Przyprawy dla dzieci
Przyprawy poprawiają smak i zapach potraw. Niektóre, jak np. czosnek, cebula czy koper, wykazują działanie lecznicze. Posiadają też właściwości przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne. Jednak nie wszystkie przyprawy można podawać dzieciom.
1. Jakie przyprawy dla dzieci
Spośród dostępnych w sklepach, nie wszystkie przyprawy można podawać małym dzieciom. Przypatrzmy się tym, które możemy bezpiecznie możemy stosować.
Szczypiorek jest chyba najczęściej stosowaną przyprawą do kanapek oraz potraw z jaj. Ma sporo witaminy C oraz beta-karotenu. Spośród soli mineralnych zawiera siarkę, żelazo oraz niewielkie ilości wapnia. Dodawanie go do potraw pobudza apetyt. Ponadto wykazuje działanie przeciwbakteryjne.
Koper ogrodowy stosuje się zazwyczaj do mięsa mielonego, sosów, zup oraz ryb. Stanowi świetny dodatek do twarogu oraz serów. Koper wspomaga procesy trawienia, usuwa wzdęcia, dlatego polecany jest dla dzieci cierpiących z powodu kolki jelitowej.
Natka pietruszki stanowi bogate źródło witaminy C, beta-karotenu oraz żelaza. Drobno posiekaną natkę pietruszki można np. dodawać do twarogów oraz posypywać gotowe już potrawy – zupy, sosy, kanapki.
Mięta wykazuje działanie dezynfekujące. Spożywana w postaci herbatki działa rozkurczająco oraz wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, dlatego wskazana jest do potraw ciężkostrawnych. Olejek miętowy zawarty w liściach wykazuje działanie orzeźwiające i chłodzące - można podawać go dzieciom w upalne dni, gdyż gasi pragnienie i pobudza.
Cynamon wykazuje charakterystyczny korzenny smak i aromat. Często dodawany jest do deserów owocowych – np. z jabłek lub gruszek oraz do twarogów oraz budyniów. Cynamon pobudza pracę układu pokarmowego.
Wanilia ma przyjemny słodkawy aromat. Jest polecana jako dodatek do deserów, musów owocowych, budyniów, potraw z mleka, twarożków.
Czosnek dzięki zawartości alliacyny wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dzieciom do lat 3 można podawać tylko jeden ząbek w ciągu dnia. Czosnek wspomaga proces leczenia, zwłaszcza chorób układu oddechowego, ponieważ działa wykrztuśnie. Zawiera witaminy z grupy B i C.
Cebula zawiera związki podobne do czosnku, wykazują one działanie bakteriobójcze oraz wspomagają procesy trawienia. Dodana do potraw pobudza apetyt.
Majeranek ma wyraźny, specyficzny zapach oraz korzenny smak. Wspomaga procesy trawienia, chroni przed wzdęciami, dlatego dodawany jest do potraw mięsnych oraz ciężkostrawnych zup: ziemniaczana, grochówka, kapuśniak. W związku z tym, że wzmaga procesy trawienia może być podawany dzieciom cierpiącym na wzdęcia. Ponadto działa uspokajająco.
Liść laurowy nadaje potrawom przyjemny zapach. Jednak należy stosować go w małych ilościach, gdyż jest bardzo mocny. Liście laurowe polecane są do potraw mięsnych oraz gęstych zup. Pobudzają apetyt oraz wspomagają procesy trawienia.
Przyprawy powinny być dodawane do potraw przeznaczonych dla dzieci, szczególnie niejadków, gdyż wzmagają apetyt i poprawiają procesy trawienia.