Marchewka dla niemowlaka. Korzyści dla zdrowia i rozwoju dziecka

Marchewka to dla niemowlaka jedno z pierwszych warzyw, którego ma okazję spróbować. Przecier z marchewki jest dla dzieci smaczny ze względu na słodki smak, a sama marchewka ma mnóstwo witamin i związków mineralnych, korzystnie wpływających na zdrowie dziecka. Od kiedy można podawać dziecku marchewkę? Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania tego warzywa? Czy marchewka może wywołać alergię u dziecka? Sprawdź!

Ugotowana marchewka może być pierwszym pokarmem stałym dla niemowlęciaUgotowana marchewka może być pierwszym pokarmem stałym dla niemowlęcia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Rosiecka

Dlaczego marchewka jest ważnym elementem w odżywianiu dziecka?

Marchewka, określana jako "superfood" dla dzieci, to bardzo ważny element diety maluchów. To warzywo bogate w cenne składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na rozwijający się organizm dziecka. Dodatkowo jest smaczna, lekko słodka, przez co dzieci szybko akceptują jej smak.

Od kiedy można wprowadzać marchewkę do diety dziecka?

Wprowadzenie marchewki do diety dziecka jest zalecane w okresie wprowadzania pokarmów stałych, zwykle między 6. a 8. miesiącem życia. To odpowiedni czas, ponieważ organizm dziecka jest gotowy na różne smaki. Marchewka jest jednym z łatwiejszych warzyw do przygotowania i dostosowania do potrzeb dziecka.

Wartości odżywcze marchewki

Marchewka to źródło wielu składników odżywczych. Zawiera:

Miazga korzenia marchewki oraz sok z niej wyciśnięty zawiera również związki siarkowe, pobudzające pożyteczne bakterie jelitowe Bifidobacterium bifidum, regulujące trawienie.

Najwięcej witamin i minerałów znajduje się w świeżo zebranej marchewce - ta leżąca tygodniami w chłodni nie będzie już tak zdrowa. Niedawno zerwana marchewka ponadto jest smaczniejsza - w miękkiej tworzą się chemiczne związki, które powodują lekko gorzkawy smak.

Wpływ marchewki na zdrowie i rozwój dziecka

Marchewka korzystnie wpływa na zdrowie i rozwój dziecka na wielu płaszczyznach:

  • witamina A zawarta w marchewce wspiera wzrok, zapobiega infekcjom oraz wspomaga zdrową skórę;
  • błonnik w marchewce reguluje trawienie;
  • witamina C wzmacnia odporność organizmu, co jest szczególnie ważne w okresie, gdy dziecko poznaje świat i jest narażone na różne infekcje.

Bezpieczeństwo marchewki w diecie dziecka

Marchewka jest uważana za bezpieczne warzywo dla niemowląt i małych dzieci, warto pamiętać jednak o kilku zasadach bezpieczeństwa:

  • marchewkę powinniśmy dokładnie umyć i obrać, a następnie ugotować lub ugnieść na purée, aby uniknąć ryzyka zadławienia;
  • starajmy się wybierać organiczne marchewki, aby ograniczyć narażenie dziecka na szkodliwe substancje chemiczne.

Alergia na marchewkę

Alergia na marchewkę występuje rzadko, choć może się pojawić. Jeśli zauważymy jakiekolwiek objawy alergii, jak:

  • wysypka;
  • swędzenie;
  • obrzęk ust lub twarzy,

powinniśmy natychmiast skonsultować się z lekarzem.

Warto zaczynać wprowadzanie marchewki do diety dziecka małymi ilościami, aby obserwować, czy nie występują reakcje alergiczne.

Zastępowanie marchewki w diecie dziecka

Jeśli z jakiegoś powodu nie chcemy lub nie możemy podawać marchewki dziecku, istnieją inne warzywa i produkty, które z powodzeniem ją zastąpią.

Możemy rozważyć zastępowanie marchewki innymi warzywami, które posiadają podobne składniki odżywcze, takie jak dynia, słodki ziemniak, czy kalafior.

Ważne, aby dbać o zrównoważoną dietę dziecka, zapewniając mu różnorodność składników odżywczych.

Jak przygotować marchewkę dla niemowlaka?

Surowa marchewka dla niemowlaka? Niekoniecznie - na początku rozszerzania diety nie podajemy dziecku marchewki bez obróbki termicznej, surowe warzywa dla niemowlaka nie są wskazane.

Marchewka powinna być wcześniej ugotowana w całości - jeśli wcześniej ją pokroimy, straci swoje wartości odżywcze. Najlepiej jest gotować marchewkę na parze lub w niewielkiej ilości wody, bez przypraw, a w szczególności soli.

Jak przygotować marchew dla niemowlaka? Oto prosty przepis na pierwszą zupkę jarzynową na bazie marchewki.

Marchewkę obieramy i gotujemy w całości przez 20-25 minut. Gdy stanie się miękka, studzimy i miksujemy lub przecieramy przez sitko z odrobiną oliwy z oliwek. Do tak przyrządzonej zupki można stopniowo, wraz z rozszerzaniem diety dodawać przetarte kolejne warzywa, jak ziemniaki czy kalafior.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące