Mięso dla dziecka. Które jest bezpieczne, a którego unikać?
Mięso powinno znajdować się w codziennym jadłospisie dziecka. Jest ono źródłem pełnowartościowego białka niezbędnego do rozwoju. Niedobór tego składnika jest przyczyną spadku odporności oraz zahamowania wzrostu. Mięso zwierząt zawiera również żelazo, które jest łatwo przyswajalne. Jego braki wywołują anemię i zaburzenia pracy ośrodkowego układu nerwowego.
Na rynku jest wiele rodzajów mięsa oraz ryb. Dla dziecka najlepiej wybierać to mięso, które pochodzi z hodowli ekologicznej, by nie stanowiło źródła substancji toksycznych.
Drób
Mięso drobiowe jest najczęściej wybierane przez rodziców, bo jest tanie. Warto jednak pamiętać, że kurczaki są hodowane na masową skalę, żywione paszą często zawierającą dioksyny, pestycydy, hormony oraz antybiotyki.
Dzieci spożywające mięso kurczaka w dużych ilościach często mają zaburzenia hormonalne (rozwój gruczołu sutkowego u chłopców), dlatego spośród mięs drobiowych najlepiej podawać malcowi indyka, kaczkę i gęś.
Ryby
Mięso ryb jest niezastąpionym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) omega-3, które wzmacniają odporność organizmu, chronią przed chorobami układu krążenia i zapewniają prawidłową pracę mózgu.
Niedobór NNKT powoduje suchość skóry, zwiększa podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Zarówno mięso ryb, jak i zwierząt jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D oraz z grupy B.
Wybierając ryby dla dziecka, warto kupować gatunki oceaniczne. Charakteryzują się one mniejszą zawartością metali ciężkich (jak rtęć, ołów, kadm) oraz substancji toksycznych (jak dioksyny, pestycydy). Do takich ryb należą przede wszystkim: tuńczyk, dorsz, morszczuk, łosoś. Ryby najlepiej podawać w postaci gotowanej lub duszonej z dużą ilością warzyw.
Mięso z królika
Delikatnością i niską zawartością substancji toksycznych odznacza się mięso królika i cielęcina.
Poza tym zawierają one sporo kolagenu (klej), który korzystnie wpływa na tkankę kostną dziecka. Dobrym wyborem jest dziczyzna, czyli jeden z najzdrowszych (o ile oczywiście pochodzi ze sprawdzonego źródła) oraz najmniej zanieczyszczonych rodzajów mięsa.
Wieprzowina
Mięso wieprzowe zazwyczaj powszechnie uważane jest za niezdrowe. Jeśli jednak przygotujemy schab albo polędwiczkę w postaci gotowanej lub duszonej z warzywami, podamy dziecku odpowiednio zbilansowane danie.
Nie powinno się natomiast podawać malcom (zwłaszcza przed ukończeniem trzeciego roku życia) podrobów, a w szczególności wątroby, mimo że zawiera ona spore ilości żelaza i witamin. Wątroba jest gruczołem metabolizującym w organizmie substancje, na które narażone było zwierzę. Wiele tych toksyn jest magazynowanych w wątrobie i podając ją dziecku, w rzeczywistości je "trujemy".