Witaminy. Charakterystyka i podział

Witaminy to niezwykle ważne dla organizmu związki chemiczne. Odkryto je niespełna 100 lat temu. Są niezbędne dla prawidłowego metabolizmu, mają kluczowe znaczenie dla ludzkiego zdrowia. Ich dobowe zapotrzebowanie mierzymy w miligramach. Jak dzielimy witaminy? W jakich produktach znajdziemy ich najwięcej?

Witaminy. Charakterystyka i podziałWitaminy. Charakterystyka i podział
Źródło zdjęć: © GettyImages
Ewa Rosiecka

Czym są witaminy?

Witaminy są grupą organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie. Są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Witaminy mogą mieć pochodzenie naturalne lub syntetyczne. Organizm człowieka (poza kilkoma wyjątkami) nie jest w stanie wytwarzać ich samodzielnie, muszą być więc dostarczane w pożywieniu. Wspomnianymi wyjątkami są witaminy A i D.

Witamina A nie istnieje w postaci gotowej, tylko w postaci prowitaminy (karotenu). Dopiero w komórkach wątroby i w błonie śluzowej jelita prowitamina ta jest przekształcana w witaminę A.

Witamina D może być tworzona w organizmie z pochodnej cholesterolu (ergosterolu), powstaje w dolnych partiach naskórka. Aby powstała niezbędna jest obecność promieni UV.

Pierwsza witamina została odkryta w 1913 roku przez polskiego biochemika Kazimierza Funka. Badacz nadał nazwę tej grupie związków, od łacińskiego vitae (życie) i amina (witamina B1 zawierała grupę aminową).

Brak danej witaminy w organizmie nazywany jest awitaminozą, niedobór - hipowitaminozą, nadmiar zaś - hiperwitaminozą.

Jak dzielimy witaminy?

Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w tłuszczach oraz rozpuszczalne w wodzie.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to A, D, E oraz K.

Witamina A pełni jedną z funkcji biochemicznych, którą jest współtworzenie rodopsyny (substancji niezbędnej do utrzymania pobudliwości komórek zmysłowych siatkówki oka). Można ją znaleźć między innymi w jajkach, wątrobie, warzywach, tranie, maśle.

Witamina D ma wpływ na gospodarkę wapniową (wzmaga wchłanianie tego pierwiastka w jelitach), jest potrzebna do prawidłowego wzrostu kości. Znajdziemy ją w jajkach, maśle, drożdżach, wątrobie i pełnym mleku.

Podstawową funkcją kolejnej witaminy - E jest hamowanie utleniania lipidów ustrojowych oraz witaminy A. Znajdziemy ją w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, jajkach, wątrobie, orzechach.

Witamina K odgrywa znaczącą rolę w krzepnięciu krwi. Jest niezbędna do wytwarzania protrombiny (białkowego czynnika biorącego udział w krzepnięciu krwi) w komórkach wątroby.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Wśród witamin rozpuszczalnych w wodzie znajdują się: B1, PP, B2, B6, B11, B12, C, Biotyna i kwas pantotenowy.

Witamina B1 jest częścią enzymów utleniających węglowodany i aminokwasy. Występuje w drożdżach nieoczyszczonych, ziarnach zbóż, mięsie i wątrobie.

Witamina PP jest częścią koenzymów NAD+ i NADP+, które współtworzą niektóre enzymy przeprowadzające reakcje redukcji lub utleniania w komórkach. Znajduje się w jajkach, serach, wątrobie, pełnym mleku, niektórych warzywach.

Witamina B2 odgrywa podobną rolę do witaminy PP. Jest elementem koenzymu FAD - enzymu utleniającego związki organiczne w komórkach. Większe ilości tej witaminy znajdziemy w jajkach, pełnym mleku, serach, niektórych warzywach i w wątrobie.

Pochodna witaminy B6 jest koenzymem enzymów przetwarzających aminokwasy. Występuje w wątrobie, mięsie, jajkach, warzywach, roślinach strączkowych, bananach.

Witamina B12 współtworzy niebiałkowy składnik enzymów przetwarzających zasady azotowe (ma wpływ bezpośrednio na syntezę kwasów nukleinowych). Znajduje się w bakteriach flory jelitowej, w wątrobie i w jajkach.

Witamina C - niezwykle ważna witamina o szerokim spektrum działania. Odgrywa ważną rolę w syntezie kolagenu, wchłanianiu żelaza, wzmacnianiu odporności i tworzeniu istoty podstawowej zębów i kości.

Szybko się wytrąca w wysokich temperaturach (w czasie gotowania i smażenia). Świeże owoce jak np. cytryna, truskawka, czarna porzeczka, pomarańcza, grapefruit czy w warzywach, jak np. pomidor.

Biotyna ma wpływ na właściwy stan włosów, skóry i paznokci, chroni przed wypadaniem włosów, zapaleniem skóry i łojotokiem. Jej duże ilości znajdziemy w ziemniakach, mięsie, jajkach, wątrobie i marchwi.

Kwas pantotenowy ma wpływ na przemiany tłuszczów i węglowodanów, jest składnikiem koenzymu A. Znajduje się powszechnie w pokarmach roślinnych i zwierzęcych.

Wybrane dla Ciebie
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu