Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (869 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Witaminy. Charakterystyka i podział

 Ewa Rosiecka
15.06.2021 15:44
Witaminy. Charakterystyka i podział
Witaminy. Charakterystyka i podział (GettyImages)

Witaminy to niezwykle ważne dla organizmu związki chemiczne. Odkryto je niespełna 100 lat temu. Są niezbędne dla prawidłowego metabolizmu, mają kluczowe znaczenie dla ludzkiego zdrowia. Ich dobowe zapotrzebowanie mierzymy w miligramach. Jak dzielimy witaminy? W jakich produktach znajdziemy ich najwięcej?

spis treści

1. Czym są witaminy?

Witaminy są grupą organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie. Są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Witaminy mogą mieć pochodzenie naturalne lub syntetyczne. Organizm człowieka (poza kilkoma wyjątkami) nie jest w stanie wytwarzać ich samodzielnie, muszą być więc dostarczane w pożywieniu. Wspomnianymi wyjątkami są witaminy A i D.

Witamina A nie istnieje w postaci gotowej, tylko w postaci prowitaminy (karotenu). Dopiero w komórkach wątroby i w błonie śluzowej jelita prowitamina ta jest przekształcana w witaminę A.

Zobacz film: "Jak możesz pomóc maluchowi odnaleźć się w nowym środowisku?"

Witamina D może być tworzona w organizmie z pochodnej cholesterolu (ergosterolu), powstaje w dolnych partiach naskórka. Aby powstała niezbędna jest obecność promieni UV.

Pierwsza witamina została odkryta w 1913 roku przez polskiego biochemika Kazimierza Funka. Badacz nadał nazwę tej grupie związków, od łacińskiego vitae (życie) i amina (witamina B1 zawierała grupę aminową).

Brak danej witaminy w organizmie nazywany jest awitaminozą, niedobór - hipowitaminozą, nadmiar zaś - hiperwitaminozą.

Nie tylko witamina C, czyli jakie witaminy wpływają na odporność dziecka
Nie tylko witamina C, czyli jakie witaminy wpływają na odporność dziecka

Odporność dziecka dopiero się kształtuje. Nie potrafi jeszcze dobrze radzić sobie z chorobotwórczymi

przeczytaj artykuł

2. Jak dzielimy witaminy?

Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w tłuszczach oraz rozpuszczalne w wodzie.

2.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to A, D, E oraz K.

Witamina A pełni jedną z funkcji biochemicznych, którą jest współtworzenie rodopsyny (substancji niezbędnej do utrzymania pobudliwości komórek zmysłowych siatkówki oka). Można ją znaleźć między innymi w jajkach, wątrobie, warzywach, tranie, maśle.

Witamina D ma wpływ na gospodarkę wapniową (wzmaga wchłanianie tego pierwiastka w jelitach), jest potrzebna do prawidłowego wzrostu kości. Znajdziemy ją w jajkach, maśle, drożdżach, wątrobie i pełnym mleku.

Podstawową funkcją kolejnej witaminy - E jest hamowanie utleniania lipidów ustrojowych oraz witaminy A. Znajdziemy ją w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, jajkach, wątrobie, orzechach.

Witamina K odgrywa znaczącą rolę w krzepnięciu krwi. Jest niezbędna do wytwarzania protrombiny (białkowego czynnika biorącego udział w krzepnięciu krwi) w komórkach wątroby.

5 powodów, dla których w Polsce powinniśmy suplementować witaminę D
5 powodów, dla których w Polsce powinniśmy suplementować witaminę D

Witamina D pełni w naszym organizmie wiele istotnych funkcji. O tym, jak jest ważna, może świadczyć

przeczytaj artykuł

2.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Wśród witamin rozpuszczalnych w wodzie znajdują się: B1, PP, B2, B6, B11, B12, C, Biotyna i kwas pantotenowy.

Witamina B1 jest częścią enzymów utleniających węglowodany i aminokwasy. Występuje w drożdżach nieoczyszczonych, ziarnach zbóż, mięsie i wątrobie.

Witamina PP jest częścią koenzymów NAD+ i NADP+, które współtworzą niektóre enzymy przeprowadzające reakcje redukcji lub utleniania w komórkach. Znajduje się w jajkach, serach, wątrobie, pełnym mleku, niektórych warzywach.

Witamina B2 odgrywa podobną rolę do witaminy PP. Jest elementem koenzymu FAD - enzymu utleniającego związki organiczne w komórkach. Większe ilości tej witaminy znajdziemy w jajkach, pełnym mleku, serach, niektórych warzywach i w wątrobie.

Pochodna witaminy B6 jest koenzymem enzymów przetwarzających aminokwasy. Występuje w wątrobie, mięsie, jajkach, warzywach, roślinach strączkowych, bananach.

Cała prawda o witaminie D
Cała prawda o witaminie D [10 zdjęć]

Czyż nie byłoby wspaniale, gdyby jedna witamina miała moc wpływania na mocne kości, chronienia przed

zobacz galerię

Witamina B12 współtworzy niebiałkowy składnik enzymów przetwarzających zasady azotowe (ma wpływ bezpośrednio na syntezę kwasów nukleinowych). Znajduje się w bakteriach flory jelitowej, w wątrobie i w jajkach.

Witamina C - niezwykle ważna witamina o szerokim spektrum działania. Odgrywa ważną rolę w syntezie kolagenu, wchłanianiu żelaza, wzmacnianiu odporności i tworzeniu istoty podstawowej zębów i kości.

Szybko się wytrąca w wysokich temperaturach (w czasie gotowania i smażenia). Świeże owoce jak np. cytryna, truskawka, czarna porzeczka, pomarańcza, grapefruit czy w warzywach, jak np. pomidor.

Biotyna ma wpływ na właściwy stan włosów, skóry i paznokci, chroni przed wypadaniem włosów, zapaleniem skóry i łojotokiem. Jej duże ilości znajdziemy w ziemniakach, mięsie, jajkach, wątrobie i marchwi.

Kwas pantotenowy ma wpływ na przemiany tłuszczów i węglowodanów, jest składnikiem koenzymu A. Znajduje się powszechnie w pokarmach roślinnych i zwierzęcych.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze