Orzechy włoskie w diecie dziecka. Korzyści zdrowotne, ryzyko alergii
Orzechy włoskie to pożądany składnik odpowiednio zbilansowanej diety. Stanowią źródło pełnowartościowego białka i mają mnóstwo witamin i minerałów. Jakie są korzyści zdrowotne ze spożywania orzechów włoskich? Jakie są potencjalne ryzyka związane z spożyciem orzechów włoskich? Od kiedy można wprowadzić orzechy włoskie do diety dziecka?
1. Jakie są korzyści zdrowotne spożywania orzechów włoskich?
Orzechy włoskie są bogatym źródłem składników odżywczych i przynoszą wiele korzyści zdrowotnych.
Zawierają m.in.:
- białko;
- błonnik;
- witaminę E;
- witaminy z grupy B;
- magnez;
- cynk;
- miedź;
- kwasy tłuszczowe omega-3;
- przeciwutleniacze.
Dzięki zawartości wyżej wymienionych mikroelementów orzechy włoskie:
- są korzystne dla serca - pomagają w regulacji poziomu cholesterolu;
- zwalczają wolne rodniki w organizmie;
- chronią komórki przed uszkodzeniem;
- regulują poziom cukru we krwi;
- wspierają zdrowie mózgu;
- działają korzystnie na mięśnie, zdrowie kości i produkcję energii;
- zapewniają zdrową skórę;
- pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę.
2. Od kiedy podawać dziecku orzechy?
Przez długi czas lekarze i dietetycy odradzali podawanie orzechów niemowlętom. Zgodnie z ówczesnymi zaleceniami składnik ten mógł być włączony do diety dziecka dopiero od 2.-3. roku życia z uwagi na właściwości alergizujące.
Obecnie podejście lekarzy zmieniło się znacząco. Wielu z nich sugeruje, że rodzice powinni podawać dzieciom orzechy już w okresie niemowlęcym. Orzechy należą do 8 najsilniejszych alergenów, a zgodnie z zaleceniami wszystkie alergeny powinno się wprowadzić przed pierwszymi urodzinami.
Orzechy mogą być wprowadzone już od 6. miesiąca życia dziecka. Jeśli mamy jednak obawy, ponieważ dziecko obarczone jest dużym ryzykiem alergii, powinniśmy wcześniej skonsultować się z lekarzem.
3. Jak wprowadzić orzechy do diety dziecka?
Orzechy, podobnie jak inne pokarmy mogące uczulać najlepiej jest podawać maluchowi rano i przez cały dzień obserwować jego reakcje. Nie powinniśmy podawać innych nowych produktów w tym samym czasie, by mieć pewność, co wywołało daną reakcję.
Przed podaniem orzechów dziecku powinniśmy je rozdrobnić, zmiksować w młynku do kawy lub drobno posiekać. Surowe orzechy i pestki to produkty zbyt twarde, by maluch mógł je samodzielnie pogryźć.
4. Jakie są potencjalne ryzyka związane ze spożyciem orzechów włoskich?
Mimo że orzechy włoskie są pełne składników odżywczych i przynoszą liczne korzyści zdrowotne, istnieją również pewne potencjalne ryzyka związane z ich spożyciem. Oto kilka kwestii, które warto wziąć pod uwagę:
- wysoka kaloryczność;
- wspomniane wyżej alergie;
- wysoka zawartość fosforu;
- wysoka zawartość kwasu fitynowego;
- możliwość zakażenia pleśnią;
- zawartość fenyloalaniny;
5. Jak objawia się alergia na orzechy?
Alergia na orzechy to reakcja immunologiczna organizmu na białka obecne w orzechach. Objawy alergii mogą wystąpić zarówno po spożyciu orzechów, jak i po kontakcie skórą, inhalacji alergenów lub zetknięciu z produktami zawierającymi orzechy.
Objawy alergii na orzechy mogą mieć różne nasilenie, a w niektórych przypadkach mogą być groźna dla życia. Oto najczęstsze objawy alergii na orzechy:
- objawy skórne - wysypka, pokrzywka;
- objawy ze strony układu oddechowego;
- suchy kaszel;
- zawroty głowy;
- bóle brzucha;
- nudności i wymioty;
- biegunka;
- obniżenie ciśnienia krwi;
- zwężenie dróg oddechowych;
- objawy ze strony układu nerwowego;
- zmiany nastroju;
- bóle głowy.
Objawy zagrażającej życiu reakcji anafilaktycznej to:
- trudności w oddychaniu;
- obrzęk języka i gardła;
- spadek ciśnienia krwi.
W przypadku wystąpienia ww. objawów należy natychmiast wezwać pogotowie ratunkowe.