Jak wybrać dobre danie w słoiczku dla dziecka?

Gotowe obiadki i deserki dla najmłodszych kupić można już praktycznie w każdym sklepie. Ich wybór jest bardzo duży. Istotna dla rodziców jest jednak ich jakośc i skład.

Jedzenie dla niemowląt i małych dzieci kwalifikowana jest jako żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Oznacza to, że na wszystkich etapach produkcji poddaje się ją kontrolom i testom laboratoryjnym, a receptura posiłku zamkniętego w słoiczku jest opracowana w oparciu o zalecenia dietetyków i specjalistów żywienia.

Polecane wideo:

W produkcji dań słoiczkowych do minimum ogranicza się stosowanie substancji dodatkowych. Ścisłej ocenie podlega również ich zanieczyszczenie substancjami chemicznymi i fizycznymi (takimi jak metale ciężkie, pozostałości pestycydów, azotanów i azotynów, hormonów). Za jakość gotowych dań dla dzieci w pełni odpowiada wytwórca. Dba o to, by posiłki dla najmłodszych konsumentów wyprodukowane były w sterylnych warunkach.

Po dania gotowe dla dzieci najczęściej sięga się w czasie rozszerzania diety. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by do 6. miesiąca życia niemowlę było karmione wyłącznie mlekiem matki. W drugim półroczu życia można stopniowo wprowadzać do jego jadłospisu nowe pokarmy, kontynuując naturalne karmienie.

Dania dla dzieci różnią się od siebie stopniem rozdrobnienia składnikami i recepturami. Są ponadto przeznaczone dla różnych grup wiekowych. Wyróżnia się:

  • preparaty do początkowego żywienia niemowląt (muszą ona pokrywać całkowite potrzeby żywieniowe dziecka w pierwszych miesiącach życia),
  • preparaty do dalszego żywienia niemowląt (tym mianem określa się składniki wzbogacające dietę).

Posiłki dla dzieci są najczęściej pasteryzowane lub sterylizowane. Tego rodzaju obróbka termiczna wydłuża ich termin przydatności do spożycia, a składniki produktu zachowują swoją świeżość i aromat.

Wybierając danie w słoiczku dla dziecka, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na trzy informacje, które muszą być umieszczone na etykiecie:

  • wiek dziecka,
  • wykaz składników,
  • wartość odżywczą.

Producent jest zobligowany do umieszczenia na opakowaniu produktu informacji, od jakiego wieku można dziecku konkretne danie podać. Ma to ścisły związek z konsystencją produktu. Dania od 4. miesiąca życia są gładkie, łatwo je dziecku połknąć. Dla starszych niemowląt obiadki zawierają już grudki i kawałki warzyw, co wymaga od dziecka ich gryzienia i żucia.

Bardzo często uwagę rodziców zwraca również skład produktów dla dzieci. Producent ma obowiązek umieścić recepturę dania na etykiecie, podając procentową zawartość składników. Tam też szukać należy informacji, czy danie zawiera sól.

Kupując dania dla dziecka, warto sprawdzić, czy w składzie nie kryją się tajemnicze i niezrozumiałe nazwy. Najlepszym wyborem są słoiczki, których skład jest bardzo krótki i jasny.

Na skład dań dla dzieci szczególną uwagę muszą zwracać rodzice alergików. Jeśli niemowlę jest uczulone na marchewkę, nie powinna się ona znajdować w wybranym dla dziecka obiadku. Producenci na etykietach najczęściej wyraźnie wskazują potencjalne alergeny, np. oznaczając je pogrubioną czcionką.

Przygotowywanie dań dla dzieci

Zanim włożymy do koszyka słoiczek z jedzeniem dla naszej pociechy, należy sprawdzić termin przydatności do spożycia. Istotne jest również kliknięcie wieczka, który to odgłos świadczy o świeżości produktu.

Po otwarciu danie należy spożyć w ciągu 48 godzin. Starsze niemowlęta najczęściej są w stanie zjeść już całą porcję obiadu lub deseru, mniejsze mogą mieć problem ze zjedzeniem całej porcji.

Deserki podaje się dzieciom najczęściej w temperaturze pokojowej, zupy i dania obiadowe zaś podgrzewa w kąpieli wodnej (słoiczek wkłada się do garnuszka z gorącą wodą lub do podgrzewacza).

Liczba zwolenników słoiczków dla dzieci rośnie. Rodzice przekonują się, że są to produkty poddawane szczególnym kontrolom, a więc są bezpieczne i wartościowe dla niemowlęcia. Minusem gotowych posiłków dla dzieci jest ich cena (za słoiczek zapłacić trzeba od 3 do 5 złotych).

Agnieszka Gotówka, 10 miesięcy temu

Rozszerzanie diety

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Nocne krzyki

Mamarokporoku • ostatni post 2 miesiące temu

4
Artykuły Rozszerzanie diety
Rozszerzanie diety

Dieta niemowlęcia karmionego piersią

mlekiem. Rozszerzanie diety niemowlęcia karmionego piersią Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie mleka matki przez około 6 miesięcy życia (...) należy zacząć dostarczać inne niezbędne składniki. Najważniejszym...

Rozszerzanie diety

Jak rozszerzyć dietę rocznego dziecka?

ze zgryzem. * Dieta dla dzieci z zaparciami * Jak rozszerzać dietę niemowlaka * Rozszerzanie diety niemowlaka - jarzyny, owoce, kaszki, gluten (...) . Mleko - ważny produkt diety...

Rozszerzanie diety

Menu rocznego dziecka

Prawidłowy wzrost i rozwój dziecka to efekt zbilansowanej diety. Powinna ona dostarczać białka, tłuszczów, węglowodanów, soli mineralnych i witamin (...) dziecka Żywienie dziecka powyżej pierwszego roku życia jest bardzo podobne do...

Rozszerzanie diety

Dania dla niemowląt - przepisy

Jadłospis 6-miesięcznego dziecka staje się już coraz bardziej urozmaicony. Niemowlę zaczyna bowiem swoją przygodę z rozszerzaniem diety i poznawaniem

Rozszerzanie diety

Najlepsza dieta dla niemowlaka

- rozszerzanie diety, stałe pokarmy, alergia pokarmowa W celu uniknięcia alergii produkty stałe powinno się wprowadzać do diety dziecka pod osłoną (...) mleka matki. Rozszerzanie diety...

Rozszerzanie diety

Części roślin, których lepiej nie jeść

Części roślin, których lepiej nie jeść

Nie zawsze zdrowe Mówi się, że jedzenie warzyw od korzenia po samą łodygę to przepis na zdrowie. Wiele jarzyn zawiera bowiem mnóstwo składników odżywczych w wielu częściach - liściach, kłączach, a nawet kwiatach. Są jednak takie warzywa, którym przyjrzeć...

Rozszerzanie diety

Rozszerzanie diety u dziecka

Rozszerzanie diety u dziecka

Wiele z nas zastanawiało się nad tym, dlaczego nasze dziecko budzi się w nocy, ile powinno zjadać, jak często być karmione, ile powinno spać w nocy. Jak opracować schemat karmienia i snu, by nasze dziecko nie budziło się z płaczem i abyśmy nie były zmęczone...

Rozszerzanie diety

Mięso dla dziecka

Mięso dla dziecka

Mięso w diecie najmłodszych Mięso powinno znajdować się w codziennym jadłospisie dziecka. Jest ono źródłem pełnowartościowego białka niezbędnego do rozwoju. Niedobór tego składnika jest przyczyną spadku odporności oraz zahamowania wzrostu. Mięso zwierząt...