Jak kwas DHA wpływa na rozwój mózgu dziecka?

Kwas DHA (dokozaheksaenowy) należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Ostatnio coraz częściej mówi się o nim w kontekście suplementacji diety kobiet karmiących piersią.

Kwas DHA ma bowiem korzystny wpływ na rozwój ostrości wzroku u dziecka, a wiele młodych mam doświadcza niedoboru tego składnika w związku z niejedzeniem mięsa, nabiału lub ryb bogatych w kwasy omega-3.

Komisja Europejska i Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zalecają ciężarnym kobietom suplementację DHA w ilości co najmniej 200 mg/dzień, w celu zapewnienia optymalnych warunków do rozwoju układu nerwowego płodu.

Zobacz film: "Jak pozbyć się ciemieniuchy?"

1. Jak kwas DHA wpływa na płód?

Nienasycony kwas tłuszczowy DHA, należący do grupy kwasów omega-3, to główny budulec centralnego układu nerwowego i siatkówki oka.

Systematyczne przyjmowanie DHA przez kobiety spodziewające się dziecka ma korzystny wpływ na układ nerwowy, a także narządy mowy i wzroku.

Niedobory tego kwasu w okresie ciąży mogą spowodować niedorozwój dziecka, dlatego warto zadbać o odpowiednią jego podaż. Wiele wskazuje na to, że właściwe spożycie DHA w trakcie ciąży może nieznacznie wydłużać czas jej trwania, zmniejszać ryzyko porodu przedwczesnego i zwiększać masę urodzeniową dziecka.

Kwas ten jest istotny również z punktu widzenia matki. Prawidłowa podaż DHA zmniejsza prawdopodobieństwo powikłań okołoporodowych (np. stanu przedrzucawkowego) i depresji w ciąży oraz po porodzie.

2. Suplementacja kwasu DHA

Kobiety karmiące piersią powinny zadbać o prawidłową podaż DHA, by niemowlę otrzymywało optymalną ilość tego składnika.

Naturalnym źródłem kwasu tłuszczowego DHA są ryby morskie (takie jak makrela, łosoś, sardele i sardynki, algi morskie, owoce morza), oleje roślinne (arachidowy, rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek), jaja i suszone owoce.

Spożycie ryb w Polsce znajduje się jednak na stosunkowo niskim poziomie, dlatego warto sięgnąć po suplementy kwasu tłuszczowego DHA. Skuteczne i bezpieczne są wyłącznie sprawdzone preparaty o odpowiednio dużej zawartości DHA.

W okresie ciąży za minimalną dawkę tego kwasu uważa się 200 mg/dzień, takie są również wytyczne ekspertów. Należy jednak uświadomić sobie, że – jak wykazały badania z 2008 roku – stężenie kwasu DHA we krwi pępowinowej zwiększa się dopiero przy dziennej dawce 500 mg.

Najnowsze badania dowodzą, że przyszłe mamy mogą bez obaw spożywać 500-1000 mg DHA każdego dnia.

Braki kwasu DHA mogą prowadzić do obniżenia poziomu serotoniny w mózgu, a co za tym idzie – do nagłej śmierci łóżeczkowej u niemowląt.

Niedobory tego składnika są groźne także dla osób dorosłych, u których mogą powodować chorobę Alzheimera. Właśnie dlatego tak ważna jest odpowiednia suplementacja kwasu tłuszczowego DHA.

Kwas ten przyczynia się do obniżenia poziomu triacylogliceroli we krwi, gdy jest przyjmowany w pokarmach. Poprawia to pracę serca, zapobiega demencji i wspomaga leczenie niektórych chorób nowotworowych.

Wszechstronne zastosowanie kwasu tłuszczowego DHA pokazuje, jak ważny dla zdrowia człowieka jest to składnik, bez względu na wiek.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!