Cielęcina owijana boczkiem
Cielęcina należy do jednych z najdelikatniejszych mięs. Często podawana jest dzieciom i polecana osobom na diecie, bowiem jej mięso jest stosunkowo niskokaloryczne. Szczególnie pyszna jest cielęcina nadziewana, którą bardzo prosto przygotować oraz idealnie się sprawdzi jako danie na obiad.
Czas przygotowania: 120 min.
Składniki (na 5 – 6 porcji):
- 1 kg udźca cielęcego
- 150 g wędzonego boczku
- 200 g słoniny
- Przyprawa do Cielęciny KAMIS
Sposób przygotowania:
Słoninę pokroić w słupki, dokładnie obtoczyć w przyprawie i włożyć na 15 min. do zamrażalnika. Mięso cielęce naszpikować słupkami słoniny i dobrze natrzeć przyprawą. Boczek pokroić w plastry. Połową plastrów obłożyć wierzch mięsa i obwiązać dokładnie nitką. Resztą boczku wyłożyć dno brytfanny i ułożyć na nim pieczeń. Piec przez ok. 50 min w temp. 190°C polewając sosem z pieczenia. Ewentualnie można podlać odrobiną bulionu lub wody.