywcze

Nietypowe objawy niedoboru błonnika w organizmie

Nietypowe objawy niedoboru błonnika w organizmie

Błonnik w diecie Każdy z nas powinien przyjmować 25 gramów błonnika dziennie. Najlepszym sposobem na uzyskanie prawidłowej ilości jest odpowiednia dieta. Powinna być bogata w warzywa i owoce, ale także w produkty pełnoziarniste. Najbardziej znanymi objawami...

Składniki odżywcze

Błonnik

ciężarnej potrzebuje około 30 gr. błonnika. Aby dostarczyć dostatecznych ilości tego składnika odżywczego, należy sięgać po zboża pełnoziarniste (...) Jednym z ważniejszych składników pokarmowych...

Składniki odżywcze

Dlaczego warto jeść brzoskwinie?

Dlaczego warto jeść brzoskwinie?

w puszkach posiadają o wiele mniej wartości odżywczych. Przepis na truskawkowo-brzoskwiniowe lody Okres wakacyjny to świetna okazja do włączenia brzoskwiń (...) . Do ich przyrządzenia potrzebujesz: 1 szklankę pokrojonych brzoskwiń, 1...

Składniki odżywcze

Nadmiar kwasu foliowego może powodować autyzm

Nadmiar kwasu foliowego może powodować autyzm

zacząć zażywać suplementy z tym składnikiem na miesiąc przed zapłodnieniem. Również w czasie ciąży kwas foliowy jest niezbędny - lekarze zalecają (...) dla ciężarnych. Wysoki poziom tego składnika może wynikać również...

Składniki odżywcze

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

odżywczą zbliżoną do mleka. Jedna porcja powinna dostarczyć około 25% dziennej zalecanej dawki wapnia i witaminy D. Ricotta Częściowo odtłuszczona

Składniki odżywcze

Tłuszcze

do podstawowych składników odżywczych człowieka, pokrywające wraz z węglowodanami aż 80-90 % zapotrzebowania energetycznego. Rola tłuszczy w ciąży (...) z tym tłuszcze odgrywają bardzo dużą rolę w szeregu skomplikowanych...

Składniki odżywcze

Białko

Białko

mamy i dziecka na białko i wapń wymaga spożywania dodatkowych ilości pokarmów zawierających te składniki mineralne. Dieta dla ciężarnej nie może zatem (...) , choć te w porównaniu do innych produktów białkowych, są relatywnie ubogie...

Składniki odżywcze

Młody bób - dlaczego warto go jeść

Młody bób - dlaczego warto go jeść

jak inne rośliny strączkowe, zawiera wiele składników odżywczych. Przede wszystkim ma dużo protein, które z powodzeniem mogą zastąpić białko pochodzenia (...) niestety nie dla wszystkich Mimo, że młody bób to skarbnica...