Anemia po porodzie

Niedokrwistość, zwana anemią, jest stanem chorobowym, w którym następuje obniżenie stężenia hemoglobiny, wartości hematokrytu oraz objętości krwinek czerwonych. Najczęstszą przyczyną jest nieodpowiednio zbilansowana dieta, uboga w mięso oraz witaminy i sole mineralne.

spis treści

1. Objawy anemii

W okresie ciąży oraz karmienia piersią wzrasta zapotrzebowanie organizmu na takie składniki odżywcze, jak białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne. Nieodpowiednio zbilansowana dieta przyczynia się do wystąpienia wielu schorzeń, w tym anemii. Niedokrwistość po porodzie może być również wynikiem utraty krwi po powikłaniach cesarskiego cięcia lub porodu.

Zobacz film: "Dieta w ciąży"

Najczęściej krwotoki są spowodowane uszkodzeniem tkanek miękkich macicy, naciętego krocza, pęknięcia pochwy lub zaburzeniem krzepnięcia krwi matki. Charakterystyczne objawy anemii to osłabienie, bladość skóry i błon śluzowych, duszność po wysiłku, bóle głowy, ospałość. W przypadku anemii z niedoboru żelaza mogą również występować zmiany na błonie śluzowej języka, gardła i przełyku, zajady w kącikach ust oraz nadmierna łamliwość paznokci i wypadanie włosów.

Badanie laboratoryjne krwi zazwyczaj wykazuje niskie stężenie hemoglobiny oraz liczby czerwonych krwinek (erytrocytów).

2. Dieta przy anemii

Odpowiednia dieta wspomaga leczenie anemii. W przypadku utraty dużej ilości krwi wskazane jest zażywanie preparatów żelaza i suplementów witaminowo-mineralnych. Dieta w niedokrwistości z niedoboru, spowodowana niedostateczną podażą składników odżywczych, uwzględnia głównie produkty bogate w pełnowartościowe białko, żelazo, witaminę C, witaminy B6, B12, kwas foliowy oraz sole mineralne: miedź, kobalt i mangan.

Przygotowując posiłki dla kobiety po porodzie, należy wykorzystywać produkty zawierające pełnowartościowe białko, czyli mięso (indyk, cielęcina, wieprzowina), ryby (dorsz, morszczuk) oraz jaja, mleko i jego przetwory. Najlepszym źródłem żelaza niezbędnego do syntezy hemoglobiny są: mięso, zielone warzywa (natka pietruszki, brokuły), kakao, czekolada, kasza gryczana.

W każdym posiłku powinny być obecne warzywa i owoce o dużej zawartości witaminy C, ponieważ zwiększa ona wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Jej najlepszym źródłem są brokuły, czerwona papryka, natka pietruszki, czarne porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe.

Z kolei witaminy B12, B6 i kwas foliowy są niezbędne do produkcji krwinek czerwonych w szpiku. Witaminy B12 i B6 są obecne w mięsie i jego przetworach, natomiast kwas foliowy – w zielonych liściastych warzywach (natka pietruszki, sałata, brokuły, jarmuż, koper, brukselka) oraz w bananach. Należy również ograniczyć spożycie kawy i herbaty, ponieważ zawierają one taninę i kwas szczawiowy, które hamują wchłanianie żelaza w jelitach.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat anemii, zajrzyj na nasze forum.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.