Trwa ładowanie...

Czosnek jak naturalna penicylina

 Magdalena Bury
13.12.2016 08:35
Zalecana dzienna ilość spożywanego czosnku to dwa, trzy ząbki
Zalecana dzienna ilość spożywanego czosnku to dwa, trzy ząbki (123rf)

Czosnek jedzony regularnie wzmocni odporność i przyspieszy proces niszczenia drobnoustrojów wywołujących choroby. I chociaż jego charakterystyczny zapach i smak jest przez wielu uważany za nieprzyjemny, warto się poświęcić. Rozgniecione ząbki działają jak naturalna penicylina.

1. Siła czosnku

Czosnek to źródło flawonoidów, olejków eterycznych, aminokwasów, zdrowych cukrów oraz związków śluzowych. Znajdziemy w nim także zestaw witamin A, C oraz tych z grupy B. Ząbki czosnku to również bogactwo składników mineralnych: potasu, magnezu, wapnia, niklu, chromu i kobaltu.

2. Czosnek na przeziębienie i grypę

Tylko spożywane regularnie ząbki czosnku wyleczą przeziębienie i grypę. Zawarte w nich związki siarki niszczą bowiem drobnoustroje oraz wzmacniają leukocyty – białe krwinki, które skutecznie odpierają ataki wirusów i bakterii.

Czosnek wykazuje właściwości podobne do silnych antybiotyków
Czosnek wykazuje właściwości podobne do silnych antybiotyków (123rf)
Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

2-3 ząbki dziennie wystarczą. Zbyt duża ilość jedzonego czosnku może przynieść więcej szkody niż pożytku. Niepożądanymi objawami mogą być: wzdęcia, podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego czy wątroby. Najlepsze działanie wykazują ząbki zgniecione na 10 minut przed spożyciem.

3. Zgniecione, nie w całości

Dlaczego zgniecione, a nie posiekane lub w całości? Uwalnia się wtedy allinaza, czyli enzym przyczyniający się do powstawania związków o działaniu podobnym do antybiotyku. W zgniecionym czosnku znajdziemy także substancje aktywne: allicynę i tiosulfinat, które zabijają np. wirusy grypy, oraz ajoen – substancję wspierającą limfocyty odpowiedzialne za odporność.

Czosnek dodawany do potraw nie wykazuje tak silnych właściwości jak surowy. Ugotowane lub smażone ząbki działają tylko przeciwgrzybicznie. Najlepszy jest ten zgnieciony – na kanapkach i w sałatkach lub dodawany do potraw bezpośrednio przed zjedzeniem.

Przeczytaj koniecznie

4. Kto nie może go stosować?

Czosnku nie powinny jeść matki karmiące, które w czasie ciąży nie spożywały tego warzywa. Jego zapach może bowiem przeniknąć do mleka i zmienić jego smak. W rezultacie dziecko łatwo się zniechęci. Lekarze i dietetycy nie polecają czosnku osobom zmagającym się z nieżytem jelit czy żołądka oraz chorym na cukrzycę.

Charakterystyczny, silny zapach czosnku możemy zniwelować, żując zieloną natkę pietruszki, świeże listki mięty, tymianku lub selera. Należy jednak pamiętać, że czosnek wydalany jest z organizmu także przez pot i skórę. Gdy spożywamy go zbyt często, nie pomoże tu nawet dokładne mycie zębów.

9 naturalnych metod na zwiększenie odporności
9 naturalnych metod na zwiększenie odporności [10 zdjęć]

Ludzki organizm nieustannie atakowany jest przez liczne wirusy i bakterie. Dlaczego niektórzy ludzie

zobacz galerię

5. Przepis na syrop z czosnku

Ten przepis znały już nasze prababcie i babcie. Do przygotowania syropu z czosnku potrzebujemy kilku zgniecionych ząbków i wyciśniętego soku z dwóch cytryn. Całość zalewamy przegotowaną wodą. Po kilku dniach powstałą miksturę przecedzamy. Syrop stosujemy do trzech razy dziennie po jednej łyżce.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze