Ekspozycja na gluten

Ekspozycja na gluten polega na stopniowym wprowadzaniu niewielkich dawek glutenu do jadłospisu niemowlaka w celu oswojenia organizmu dziecka z tą substancją i wytworzenia reakcji odpornościowej. Najnowsze badania specjalistów w żywieniu niemowląt wykazują, że warto wprowadzać do diety dziecka gluten już po ukończeniu przez malucha czwartego lub piątego miesiąca życia – w zależności od tego, czy jest karmiony piersią czy mlekiem modyfikowanym.

Gluten w diecie dziecka

Ekspozycja na gluten polega na stopniowym wprowadzaniu niewielkich dawek glutenu do jadłospisu niemowlaka w celu oswojenia organizmu dziecka z tą substancją...

Gluten w diecie dziecka

Zdaniem ekspertów, wczesne wprowadzanie glutenu do diety niemowlęcia ma na celu zapobiegnięcie wystąpienia w przyszłości choroby trzewnej, tzw. celiakii. Gluten to białko roślinne występujące w zbożach: pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Wprowadzanie produktów glutenowych do jadłospisu dziecka należy podzielić na trzy etapy.

Polecane wideo:

Etap I – ekspozycja na gluten, czyli stopniowe wprowadzanie glutenu w małych dawkach.

  • Gdy karmisz piersią, w piątym miesiącu życia dziecka możesz podawać pierwsze przeciery owocowe i warzywne oraz zupkę jarzynową w ilości 100 ml jeden raz dziennie. Do zupki dodawaj 2-3 g produktu glutenowego, np. około półtorej łyżki stołowej kaszki ryżowo-pszennej lub kaszki manny.
  • Gdy karmisz mlekiem modyfikowanym, w piątym miesiącu życia dziecka możesz podawać pierwsze posiłki uzupełniające, np. soczki, zupki, przeciery owocowe i warzywne. W szóstym miesiącu życia wprowadź do diety niemowlęcia pierwsze produkty glutenowe w ilości 2-3 g na 100 ml posiłku.

Pamiętaj, że należy podawać tylko jeden posiłek w ciągu dnia z dodatkiem produktu glutenowego. Jeśli dodasz kaszkę manną do zupki, nie podawaj jej już do mleka czy do deserku. Produkty glutenowe na tym etapie wprowadzania glutenu do diety mogą być podawane wyłącznie jako dodatek do posiłków.

Etap II – zwiększenie ilości glutenu po dwóch miesiącach ekspozycji.

  • Gdy karmisz piersią, po dwóch pełnych miesiącach ekspozycji możesz już podawać dziecku dowolną ilość produktu glutenowego. Dietę niemowlaka można urozmaicać kaszkami mlecznymi i bezmlecznymi, zupkami, deserami, musami owocowymi, posiłkami z mięsem. Do picia można podawać soczki klarowne owocowe i owocowe z ziołami oraz herbatki.
  • Gdy karmisz mlekiem modyfikowanym, w ósmym miesiącu życia dziecka możesz zwiększyć dawkę produktu glutenowego do 6 g na 100 ml posiłku. Reszta posiłków – tak jak w przypadku niemowląt karmionych piersią.

Etap III – po dziewiątym miesiącu życia dziecka, niezależnie od tego, czy maluch jest karmiony mlekiem modyfikowanym czy piersią, gluten można podawać bez ograniczeń.

Ważną zasadą jest to, że ekspozycja na gluten, a więc pierwszy etap wprowadzania glutenu do diety dziecka, powinna trwać pełne dwa miesiące. Pierwsze podanie dziecku posiłków z dodatkiem produktu glutenowego można zacząć od czwartego lub piątego miesiąca życia, nie wcześniej.

Posiłki z glutenem

Posiłki z glutenem należy wprowadzać stopniowo. Jest to bardzo ważna zasada, ponieważ pozwala bacznie obserwować reakcje dziecka na poszczególne produkty i wcześnie zauważyć wystąpienie ewentualnych objawów alergii pokarmowej, takich jak ból brzucha, biegunka, zaparcia, nudności, wymioty, senność, płaczliwość, wysypka skórna itp.

W przypadku wystąpienia u dziecka niepokojących objawów po ekspozycji na gluten, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Nietolerancja glutenu u niemowląt wymaga stosowania specjalnej diety bezglutenowej. Nie należy martwić się na zapas. W przypadku alergii pokarmowej u niemowlaka lekarz zaleci odpowiednie postępowanie. Uczulenie na gluten u dziecka mija z reguły po ukończeniu przez nie drugiego roku życia.

Komentarze

dyskusje na forum

Melisa

Pati518 • ostatni post 3 tygodnie temu

2

Po porodzie

~młoda mama oli • ostatni post 3 tygodnie temu

3
Artykuły Ekspozycja na gluten
Ekspozycja na gluten

Gluten w diecie dziecka

Gluten w diecie dziecka

Ekspozycja na gluten polega na stopniowym wprowadzaniu niewielkich dawek glutenu do jadłospisu niemowlaka w celu oswojenia organizmu dziecka z tą substancją i wytworzenia reakcji odpornościowej.

Ekspozycja na gluten

Wpływ glutenu

Wpływ glutenu

Gluten jest białkiem występującym w zbożach - pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie. Alergia lub nietolerancja glutenu jest przyczyną celiakii, w której dochodzi do zniszczenia kosmków obecnych w jelicie cienkim.

Dieta dla malucha

Zanim wyeliminujesz gluten z diety dziecka

Zanim wyeliminujesz gluten z diety dziecka

będzie się zmagał już do końca życia. Wielu ekspertów zaleca wykonanie tzw. ekspozycji na gluten, czyli stopniowego wprowadzania jego małych ilości (...) . W Polsce choruje około 380 tys. osób, z czego aż około 360 tys....

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Alergia na gluten u niemowląt

Alergia na gluten u niemowląt (celiakia) występuje najczęściej jako efekt zbyt wczesnego wprowadzenia do diety dziecka tego składnika. Uczulenie (...) na gluten u niemowląt objawia się przede wszystkim zmianami skórnymi...

Zdrowie przedszkolaka

Jak czytać etykiety, aby uniknąć alergenów?

Jak czytać etykiety, aby uniknąć alergenów?

, • tempeh, • tofu. Gluten Ważne jest, aby rozróżniać nadwrażliwość na gluten i na pszenicę. Osoby uczulone na gluten nie mogą spożywać pszenicy (...) , jednak jeśli pszenica jest alergenem, można spożywać...

Alergia

Poznaj produkty wywołujące reakcję alergiczną

Poznaj produkty wywołujące reakcję alergiczną

, kukurydza czy ryż są przeważnie bezpieczne. Możliwe, że masz alergię na pszenicę, ale gluten nie wywołuje już takiej reakcji. Nadwrażliwość (...) czy nietolerancja glutenu? Nadwrażliwość na gluten...

Choroby i dolegliwości malucha

Alergia u niemowlaka

Alergia u niemowlaka

Alergia to nadmierna reakcja układu odpornościowego na substancje, które dla większości ludzi są zupełnie niegroźne.

Kuchnia

Zobacz, których produktów najlepiej unikać

Zobacz, których produktów najlepiej unikać

z układem rozrodczym. Zaleca się więc w miarę możliwości gotować warzywa i fasolę, zamiast kupować wersje puszkowane. Gluten Szacuje się, że 30-35% osób (...) ma nadwrażliwość na gluten. Osoby, które mają taką nadwrażliwość,...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Gluten dla niemowlaka

Gluten jest białkiem występującym w zbożach - pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie. Alergia lub nietolerancja glutenu jest przyczyną celiakii (...) , w której dochodzi do zniszczenia kosmków obecnych w jelicie cienkim....