Groch. Czy dzieci mogą go jeść?

Groch dla naszych przodków był jednym z podstawowych składników diety. Jedli go dorośli i dzieci. Dziś konsumpcja potraw z nasion roślin strączkowych w Polsce znacząca spadła. A szkoda, bo są bardzo zdrowe i pożywne. Może więc to dobry czas, by przywrócić w naszych jadłospisach właściwe im miejsce?

Groch. Czy dzieci mogą go jeść?Groch. Czy dzieci mogą go jeść?
Źródło zdjęć: © https://stock.adobe.com/
Agnieszka Gotówka

Groch w diecie dziecka

Groch to zapomniany w wielu domach składnik diety. Dlaczego, skoro jest bardzo zdrowy, sycący i tani? Najpewniej dlatego, że potraw z grochu bywają mało atrakcyjne oraz powodują problemy gastryczne, kiedy zjemy je w nadmiarze.

Wystarczy jednak zachować umiar, a do tego zadbać o odpowiednie przyrzadzenie grochu, by zyskac potrawę doskonale rozgrzewającą w chłodne dni, smaczną i pożywną. Groch to bowiem cenne źródło białka roślinnego i innych substancji ważnych w zachowaniu zdrowia. Jest też kilka sposobów na to, by z ziaren pozbyć się substancji antyżywieniowych, np. oligosacharydów wywołujących nadmierną gazotwórczość w przewodzie pokarmowym.

Od kiedy wprowadzać groch do diety dziecka?

Choć groch to cenny produkt w diecie dzieci, obserwuje się, że rodzice rzadko włączają go do diety swoich pociech. Czekają z tym niekiedy aż do 2. roku życia, albo też wcale go nie podają. A że to produkt obecnie mało popularny, rzadko pojawia się też w jadłospisach żłobków i przedszkoli.

– Nasiona roślin strączkowych, do rodziny której należy groch, mogą być podawane dzieciom już na początku rozszerzania diety. Sugeruję jednak zacząć przygodę ze strączkami od tych najdrobniejszych (np. soczewicy, a dopiero w kolejnych etapach zaproponować dziecku te większe (groch, ciecierzycę, fasolę jaś) – podpowiada Ula Różalska, dietetyk.

Groch: wartości odżywcze

Groch jest bardzo dobrym źródłem białka (zawiera go aż 24 g/100 g), stąd jest dobrą alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego (cenią go weganie). Podobnie jest z innymi nasionami roślin strączkowych, stąd na Talerzu Zdrowego Żywienia opracowanym przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej NIZP PZH - PIB znajdują się w tej samej grupie co mięso, ryby, jaja i produkty mleczne, która zajmuje ¼ objętości talerza.

– Nasiona grochu dostarczają też błonnika pokarmowego, który nie ulega trawieniu i wchłanianiu. Reguluje pracę jelit, ułatwia wypróżnianie (chroni przed zaparciami), zwiększa uczucie sytości i stymuluje rozwój korzystnej mikroflory jelitowej – mówi Ula Różalska.

W grochu znajdziemy też wiele substancji biologicznie czynnych (np. izoflawonów, kwasów fenolowych), które wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe. Nie ma w nim cholesterolu, którego nadmierne spożycie może zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy. Jest za to sporo witamin z grupy B oraz składników mineralnych, zwłaszcza żelaza, magnezu, wapnia oraz cynku.

Groch: właściwości prozdrowotne

  • Reguluje pracę jelit.
  • Dostarcza duże ilości białka.
  • Jest elementem profilaktyki chorób dietozależnych, m.in. otyłości i cukrzycy typu 2 (groch ma wysoki indeks sytości, co sprawia, że przygotowywane na ich bazie posiłki sycą na dłużej, dostarczając przy tym mniejszej ilości kalorii).
  • Ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po spożyciu potrawy z grochem (ale i innymi nasionami roślin strączkowych) poziom glukozy we krwi wzrasta powoli i następuje niewielki wyrzut insuliny.
  • Ze względu na zawartość związków przeciwutleniających (głównie flawonoidów) oraz błonnika pokarmowego groch ma właściwości przeciwnowotworowe.

Jak gotować groch?

W grochu obecne są związki, które mogą ograniczać wchłanianie niektórych składników mineralnych (np. kwas fitynowy) bądź powodować zaburzenia w trawieniu białek. Można jednak zmniejszyć ich ilość w nasionach, stosując odpowiednią obróbkę wstępną i termiczną strączków.

Podstawowe pytania zatem brzmią, ile moczyć groch oraz jak gotować groch, żeby był miękki. Odpowiedziała na nie Ula Różalska:

– Nasiona moczymy przez 10-12 h, następnie w zmienionej wodzie gotujemy bez pokrywki, do miękkości. Z kolei dodatek przypraw (majeranku, kminku, kurkumy, goździków, cynamonu) polepsza trawienie grochu.

Warto też pamiętać, by:

  • Do wody, w której moczymy groch, możemy dodać łyżeczkę sody oczyszczonej lub kwasku cytrynowego (ułatwi to eliminację substancji antyodżywczych w nasionach).
  • Nie gotuj grochu w tej samej wodzie, w którym był moczony.
  • Za pomocą łyżki cedzakowej zbieraj pianę, która tworzy się podczas gotowania.
  • Groch gotuj bez przykrycia, na małym ogniu. To pozwoli usunąć substancje lotne powodujące wzdęcia.
  • Ugotowane strączki można mrozić (po ugotowaniu przepłucz je zimną wodą, odcedź i osusz, rozkładając np. na ściereczce lub ręczniku papierowym, podziel na porcje i włóż do zamrażalnika).
  • Jeśli wykorzystujesz nasiona roślin strączkowych z puszki lub słoika, przepłucz je pod bieżącą wodą w celu pozbycia się nadmiaru soli.
  • Po otwarciu puszki, nie przechowuj w nim groszku. Jeśli nie wykorzystasz go w całości, przełóż do innego naczynia (razem z zalewą).

Zupa grochowa dla dzieci: od kiedy i w jakiej formie?

Jeśli sięgamy po groch jest to najcześciej groch łuskany, który wykorzystuje się do zrobienia zupy. I słusznie, bo taka grochówka dla dziecka jest bardzo dobrym pomysłem na obiad, jednak warto pamiętac, że możliwości wykorzystania grochu w kuchni jest zdecydowanie więcej.

– Małym dzieciom można podać groch w formie pasty lub zupy krem, trochę starszym w formie kotlecików czy też ziaren rozgniecionych widelcem – sugeruje dietetyczka.

Warto też pamiętać, że:

  • Nasiona roślin strączkowych, w tym groch, są źródłem żelaza, jednak by zwiększyć jego przyswajalność warto łączyć je z produktami bogatymi w witaminę C, np. zupa z grochu dobrze kompnuje się ze świeżo posiekaną natką pietruszki lub kiszoną kapustą
  • Ze względu na sporą ilość błonnika pokarmowego w nasionach, zadbaj o wypijanie odpowiedniej ilości płynów
  • Warto też hodować kiełki grochu, które są świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek i zup

Groch zwyczajny to też ekologiczna i tania zabawka dla dziecka. Wrzuć suche nasiona do butelki, odpowiednio ją zabezpiecz, a otrzymasz grzechotkę. Starszemu dziecku pozwól też przekładać nasiona z naczynia do naczynia. W ten sposób maluch poćwiczy chwyt pęsetowy. W czasie takiej zabawy nigdy jednak nie zostawiaj dziecka samego, by ziarenko nie trafiło do nosa lub ucha.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące