Kwasy omega-3 – ich wpływ na odporność i prawidłowy rozwój
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 to motor napędowy dla organizmu. Dostarczane w odpowiednich ilościach zapewnią większą odporność na wirusy, wspomogą pracę serca i mózgu. Jakie jeszcze mają właściwości?
1. Rola kwasów omega-3 w organizmie
Podstawową funkcją, jaką pełnią kwasy omega-3, w tym głównie DHA (dokozaheksaenowy) oraz EPA (eikozapentaenowy), jest budowa mózgu i układu nerwowego. Jak się okazuje, do prawidłowego funkcjonowania najważniejszego organu w ciele człowieka potrzeba sporej ilości tłuszczów. DHA stanowią aż 60 proc. tłuszczów niezbędnych dla mózgu. Ale to nie wszystko.
Omega-3 są także budulcem błon komórkowych, są odpowiedzialne za prawidłową pracę siatkówki oka. Więcej – DHA są bazą tłuszczową siatkówki.
Co się dzieje, gdy zaczyna nam brakować kwasów omega-3? Pojawiają się problemy ze zdrowiem. Na początku są one nieznaczne, ale w dłuższej perspektywie można zauważyć problemy z koncentracją czy odpornością.
2. Kwasy omega-3 a odporność
Odporność każdy organizm musi wypracować sobie sam w długim i żmudnym procesie. Są jednak sposoby na to, by ją wspomagać. Należą do nich właśnie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Wspierają one układ immunologiczny i pomagają w walce z infekcjami, niwelują stany zapalne. Szczególnie polecane są w tym kontekście dzieciom, których organizm nad nabywaniem odporności intensywnie pracuje.
3. Wpływ omega-3 na mózg
Kobietom w ciąży również polecane są nienasycone kwasy tłuszczowe, a wspomaganie odporności nie jest tutaj jedynym powodem. Szczególną rolę omega-3 odgrywają przy rozwoju mózgu. Rosnący w łonie matki płód do prawidłowego wzrostu potrzebuje właśnie tych kwasów. Dlaczego?
Ponieważ aż 60 proc. ludzkiej kory mózgowej zbudowane jest z kwasów DHA. Suplementacja specjalnymi preparatami lub tranem, głównie w pierwszych miesiącach ciąży, pomoże uchronić dziecko przed wystąpieniem wad cewy nerwowej. Ważna jest też obecność tłustych ryb w diecie, jeśli dziecko nie jest na nie uczulone.
Co więcej, naukowcy sugerują, że dzieci kobiet, które podczas ciąży przyjmują omega-3, urodziły się zdrowsze, ich mózg i wzrok był lepiej rozwinięty.
Z punktu widzenia prawidłowego rozwoju organizmu korzystne jest także działanie kwasu EPA. Dzięki niemu poprawia się ukrwienie w mózgu, a co więcej – bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych. Dzieci, które regularnie przyjmują kwasy omega-3, charakteryzują się lepszą sprawnością ruchową i rozwojem ogólnym w porównaniu do rówieśników, którzy nie spożywali tego typu tłuszczów.
4. Omega-3 a wzrok
Kolejnym bardzo ważnym obszarem, na który mają wpływ omega-3, jest zmysł wzroku. Są one budulcem błon komórkowych, pomagają w prawidłowej pracy siatkówki oka. Są dla niej niezbędne, ponieważ posiada ona bardzo wysoką koncentrację tych kwasów. Ale to nie wszystko.
Dzięki kwasom omega-3 regenerowana jest redopsyna, pigment, który pozwala na prawidłową ostrość widzenia.
5. Ile kwasów omega-3 potrzebujemy?
Źródłem kwasów DHA, tak bardzo potrzebnych do rozwoju mózgu i poprawy jego pracy, są głównie tłuste ryby. Zgodnie z zaleceniami należy spożywać 1–2 porcje w tygodniu. Jednak warto przyjmować także tran, który jest przecież naturalnym olejem z dorsza lub innych ryb tego gatunku. Aby odczuć poprawę zdrowia, należy przyjmować 250 mg omega-3 dziennie.