Oliwa z oliwek dla niemowlaka. Jak ją stosować?

Oliwa z oliwek dla niemowlaka to produkt bardzo wartościowy. Jest źródłem tłuszczu, który dostarcza energii, tak bardzo potrzebnej w okresie intensywnego wzrastania. Na co zwrócić uwagę przy jej wyborze? I w jaki sposób włączyć ją do diety?

Oliwa z oliwek dla niemowlaka. Jak ją stosować?Oliwa z oliwek dla niemowlaka. Jak ją stosować?
Źródło zdjęć: © https://stock.adobe.com/
Agnieszka Gotówka

Oliwa z oliwek dla niemowlaka. Dlaczego jest ważnym składnikiem diety?

Oliwa z oliwek w diecie niemowlaka, to podobnie jak olej lniany, źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E). Dostarcza ponadto długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do rozwoju mózgu i siatkówki oka.

Dobrej jakości tłuszcze (m.in oliwa z oliwek dla dzieci):

  • stanowią źródło energii dla organizmu,
  • tworzą warstwę izolacyjną w tkance podskórnej,
  • są źródłem kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tzw. NNKT, których organizm człowieka sam nie wytwarza (dlatego muszą być dostarczane z żywnością),
  • pomagają w dostarczeniu do organizmu m.in. białka i węglowodanów.

Oliwa dla niemowlaka. Od kiedy?

– Oliwa z oliwek może być stosowana jako dodatek do diety dzieci już od ukończenia przez nie 6 miesiąca życia, czyli od początku rozszerzania diety. Zaczynamy od podawania jej w niewielkiej ilości – kilku kropel do każdego posiłku. Z czasem możemy zwiększyć tę ilość do ok. 0,5-1 łyżeczki oliwy do posiłku – podpowiada Ula Różalska, dietetyk.

Według najnowszych zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (2021) „nie należy ograniczać zawartości tłuszczy jako grupy (poza indywidualnymi wskazaniami) ze względu na ich udział w rozwoju mózgu i funkcji poznawczych. (…) biorąc pod uwagę zawartość składników odżywczych w różnych rodzajach tłuszczów spożywczych, dobrze zbilansowana dieta uzupełniająca u starszych niemowląt i małych dzieci do ukończenia 3. roku życia powinna zawierać różne rodzaje tłuszczów spożywczych, stanowiących dodatek do pokarmów uzupełniających (np. zupy jarzynowej).

Wartości odżywcze oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek w większości składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), jest też źródłem nasyconych (SFA) oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA).

Dostarcza ponadto związków fenolowych (m.in. flawonoidy i glikozydy), a także karotenoidy (m.in. luteinę i ß-karoten) o właściwościach przeciwutleniających. Oliwa z oliwek zawiera też tokoferole (przeważa α-tokoferol), jak również fitosterole roślinne, które zalicza się do związków zdolnych do zmniejszania stężenia cholesterolu całkowitego oraz lipoprotein LDL.

– Oliwa z oliwek bogata jest ponadto w witaminy A, D, E i K, które wspomagają pracę układu odpornościowego oraz prawidłowy wzrok. Tłuszcz ten jest też doskonałym źródłem energii, a obecne w nim nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią szczególną rolę w rozwoju układu nerwowego oraz mózgu – mówi Ula Różalska.

Oliwa z oliwek dla niemowląt:

  • zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych (nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, otyłości),
  • poprawia profil lipidowy krwi (zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL),
  • zmniejsza stężenie markerów zapalnych,
  • chroni przed działaniem wolnych rodników,
  • poprawia tolerancję glukozy w cukrzycy typu 2 i cukrzycy ciążowej,
  • poprawia smak potrawy i apetyt, polecana jest więc niejadkom.

Oliwa z oliwek na zaparcia. Jak stosować?

Problem ten jest często spotykany u dzieci. Do problemów z wypróżnianiem dołączają wówczas bóle brzucha. Oliwa z oliwek na zaparcia może jednak pomóc. Ale uwaga: musi być stosowana regularnie. Podaje się ją do posiłku, np. zupy lub sałatki, by wspomóc prawidłową perystaltykę jelit oraz poprawić trawienie.

Oliwa z oliwek na zaparcia u dzieci będzie odpowiednia już dla niemowląt. Warto jednak pamiętać, by nie przesadzać z podawaną ilością tłuszczu.

Jaka oliwa dla niemowlaka?

W teorii oliwę z oliwek kupić można w każdym sklepie spożywczym, w praktyce jednak jej wybór nie może być przypadkowy. Dobrej jakości oliwa z oliwek jest:

  • z pierwszego tłoczenia,
  • tłoczona wyłącznie przy użyciu środków mechanicznych w temperaturze do 40°C,
  • niefiltrowana,
  • nierafinowana,
  • świeża.

Warunki te sprawiają, że oliwa zachowuje wartości odżywcze i odpowiednią zawartość składników bioaktywnych, a przy tym jest smaczna (dobrej jakości oliwa powinna charakteryzować się wyraźnie ostrym i gorzkim smakiem z nutą owocową).

Warto wiedzieć, że smak oliwy uzależniony jest od kraju pochodzenia: włoska ma bardzo delikatny smak i aromat, w przeciwieństwie do oliwy hiszpańskiej, której smak jest owocowy z lekko pieprznym posmakiem. Oliwa grecka według znawców ma aromat skoszonej trawy. Niezależnie od pochodzenia oliwa powinna lekko drapać w gardło – to znak, że zawiera dużą ilość związków fenolowych (polifenoli).

A czy dzieci mogą jeść oliwki? Tu zdania są podzielone, jednak większość dietetyków uważa, że lepiej nie podawać ich do czasu, aż dziecko skończy 2. rok życia. W przeciwieństwie do oliwy z oliwek nie są produktem niezbędnym w diecie dziecka i są zdecydowanie mniej wartościowe.

Ważne jest jednak nie tylko od kiedy oliwki dla niemowlaka będą odpowiednie, ale też jakiej są jakości. Pamiętaj też, by nie podawać ich małemu dziecku w całości!

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące