Fosfor – funkcje i źródła w diecie
Fosfor to podstawowy składnik białek i układu kostnego. Bierze udział w przemianach cukrów i tłuszczy, a jego niedobór powoduje zaburzenia działania centralnego i obwodowego układu nerwowego. Sprawdzamy, w jakich produktach spożywczych znajduje się fosfor i jakie są konsekwencje niedoboru fosforu dla zdrowia.
- 1. Fosfor – funkcje
- 1.1. Jakie są główne funkcje fosforu w organizmach żywych?
- 2. Wartość odżywcza fosforu w diecie
- 2.1. Jakie są znaczące źródła fosforu w diecie ludzkiej?
- 3. Jakie są zalecane dzienne dawki fosforu dla zdrowego rozwoju organizmu?
- 4. Jak fosfor wpływa na zdrowie kości i zębów?
- 5. Czy fosfor jest istotny dla funkcjonowania układu nerwowego?
1. Fosfor – funkcje
Na początek wyjaśnijmy sobie, co to jest fosfor i jakie jest jego znaczenie dla organizmu.
1.1. Jakie są główne funkcje fosforu w organizmach żywych?
- Najwięcej jest go w kościach i zębach (jako fosforan wapnia). W połączeniu z wapniem biorą udział w ich mineralizacji, co sprawia, że są one mocne i zdrowe.
- Jest niezbędny do budowania błon komórkowych, bez których nie mogłyby funkcjonować żadne komórki żywe.
- Bierze udział w przemianie tłuszczów i węglowodanów.
- Jest składnikiem kwasów nukleinowych (DNA, RNA) tworzących kod genetyczny.
- Pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
2. Wartość odżywcza fosforu w diecie
Dorosły człowiek spożywa około 1,5 g fosforu dziennie. Tylko 1/3 z tego pozostaje w organizmie, reszta jest wydalana z moczem oraz w mniejszym stopniu z kałem.
W przewodzie pokarmowym wchłania się około 40–60 proc. fosforanów z diety.
2.1. Jakie są znaczące źródła fosforu w diecie ludzkiej?
Źródła naturalne fosforu to przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, ryby i produkty mleczne, a także pochodzenia roślinnego: orzechy, nasiona suchych roślin strączkowych, produkty czekoladowe, grzyby, ziemniaki, chleb i pozostałe produkty mączne.
Do naszego organizmu przedostają się też nieorganiczne fosforany, będące istotnymi dodatkami w przemyśle spożywczym: stabilizują środowisko pH, działają bakteriobójczo i teksturotwórczo, zwiększają też zdolność wiązania wody przez mięso.
Zróżnicowana dieta zapewnia odpowiednią podaż fosforu, zdarza się jednak, że u niektórych osób występuje jego niedobór. Dotyczy to przede wszystkim: alkoholików, osób niedożywionych lub żywionych pozajelitowo, z niedoborem witaminy D (ułatwia wchłanianie fosforu i wapnia), przy ostrej biegunce i wymiotach oraz rozległych oparzeniach.
Z kolei u dzieci i młodzieży, ze względu na okres intensywnego wzrostu, występuje zwiększone zapotrzebowanie na fosfor.
Skutki niedoboru fosforu:
- osłabienie mięśni i kości,
- osteoporoza,
- rozmiękanie kości (krzywica dorosłych)
- spadek odporności
- osłabienie,
- bóle mięśni,
- zaburzenia ze strony układu nerwowego, np. porażenia, zaburzenia świadomości, dezorientacja, nudności, drgawki.
A czy nadmiar fosforu w diecie może prowadzić do problemów zdrowotnych?
Nadmiar fosforu w diecie (hiperfosfatemia) może wynikać z nadmiernego spożycia z żywności (zwłaszcza przetworzonej) lub niekontrolowanej suplementacji. Może też być konsekwencją upośledzonego wydalania fosforu przez nerki w przebiegu ostrej i przewlekłej niewydolności nerek, a także niedoczynności przytarczyc, nadmiaru hormonu wzrostu i niedoboru magnezu.
Przy dużym spożyciu fosforu może nastąpić zwapnienie tkanek miękkich oraz wzrost porowatości kości. Istnieją też podejrzenia, że nadmiar fosforanów w diecie może powodować u dzieci nadpobudliwość, autyzm, a nawet schizofrenię.
Zbyt duży udział fosforu w diecie ogranicza wchłaniania innych składników mineralnych, np. cynku, magnezu, żelaza, miedzi i wapnia.
3. Jakie są zalecane dzienne dawki fosforu dla zdrowego rozwoju organizmu?
Zalecane dzienne spożycie fosforu wg Instytutu Żywności i Żywienia:
- niemowlęta – 150 mg
- dzieci od 6. miesiąca do 1. roku życia – 300 mg
- chłopcy i dziewczęta od 1. do 3. roku życia – 460 mg
- chłopcy i dziewczęta od 3. do 6. roku życia – 500 mg
- chłopcy i dziewczęta od 6. do 9. roku życia – 600 mg
- chłopcy i dziewczęta od 10. do 18. roku życia –1250 mg
- kobiety – 700 mg
- mężczyźni – 700 mg
- kobiety w ciąży (powyżej 19. roku życia) – 1250 mg
4. Jak fosfor wpływa na zdrowie kości i zębów?
85 proc. fosforu w ludzkim organizmie jest zlokalizowana jest w zębach i szkielecie jako fosforan wapnia. To niezbędny składnik, by kości i zęby były mocne i zdrowe (m.in. uczestniczy w ich mineralizacji).
5. Czy fosfor jest istotny dla funkcjonowania układu nerwowego?
Fosfor zapewnia prawidłowy przepływ bodźców nerwowych i wpływa na kształtowanie funkcji poznawczych.