Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Mięso dla niemowląt

Avatar placeholder
08.10.2020 10:51
Mięso dla niemowląt
Mięso dla niemowląt

Mięso jest podstawowym źródłem pełnowartościowego białka dla rosnącego dziecka. Oprócz białek jest też świetnym "dostawcą" żelaza, które zapobiega występowaniu anemii, a także witaminy B12 niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Mięso obok substancji odżywczych może zawierać związki toksyczne, negatywnie wpływające na zdrowie dziecka.

spis treści

1. Wartość odżywcza mięsa

Mięso powinno znajdować się w codziennym jadłospisie dziecka. Jest ono bowiem źródłem pełnowartościowego białka niezbędnego do rozwoju. Niedobór białka jest przyczyną spadku odporności oraz zahamowania wzrostu. Mięso zwierząt zawiera również żelazo, które jest łatwo przyswajalne.

Niedobór żelaza powoduje anemię i zaburzenia pracy ośrodkowego układu nerwowego. Z kolei mięso ryb jest niezastąpionym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) omega-3, które wzmacniają odporność organizmu, chronią przed chorobami układu krążenia oraz zapewniają prawidłową pracę mózgu.

Niedobór NNKT powoduje suchość skóry, zwiększa podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Zarówno mięso ryb, jak i zwierząt jest również źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D oraz z grupy B.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 1"

Mięso zwierząt, jako jedyne spośród produktów spożywczych, zawiera witaminę B12, która odpowiada za prawidłowy wzrost, tworzenie krwinek czerwonych oraz pracę mózgu. Mięso ryb zawiera również spore ilości wapnia i fosforu, które budują kości.

2. Jakie mięso dla dziecka?

Na rynku jest wiele rodzajów mięsa oraz ryb. Dla dziecka najlepiej wybierać to mięso, które pochodzi z hodowli ekologicznej, by nie stanowiło źródła substancji toksycznych.

Mięso wieprzowe zazwyczaj powszechnie uważane jest za niezdrowe. Jeśli jednak przygotujemy schab albo polędwiczkę w postaci gotowanej lub duszonej z warzywami, podamy dziecku odpowiednio zbilansowane danie.

Nie powinno się małym dzieciom podawać podrobów (serce, wątróbka, żołądki), a w szczególności wątroby, mimo że zawiera spore ilości żelaza oraz witamin. Wątroba jest gruczołem metabolizującym w organizmie substancje, na które narażone było zwierzę.

Wiele tych toksyn jest magazynowanych w wątrobie i podając je dziecku, w nadziei dobrego odżywiania, w rzeczywistości je „trujemy”. Dzieciom do lat trzech nie powinno przygotowywać się posiłków zawierających podroby.

Delikatnością i niską zawartością substancji toksycznych odznacza się mięso królika i cielęcina. Poza tym zawierają one sporo kolagenu (klej), który korzystnie wpływa na tkankę kostną dziecka. Natomiast wybierając ryby dla dziecka, warto kupować gatunki oceaniczne.

Charakteryzują się one mniejszą zawartością metali ciężkich (rtęć, ołów, kadm) oraz substancji toksycznych (dioksyny, pestycydy). Do takich ryb należą przede wszystkim: tuńczyk, dorsz, morszczuk, łosoś. Ryby najlepiej podawać w postaci gotowanej lub duszonej z dużą ilością warzyw.

Następny artykuł: Owoce dla niemowląt
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze