Rozszerzanie diety

Rozszerzanie diety niemowlaka najlepiej zacząć, gdy dziecko skończy pół roku. Od szóstego miesiąca życia maluszka czeka rewelucja. Zacznie próbować innych pokarmów niż mleko mamy, będzie poznawał nowe smaki i zapachy. Nie zawsze niemowlę musi być zachwycone wprowadzaniem do jego diety nowych pokarmów. Niektóre dania od razu mu posmakują, inne będą lądowały systematycznie na podłodze, zamiast w buzi. Na początek dobry wybór stanowią zupka jarzynowa albo kaszka manna bądź pszenna.


Przy rozszerzaniu diety dziecka warto pamiętać, by poszczególne składniki pokarmowe wprowadzać pojedynczo, aby w razie wystąpienia uczulenia wiedzieć, jakie jedzenie mogło je wywołać. Wielkość porcji należy dostosować do apetytu dziecka.Karmienie niemowlaka najlepiej zacząć od niewielkich ilości – wystarczą trzy, cztery łyżeczki. Jeśli dziecko odstawiane jest od piersi, w miejsce kolejnych karmień warto wprowadzić posiłki na bazie mleka modyfikowanego, takie jak ryż, kaszka kukurydziana, kaszka jaglana czy lane kluseczki.

Jakie posiłki są dobre dla maluszka na samym początku rozszerzania diety? Między innymi tarte owoce, takie jak marchewka, jabłko, banan itp. Warto podawać dziecku papkę jarzynową z warzyw: ziemniaków, włoszczyzny, zagęszczoną łyżeczką kaszki pszennej, z łyżeczką oliwy z oliwek lub masła. Bardzo zdrowe dla niemowlaka są soczki przecierowe, z kawałkami miąższu, bo zawierają dużo witamin i minerałów. Smaczne są także zupki jarzynowe z dodanym, osobno ugotowanym mięsem, drobno pokrojonym oraz kleiki ryżowe z ucieranymi owocami.