Cieciorka - warzywo idealne dla dzieci
Cieciorka, zwana również ciecierzycą lub grochem włoskim, jest klasyfikowana jako roślina strączkowa. Jest niezwykle popularna na Bliskim Wschodzie i w krajach basenu Morza Śródziemnego. Wykorzystuje się ją do przygotowania hummusu, smacznej pasty do smarowania pieczywa. W Polsce cieciorka znana jest od średniowiecza, stanowiła jeden z głównych produktów używanych w kuchni staropolskiej. Kolejne epoki wyparły tę roślinę z menu Polaków, ostatnio jednak wraca do łask.
Ciecierzyca – bogactwo witamin i minerałów
W ciecierzycy wiele jest cennych dla zdrowia maluchów witamin i składników mineralnych. Imponująca jest w niej ilość żelaza, potasu, magnezu, fosforu oraz cynku. Wiele w cieciorce również wapnia, potrzebnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Nie brakuje w roślinie tej beta-karotenu (prowitaminy A), niacyny, kwasu foliowego, witaminy C oraz witamin z grupy B. Cieciorka ze swoją skarbnicą cennych dla zdrowia składników doskonale zastępuje mięso, jest więc jednym z produktów, po który często sięgają wegetarianie i weganie. Warto również wiedzieć, że nie zawiera glutenu.
Wartości odżywcze ciecierzycy
Nasiona ciecierzycy zawierają dużą ilość węglowodanów, w tym skrobię i błonnik pokarmowy. Wiele w nich białka roślinnego. Cieciorka wyróżnia się sporą ilością aminokwasów, w tym niezwykle cennych dla naszego organizmu argininy, leucyny i lizyny. Ostatni z nich – lizyna – jest bardzo ważny w diecie dzieci. W przypadku jego niedoboru może bowiem dojść do obniżenia odporności, jak również zahamowania wzrostu i rozwoju.
Jak przechowywać cieciorkę?
Przed zakupem cieciorki, warto sprawdzić, czy nasiona nie mają dziurek. Ich obecność świadczyłaby o obecności szkodników. Po ugotowaniu tę roślinę strączkową można przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni. Gotuje się ją 2-3 godziny (jeśli nasiona są suszone), wcześniej warto ją zalać wrzątkiem i moczyć przez ponad 12 godzin.
Ciecierzycę dodaje się do zup, mięs (np. drobiu), sałatek. Ziarna można również zmielić, i z tak przygotowanej mąki upiec chleb lub placki.
Hummus dla dziecka
Ciecierzyca jest najczęściej kojarzona z pyszną pastą kanapkową. Hummus, bo o nim mowa, serwuje się do sałatek, ryby i mięs. Smakuje również z chlebem lub grzanką.
By przygotować hummus dla dziecka, potrzebna jest puszka ciecierzycy (lub szklanka nasion ugotowanych do miękkości i wcześniej namoczonych), ¼ szklanki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, pietruszka, pasta tahini (są to ziarna sezamu zmielone z olejem sezamowym, oliwą i wodą), sól i pieprz.
Wykonanie jest niezwykle proste – wystarczy przełożyć do miski cieciorkę, dodać oliwę, czosnek, kilka łyżek pasty tahini oraz niewielką ilość wody, a wszystko to zmiksować na gładką masę (najlepiej blenderem). Na końcu dodać sól i pieprz, a przed podaniem posypać natką pietruszki.