Trwa ładowanie...

Ciecierzyca w diecie dziecka. Od kiedy możemy ją wprowadzić, jakie są korzyści ze spożywania ciecierzycy?

 Ewa Rosiecka
22.09.2023 07:35
Ciecierzyca to doskonałe źródło białka i żelaza
Ciecierzyca to doskonałe źródło białka i żelaza (Adobe Stock)

Ciecierzyca dla niemowlaka może stanowić posiłkek już w 10. miesiącu życia. Jest bardzo zdrowa, m.in. ze względu na dużą zawartość białka i witamin z grupy B, a do tego jest niezwykle smaczna i sycąca. Dlaczego warto wprowadzić ciecierzycę do diety najmłodszych? W jaki sposób wpływa na zdrowie i rozwój dziecka? Czy jest bezpieczna dla niemowlęcia?

spis treści

1. Dlaczego ciecierzyca jest ważnym elementem w odżywianiu niemowlęcia?

Ciecierzyca jest jednym z nasion strączkowych, których spożycie niesie mnóstwo korzyści dla zdrowia. To niskoprzetworzony, wysokoodżywczy produkt, który nazywamy "żywnością funkcjonalną" dostarczającą szeregu zdrowotnych korzyści przy regularnym spożyciu.

Jest źródłem wartościowego białka, które spośród wszystkich nasion roślin strączkowych odznacza się najwyższą strawnością, a duża zawartość tego składnika plus spore ilości żelaza sprawiają, że cieciorka może z powodzeniem zastępować mięso. Warto zatem zapoznawać dziecko z jej smakiem już od najmłodszych lat.

2. Od kiedy ciecierzyca dla niemowlaka?

Zobacz film: "Codzienna pielęgnacja zdrowej skóry niemowląt i małych dzieci"

Wprowadzenie ciecierzycy do diety niemowlęcia powinno odbywać się stopniowo i zgodnie z zaleceniami lekarza lub specjalisty ds. żywienia dzieci.

Zazwyczaj można rozważać dodanie ciecierzycy do diety niemowlęcia w wieku około 10 miesięcy, jednak zawsze należy pamiętać, że każde dziecko jest inne, dlatego najlepiej konsultować się z pediatrą w kwestii wprowadzania nowych pokarmów.

3. Wartości odżywcze ciecierzycy

Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju niemowląt. Białko ciecierzycy dostarcza aminokwasów, które są budulcem tkanek niezbędnych do wzrostu i rozwoju organizmu dziecka.

Ponadto, ciecierzyca jest źródłem:

4. Wpływ ciecierzycy na zdrowie i rozwój dziecka

Dodanie ciecierzycy do diety niemowlaka może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jej składniki pomagają w budowaniu silnego organizmu, wspierają rozwój mózgu i układu nerwowego oraz wzmacniają układ odpornościowy.

Ciecierzyca dostarcza wysokiej jakości białka roślinnego, które jest niezbędne dla wzrostu i rozwoju mięśni oraz tkanek dziecka. Błonnik zawarty w nasionach tej rośliny pomaga w regulacji trawienia, zapobiega zaparciom i wspiera zdrową florę jelitową niemowlęcia.

Witaminy z grupy B, takie jak kwas foliowy, witamina B6 i niacyna są niezbędne dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka, a żelazo, magnez, cynk i miedź odgrywają istotną rolę w procesach metabolicznych i funkcjonowaniu organizmu niemowlęcia.

Masz problem z niejadkiem? Podaj mu czerwone warzywa
Masz problem z niejadkiem? Podaj mu czerwone warzywa

Twoje dziecko nie lubi warzyw? Przyjrzyj się dokładnie temu, co podajesz mu do jedzenia. Być może niechęć

przeczytaj artykuł

5. Bezpieczeństwo ciecierzycy w diecie dziecka

Mimo, iż ciecierzyca jest bogata w składniki odżywcze, należy zachować ostrożność przy jej podawaniu niemowlakowi. Przed podaniem ciecierzycy powinniśmy upewnić się, że jest ona dokładnie ugotowana i rozdrobniona, aby uniknąć ryzyka zadławienia.

6. Ciecierzyca w ciąży i w czasie karmienia piersią

Ciecierzyca jest zdrowa i bezpieczna do spożycia w czasie ciąży. Jak wyżej wspomniano, jest doskonałym źródłem białka i błonnika, a także kluczowego w ciąży kwasu foliowego.

Dzięki zawartości żelaza może pomóc zapobiegać anemii spowodowanej niedoborem żelaza. Białko oraz błonnik pomagają kontrolować wagę i utrzymać uczucie sytości, a dobrze ugotowana przed spożyciem ciecierzyca to także sposób na walkę z toksynami i bakteriami.

Ciecierzyca a karmienie piersią? Nie ma przeciwwskazań do spożywania cieciorki w czasie laktacji, dzięki zawartości wyżej wymienionych składników odżywczych jest w tym okresie wręcz zalecana.

7. Alergia na ciecierzycę

Alergia na ciecierzycę zdarza się rzadko, choć jest możliwa. Jeśli pojawią się jakiekolwiek objawy alergii, takie jak wysypka, obrzęk, czy trudności w oddychaniu po spożyciu ciecierzycy, powinniśmy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

8. Zastępowanie ciecierzycy w diecie dziecka

Jeśli maluch jest uczulony na ciecierzycę lub nie jesteśmy pewni, czy chcemy ją wprowadzać do diety, możemy ją z powodzeniem zamienić na wiele innych roślinnych źródeł białka i składników odżywczych, odpowiednich do podawania niemowlętom.

Jest to m.in. soczewica, groch, fasola czy tofu. Ważne jest, aby dbać o różnorodność w diecie dziecka, aby zapewnić mu wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

9. Przepisy na dania z ciecierzycy dla dzieci

Jak gotować ciecierzycę dla dziecka? Oto proste przepisy na dania z ciecierzycy dla najmłodszych;

9.1. Hummus dla niemowlaka

Potrzebne składniki:

  • 1 filiżanka suchej cieciorki;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 0,5 łyżeczki kuminu mielonego.

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę zalewany na noc wodą.
  2. Następnego dnia gotujemy do miękkości, odlewamy wodę i blendujemy, dodając taką ilość wody, aby powstał mus.
  3. Dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i mielony kumin i ponownie blendujemy.
  4. Podajemy na obiad na ciepło do jedzenia łyżeczką lub na zimno do smarowania pieczywa.

9.2. Zupa z ciecierzycy dla niemowlaka

Potrzebne składniki:

  • 60 g suchej cieciorki;
  • 1 średnia marchewka;
  • 1 mała cebula;
  • domowa Vegeta;
  • 400 ml wody;
  • 1 łyżeczka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę zalewamy na noc wodą.
  2. Następnego dnia płuczemy nasiona i przekładamy do garnka, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę.
  3. Zalewamy wszystko wodą, doprawiamy do smaku i gotujemy przez około 25 minut.
  4. Dodajemy masło i blendujemy na gładką masę.

Smacznego!

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze