Kukurydza dla niemowlaka. Od kiedy można ją podawać?

Kukurydza dla niemowlaka nie jest oczywistym wyborem. Wielu rodziców boi się ją podać, bo nie wie, w jakiej postaci jest odpowiednia i czy zawiera wartościowe składniki odżywcze. Obawy te są jednak bezpodstawne: mamy bowiem do czynienia z produktem o ciekawym smaku i wielu prozdrowotnych walorach.

Kukurydza dla niemowlaka. Od kiedy można ją podawać?Kukurydza dla niemowlaka. Od kiedy można ją podawać?
Źródło zdjęć: © https://stock.adobe.com/
Agnieszka Gotówka

Kukurydza dla niemowlaka. Dlaczego warto?

Kukurydza kojarzona przede wszystkim z daniami kuchni meksykańskiej znana jest nam najczęściej jako dodatek do sałatek. Jej prażone ziarna uwielbiają dzieci, z kolei podawana im kaszka kukurydziana ma ciekawy smak i jest sycąca.

Jest też bezglutenowa, co jest istotną informacją dla osób, które nie tolerują glutenu (np. w przebiegu celiakii). Ma też niski indeks glikemiczny i jest źródłem skrobi opornej, która trafia do jelita grubego w niezmienionej formie i zapobiega dużym skokom poziomu glukozy we krwi.

Kukurydza w diecie dziecka jest też cenny źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga zmiękczyć stolec, ułatwiając tym samym regularne wypróżnianie się. Wspiera ponadto pracę jelit, stanowiąc pożywkę dla „dobrych bakterii” i wpływając pozytywnie na stan mikroflory jelitowej. Zawiera również witaminy z grupy B, magnez i fosfor.

Od kiedy kukurydza dla niemowlaka?

Trudno tu o jednoznaczą odpowiedź. Jeśli myślimy o kukurydzy jako o zbożu, co nie jest błędem, wówczas według informacji zamieszczonych w artykułe "Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci" z 2021 r. do diety niemowląt na etapie rozszerzania diety można wprowadzić kaszkę kukurydzianą.

– Ze względu na swój lekkostrawny charakter oraz wyraźny żółty kolor, świetnie sprawdza się w diecie dzieci. Jest też polecana m.in. osobom zmagającym się z problemami ze strony przewodu pokarmowego, jak zespół jelita drażliwego (IBS) lub zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) – wyjaśnia Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”.

– To najbardziej kaloryczna ze wszystkich kasz. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, które stanowią prawie 90% jej składu, 100 g kaszy dostarcza około 370 kcal. Fakt ten sprawia, że dania przyrządzane na bazie kukurydzianej dają poczucie sytości na dłużej – dodaje ekspertka.

Kasza kukurydziana jest łatwa w przygotowaniu, pożywna i rzadko wywołuje alergię. Można ją zrobić na mleku mamy, na wodzie, z dodatkiem jogurtu naturalnego, na mleku modyfikowanym bądź na bazie napoju roślinnego (oprócz ryżowego).

Czy kukurydza konserwowa jest zdrowa?

W Polsce najbardziej znana jest kukurydza w puszce. Jest bardzo słodka, intensywnie żołta i gotowa do użycia. Nic zatem dziwnego, że tak chętnie po nią sięgamy. Lubią ją też dzieci, jednak nie jest to produkt, który powinien gościć w ich diecie regularnie.

Dietetycy nie patrzą przychylnym okiem na konserwową żywność w puszce. Produkty te mają bardzo długi czas przydatności do spożycia, nierzadko zawierają też dodatki, np. sól lub cukier.

Warto też wiedzieć, jak przechowywać kukurydzę z puszki. Zamknięte opakowanie trzymamy poza zasięgiem małych rączek, by nie uszkodzić puszki. Po otwarciu kukurydzę wykorzystujemy na bieżąco, a jej nadmiar wraz z zalewą przekładamy do szklanego naczynia, np. miski, i przykrywamy, by nie wyschła.

Czy gotowana kukurydza jest zdrowa?

Jeśli wybierzemy odpowiednie kolby (z jasnymi, gładkimi ziarnami oraz lśniącymi włosami) i właściwie je przygotujemy, otrzymamy wartościowe i pożywne danie. Kukurydza gotowana może pojawić się nawet w jadłospisie niemowlęcia, pod warunkiem, że potrafi gryźć. A jak ją przygotować?

Świeże kolby wkładamy do szerokiego garnka i zalewamy wodą (kukurydza będzie utrzymywać się na jej powierzchni). Nie przykrywamy pokrywką! Dodajmy łyżkę soli. Po ok. 15-20 min ziarna powinny być miękkie.

Gotowana kukurydza najlepiej smakuje z masłem.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące