Warzywa dla niemowląt
Warzywa, podobnie jak owoce, są źródłem witamin, soli mineralnych oraz błonnika. Spożywanie warzyw warunkuje prawidłową pracę jelit, chroni przed zaparciami oraz wzmacnia organizm dziecka. Podając warzywa dzieciom, najpierw należy jednak odpowiednio je przygotować, ponieważ wiele z nich jest ciężkostrawnych.
1. Warzywa dla malucha
Warzywa są cennym źródłem witamin i soli mineralnych oraz białka (nasiona roślin strączkowych). Substancje odżywcze zawarte w warzywach warunkują prawidłowy rozwój dziecka, dlatego powinny się znaleźć w codziennym jadłospisie niemowlęcia.
Wprowadzając do jadłospisu nowe pokarmy, należy zachować ostrożność. Po raz pierwszy podaje się je w małych ilościach po około 2-3 łyżeczki i należy zwracać uwagę, czy nie występują bóle brzuszka, kolki lub biegunka. W przypadku niepokojących objawów należy zgłosić się do lekarza.
Przed przygotowaniem posiłku zawierającego warzywa dla dziecka należy dokładnie je umyć oraz obrać ze skórki. Warzywa można podawać surowe, np. marchewka, pomidor, papryka czerwona, zielona sałata, lub w postaci gotowanej – pietruszka, seler, buraki, kapusta, szczaw, szpinak. Warzywa przed podaniem lepiej ugotować na parze, wtedy zawierają więcej witamin i soli mineralnych w porównaniu do gotowanych w wodzie. Następnie dokładnie ucieramy, przecieramy lub drobniutko kroimy.
Warzywa można podawać z gotowanym mięsem (indyk, cielęciną) lub rybą (morszczuk, dorsz), wówczas mamy wykwintne danie obiadowe dla niemowlęcia.
2. Charakterystyka warzyw dla niemowląt
W polskich sklepach oraz marketach jest szeroki wybór warzyw. Na pewno każdy zadaje sobie pytanie, które są najlepsze dla naszego dziecka, jakie składniki odżywcze dostarczają?