Przechowywanie mleka matki - temperatury, odgrzewanie

spis treści
rozwiń

Przechowywanie mleka matki powinno odbywać się w higienicznych warunkach. Odciągnięty z piersi pokarm należy wlać do szczelnych i sterylnych pojemniczków. Najlepiej, gdy są to szklane butelki, butelki plastikowe z pokrywką lub ewentualnie foliowe jednorazowe torebki. Na opakowaniu warto umieścić naklejkę z datą i godziną odciągnięcia mleka. Jeśli pojemnik na pokarm nie ma podziałki pomiarowej, należy zapisać również objętość mleka.

1. Przechowywanie mleka matki - temperatury

Odciągnięte z piersi mleko można przechowywać w lodówce, w zamrażalniku lodówki, w zamrażarce, w pojemniku z wkładami chłodzącymi lub w chłodnym pomieszczeniu.

Miejsce przechowywania pokarmu Temperatura Czas przechowywania pokarmu
Zamrażarka -20ºC 1 rok
-18ºC 3-6 miesięcy
Zamrażalnik lodówki od -10ºC do -15ºC 2 tygodnie
Lodówka od 3ºC do 5ºC 3-5 dni
Pojemnik z wkładami chłodzącymi od 15ºC do -4ºC 24 godziny
Chłodne pomieszczenie 16ºC do 24 godzin
21ºC do 10 godzin
27ºC 6-8 godzin

Odciągnięty pokarm należy przechowywać w szczelnych i sterylnych pojemnikach. Jeśli używasz naczyń przeznaczonych do wielokrotnego użytku, należy je dokładnie myć i wyparzać. W przypadku karmienia dziecka chorego i wcześniaka, pojemniki na mleko należy również wygotowywać we wrzątku.

Zobacz film

Najlepiej zamrażać pokarm o objętości jednego karmienia, by nie trzeba było wylewać nadmiernej ilości mleka. Przechowywanie takiej ilości pokarmu zmniejsza również czas potrzebny później do jego rozmrażania. Mrożąc pokarm, pamiętaj, by wkładać pojemniczki z mlekiem głęboko do zamrażarki. Uchronisz w ten sposób mleko przed ewentualnym rozmrażaniem przy częstym otwieraniu zamrażarki. Nie wolno wkładać butelek z pokarmem na półki drzwiczek lodówki.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Absolutnie nie wolno ponownie mrozić raz rozmrożonego pokarmu ani mieszać w jednym opakowaniu porcji mleka odciągniętych w różnym czasie!

2. Przechowywanie mleka matki - odgrzewanie

Mleko matki, które ma być podane dziecku w ciągu najbliższej doby, należy wyjąć z zamrażarki i rozmrażać w lodówce do następnego dnia. Pokarm dla niemowlaka wyjęty z zamrażarki lub lodówki można rozmrażać, zanurzając pojemnik w ciepłej wodzie – o temperaturze poniżej 50ºC. Szybkie rozmrażanie mleka we wrzątku negatywnie wpływa na jego skład– taki pokarm nie nadaje się do karmienia dziecka. Nie wolno podgrzewać mleka naturalnego w garnku na gazie, piekarniku ani w kuchence mikrofalowej! Wysoka temperatura niszczy bowiem białka zawarte w kobiecym mleku.

Karm malucha mlekiem o temperaturze poniżej 36ºC, ale nie chłodniejszym niż temperatura pokojowa. Dziecko czasem odmawia jedzenia mleka odgrzewanego po wyjęciu z lodówki, ponieważ odczuwa jego nieco inny smak. Karmienie mlekiem odciągniętym i odgrzewanym nie jest jednak dla malucha niebezpieczne czy szkodliwe. Przed podaniem mleka warto delikatnie wstrząsnąć butelkę do karmienia, by wszystkie składniki pokarmu dokładnie się ze sobą wymieszały.

7 faktów na temat mleka matki, o których nie miałaś pojęcia
7 faktów na temat mleka matki, o których nie miałaś pojęcia [6 zdjęć]

Pół roku, rok, dwa lata… optymalny czas karmienia piersią dla każdej kobiety jest inny. Jedno jest jednak...

zobacz galerię

Nie należy mieszać odciągniętego pokarmu z mieszanką mleczną. Najpierw podaje się dziecku własny pokarm, a gdy nadal jest głodne – dokarmia się je mlekiem modyfikowanym.

Na powierzchni mleka po jego rozmrożeniu pojawia się żółta warstwa. Jest to tłuszcz, który oddzielił się w trakcie mrożenia. Warstwa tłuszczu na powierzchni mleka nie szkodzi dziecku. Wręcz przeciwnie – stanowi ważny składnik mleka matki. Mleko po rozmrożeniu może wyglądać jak zważone, mieć nieprzyjemny zapach i zmieniony smak. Jest to efekt działania lipazy – enzymu trawiącego tłuszcze. Takie mleko nie jest szkodliwe dla dziecka, ale może mu nie smakować.

Mleka matki nie powinniśmy mieszać z mlekiem modyfikowanym
Mleka matki nie powinniśmy mieszać z mlekiem modyfikowanym (123RF)

Zamrożony pokarm najlepiej przechowywać nie dłużej niż dwa tygodnie, ponieważ skład kobiecego mleka zmienia się w zależności od rozwoju i wieku dziecka. W przypadku dzieci donoszonych i zdrowych można dłużej przechowywać pokarm niż w przypadku wcześniaków i maluchów chorych.

Następny artykuł: Odciąganie pokarmu

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!