Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Tomasz Grzelewski

Witamina E - w czym możemy ją znaleźć?

 Agnieszka Gotówka
17.12.2020 11:27
Produkty bogate w witaminę E
Produkty bogate w witaminę E (123rf)

Witamina E to jeden z przeciwutleniaczy, który zabezpiecza organizm przed działaniem wolnych rodników. Wspomaga jego odporność, opóźnia procesy starzenia i chroni przed wieloma chorobami.

spis treści

1. Właściwości witaminy E

Jest to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Stanowi źródło życia, bo jest niezbędna, by doszło do zapłodnienia. Pomaga chronić komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Usprawnia również czynność limfocytów T, które odpowiedzialne są za odpowiedź immunologiczną w przypadku ataku chorobotwórczych drobnoustrojów.

O niedoborze witaminy E mówi się niezwykle rzadko, bo i stan ten jest diagnozowany sporadycznie. Dotyczy najczęściej pacjentów, u których rozpoznane zostały zaburzenia wchłaniania tłuszczu.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Niedobór witaminy E może również wystąpić u chorych na mukowiscydozę i celiakię.

2. Witamina E - występowanie

Dobrze zbilansowana dieta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. Znaleźć możemy ją przede wszystkim w roślinach. Jest jednak wiele produktów pochodzenia zwierzęcego, w których jest magazynowana.

Gdzie występuje witamina E? Spore jej dawki obecne są w olejach roślinnych, takich jak: słonecznikowy, z orzechów włoskich, rzepakowy, arachidowy. Obecna jest ona również w oliwie z oliwek, która jest ponadto źródłem potasu, fosforu, żelaza oraz witamin A i C.

Dobrym źródłem witaminy E są również orzechy laskowe i włoskie. Nie powinno ich zabraknąć w diecie dziecka, gdyż dostarczają wielu cennych dla jego zdrowia i rozwoju składników – wspomnieć należy choćby o cynku, fosforze, magnezie i wapniu.

Wymienione minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, wpływają prawidłowo na stan skóry, poprawiają pamięć i koncentrację.

Czy mrożone owoce tracą witaminy?
Czy mrożone owoce tracą witaminy? [5 zdjęć]

Owoce są niezbędnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Dostarczają nam witamin i składników mineralnych.

zobacz galerię

Jako przekąskę warto też serwować najmłodszym pestki słonecznika i dyni, bo i one kryją w sobie spore pokłady witaminy E. Nasiona słonecznika to również źródło witaminy A, zaś obecna w pestkach dyni lecytyna usprawni pracę mózgu. Dodatkowo pomoże zwalczyć w sposób naturalny pasożyty układu pokarmowego.

Cenne dla zdrowia jest również regularne sięganie po migdały. Wyróżniają się one wysoką zawartością witaminy E, PP, a także cynku, magnezu, potasu i wapnia. Są źródłem żelaza i białka.

3. Witamina E z ogrodu

W czym jeszcze jest witamina E? Znaleźć ją można także w warzywach. Jest ona obecna w papryce, która jest również prawdziwym strażnikiem odporności: w 100 g tego warzywa kryje się aż 144 mg witaminy C. Dostarcza organizmowi ponadto sporych ilości beta-karotenu, żelaza, kwasu foliowego i potasu.

Doskonałym źródłem witaminy E jest także natka pietruszki, która nie bez przyczyny znalazła się w pierwszej dziesiątce najzdrowszych warzyw świata. Jej jedzenie to ponadto uzupełnienie dawek witaminy C i witaminy K.

Witaminę E znaleźć można także w szpinaku, czosnku, marchwi, kapuście, sałacie, brukselce. Jest ona również obecna w wybranych produktach pochodzenia zwierzęcego, choćby w mleku, jajkach czy maśle.

Warto wspomnieć, że witamina E bywa stosowana jako dodatek do żywności.

Najczęściej dobrze zbilansowana dieta jest w stanie dostarczyć potrzebną organizmowi ilość witaminy E. Co ważne, znajduje się ona w niezwykle zdrowych i wartościowych produktach, które powinny gościć na naszych talerzach każdego dnia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze